Annonse

Fullt hus for Willoch
Men jødene i Bergen holdt seg på utsiden da den omstridte Israel-kritikeren talte om antisemittisme.
Raftohuset var fylt til trengsel da Kåre Willoch mandag kveld holdt foredrag om antisemittisme, i forbindelse med markeringen av 70-årsdagen for jødedeportasjonene i Bergen. Arrangørene måtte avvise folk i døren, inne var det rett og slett ikke plass til flere folk.

– Fred i Midtøsten kan stoppe antisemittisme i hele verden, sa Willoch, som i mange år har vært en tydelig kritiker av israelsk politikk.

Samtidig poengterte han at også jøder har kommet med krass kritikk av israelske myndigheter, uten at det medfører at de blir sett på som antisemitter.

– Kritikk mot Israel er ikke kritikk mot jøder, understreket 84-åringen.


Alternativ minnestund

Men ikke alle ville høre på den tidligere statsministeren. På forhånd varslet musikeren Paul Goldstein at han kom til å boikotte arrangementet på grunn av Willoch – som Goldstein omtaler som antisemitt.

LES OGSÅ: – Willoch uønsket på jødemarkering

Den jødiske foreningen i Bergen deltok i fakkeltoget gjennom Møhlenpris bydel, men valgte å holde seg på utsiden av Raftohuset og hadde sin egen markering der.

«Av hensyn til begivenheten, ber vi alle om å unngå politiske debatter, diskusjoner og taler denne dagen», forklarer bergensjødene i informasjonsheftet for det de kaller «upolitisk minnestund 26. november».


Fornøyd arrangør

Nils Flaten i 26. novemberkomiteen ledet fakkeltoget, der flere hundre mennesker hedret jødene fra Bergen som ble drept under krigen. Flaten forteller til Dagen at han er fornøyd med arrangementet, selv om jødene valgte å holde seg utenfor da Kåre Willoch talte.

– Jeg tror nok at de ville kunne hørt på Willoch og at det ikke hadde vært problematisk, sier Flaten.

Også foredragsholderen kunne gjerne tenkt seg flere jøder i salen.

– Jeg tror det ville vært klokt om alle kunne stå sammen om samme arrangement, kommenterer Kåre Willoch.

(Dagen)