Høyrekilder tror KrF er på vei inn i regjering
I Høyre har flere nå tro på at partiet nærmer seg regjeringskontorene skritt for skritt.
Kristelig Folkeparti (KrF) vedtok etter katastrofevalget i 2017 der partiet så vidt berget seg over sperregrensen å diskutere om man skal velge blå eller rødgrønn side i politikken. Etter at Sylvi Listhaug (Frp) gikk av i fjor, etterlyste flere KrF-ere internt en raskere avklaring av om partiet skal gå inn i Solberg-regjeringen eller ikke.
Signaler
Internt i Kristelig Folkeparti fortsetter diskusjonen om regjeringsdeltakelse og utfallet virker uvisst. Men fra Høyrehold har man tro på at partiet nå nærmer seg regjeringskontorene.
De sentrale kildene som Dagen har snakket med i Høyre tror at partiet kan havne i regjering allerede til høsten, basert på signaler fra KrF. Høyrekildene tror at dette vil gjøre regjeringen mer styringsdyktig og at det også kan styrke Høyre, ettersom partiet da vil ha flere med ulike syn å spille på internt i regjeringen.
– Vanskelig med KrF utenfor
En kilde med kjennskap til Høyreledelsens vurderinger sier også at Erna Solberg over lengre tid har vært optimistisk med tanke på å få KrF i regjering. Det blir også påpekt at det ligger i kortene at Frp da må ytterligere tone ned sitt innvandringskritiske budskap.
– Det er vanskelig med KrF utenfor, fordi det gir oss mindre styring. KrF i regjering vil også gjøre Høyre sterke, sier én sentral kilde.
En sentralt plassert Høyrekilde mener dette er etterlengtet sentralt i partiet. For Høyre og særlig Erna Solberg har det helt fra 2013, da den blåblå regjeringen ble valgt, vært et mål å få alle fire borgerlige partier inn i regjering.
Dagen kjenner også til røster internt i Høyre som er skeptiske til en firepartiregjering og frykter profilen kan bli svekket, men disse utgjør kun en liten minoritet.
– Et annet Frp
En kilde med kjennskap til KrF-ledelsens vurderinger sier dette om mulighetene for regjeringsdannelse.
– Jeg tenker at Frp uten Sylvi Listhaug i regjering er et ganske annet Frp enn det mange har sagt nei til.
Det er likevel ikke uten videre lett for Hareide & co. å overtale partiorganisasjonen til dette.
– Du trenger en klar grunn til å gå inn. Helst en parlamentarisk krise.
Tidligere håp
Det skal sies at det sirkulerte liknende utsagn allerede tilbake i 2013 og 2014, da reservasjonsstriden raste. Mange trodde da at saken ville vise at regjeringen var villig til å stå på for KrF, men noen reelle samtaler om regjeringsdannelse kom aldri i gang.
Diskusjonene om regjeringsdeltakelse i KrF kommer etter en evalueringsrapport som slaktet partiets valgkampstrategi.
Dag Fedøy er rådgiver i stortingsgruppen og håndterer henvendelser til partiledelsen. Han opplyser til Dagen at det ikke er aktuelt for noen i KrF-ledelsen å kommentere denne saken nå. Han viser til at partiet er inne i en intern prosess.
Nedslående resultat
Den startet etter fjorårets stortingsvalg, som endte med et nedslående resultat for KrF. En evalueringsrapport slaktet også partiets valgkampstrategi, som førte til at KrF i liten grad fikk mulighet til å snakke om egen politikk. I stedet måtte Knut Arild Hareide og partiledelsen bruke mesteparten av valgkampen på spørsmål om de ville støtte en regjering ledet av Erna Solberg (H) eller Jonas Gahr Støre (Ap).
– Det fremgår ikke klart hva som er KrFs overordnede prosjekt, het det i dommen fra utvalget, som også påviste at partiets grasrot var splittet i to i synet på om KrF kunne inngå regjeringssamarbeid med henholdsvis Ap og Frp.
Tre trinn
Den interne prosessen skal gå i tre trinn. Det første trinnet handler om å tydeliggjøre KrFs politiske prosjekt. Andre trinn vil være å utmeisle hva slags konsekvenser et tydeligere prosjekt skal få for partiets politiske prioriteringer og hva som skal være den røde tråden i partiets politikk.
Det siste leddet blir hvordan og med hvem KrF skal samarbeide for best å få realisert partiets prioriteringer. Nøyaktig når partiet skal ta denne beslutningen er ikke avklart.