? Jeg har ikke noe å skjule, sier Bondevik

Statsminister Kjell Magne Bondevik sier at han ikke forsøkte å stanse det kritiske NRK Brennpunkt-programmet.

Publisert Sist oppdatert

? Men jeg reagerte skarpt på utkastet som inneholdt flere direkte feil og påstander det ikke var grunnlag for, sier Bondevik til NTB.

Statsministerens kontor (SMK) har hatt det travelt etter at det ble kjent med at Brennpunkt-redaksjonen i NRK jobbet med et program om påstått uheldige bindinger mellom statsminister Kjell Magne Bondevik og ungdomsvenner i Molde, som også har støttet partiet økonomisk. Programmet stiller spørsmål ved om mektige næringsinteresser kan kjøpe seg politisk innflytelse.

? Politikere må tåle kritisk søkelys, men det må bygge på fakta og ikke på skjeve, feilaktige framstillinger, sier Bondevik.

? Ikke noe å skjule

Det er likevel liten tvil om at han tar saken svært alvorlig. Over tre tettskrevne sider kalt «Faktaark ? Brennpunkt 15. februar» tilbakeviser statssekretær Gunnar Husan påstandene i tv-programmet. Bondevik selv ber om å få alle sine sitater på bånd når NTB intervjuer han om saken under hans besøk i Israel mandag.

Statsministeren understreker at Kristelig Folkepartis forhold til støttespillere er åpne og ryddige.

? Jeg har ikke noe å skjule og har ikke dårlig samvittighet for noe, legger Bondevik til.

Han har ikke sett programmet slik det vil bli vist for tv-seerne tirsdag kveld.
? De har tydeligvis endret noe i programmet, men jeg har ikke sett sluttproduktet, sier Bondevik.

Aktiv rolle

Brennpunkt tar utgangspunkt i at Bondeviks ungdomsvenner Erik Berg og Stig Olav Jacobsen, samt matmilliardær Stein Erik Hagen samlet har gitt minst en million kroner til KrF.

Statsminister Kjell Magne Bondevik kastet glans over åpningen av Moldes spektakulære hotell Rica Seilet, som eies av Berg, Jacobsen, Hagen og Bjørn Rune Gjelsten. I samme bygg ligger byens nye kulturhus, Bjørnsonhuset.

NRK dokumenterer at Bondevik spilte en aktiv rolle for å hindre at en konjunkturavgift på 10 prosent skulle få tilbakevirkende kraft. Da ville den ha rammet igangsatte prosjekter som Rica Seilet og Bjørnsonhuset.

Ifølge NRK slapp hotellinvestorene unna en ekstraregning på 30 millioner kroner som en konjunkturavgift med tilbakevirkende kraft ville ha kostet.

? Ordinært politisk arbeid

Bondevik bekrefter at han jobbet for å hindre at konjunkturavgiften skulle få tilbakevirkende kraft, men mener det var ordinært politisk arbeid.

I faktaarket distribuert av SMK påpekes det at ifølge Byggenæringens landsforbund ville over 100 prosjekter bli berørt av avgiftsforslaget. Det var derfor et sterkt press mot regjeringen Stoltenberg på dette området fra svært mange hold. Få måneder etter vedtaket var gjort, ble det opphevet, fordi Finansdepartementet mente det hadde for mange svakheter.

Statsministeren forsvarer også at han sto for åpningen av signalbygget som kommunen og ungdomsvennene har finansiert i hjembyen.

? Prinsesse Märtha Louise ble spurt først, men kunne ikke. Så ble jeg spurt av ordføreren. Det hadde jeg takket ja til uansett eiere, sier Bondevik.

©NTB

Powered by Labrador CMS