Dropper gudstjeneste - arrangerer valgdebatt
Flere menigheter inviterer politikere til å svare for seg i kirken. Valgforsker mener de bør spørres om grådighet og kroppsfiksering.
Søndag droppet IMI-kirken i Stavanger sitt vanlige kveldsmøte til fordel for en politisk debatt mellom stortingspartiene, kalt «Verdidebatt 2017».
Nett-TV: Se debatten i opptak her på Dagen.no - i videovinduet øverst på skjermen.
Dette ble skrevet før debatten:
– Jeg lover å ikke stille et eneste spørsmål om brunost, skriver pastor Egil Elling Ellingsen på sin Facebook-side.
– Hvorfor ha politisk debatt i kirken?
– Som kirke er vi opptatt av samfunnet rundt oss, og av å påvirke hvordan en god by og et godt land bygges. Når det er valg, har vi lyst til å stimulere folk i kirka til å være engasjert i valget. Samtidig har vi muligheten til å ha politikerne inne på vår arena og bidra med å sette spørsmål som er viktige for oss på agendaen, sier Ellingsen til Dagen.
Kun stortingspartier
– Er det et stort offer å kutte kveldsgudstjenesten for å ha debatt?
– Nei, det er stortingsvalg hvert fjerde år. Å bruke en av søndagskveldene våre på å sette viktige verdispørsmål på agendaen overfor menighet og politikere, gjør vi med glede, sier Ellingsen til Dagen.
Han kan berolige gudstjeneste-glade kirkegjengere med at IMI-kirken skal ha formiddagsgudstjeneste som vanlig. Men på kvelden kommer toppolitikerne Knut Arild Hareide (KrF), Bent Høie (H), Iselin Nybø (V), Hadia Tajik (Ap), Eirik Faret Sakariassen (SV) og Anna Kvam (MDG). IMI-kirken venter på bekreftelse fra Senterpartiet. Kun stortingspolitikere er invitert.
– Vurderte dere å invitere mindre partier?
– Vi gjorde et rent praktisk valg. Med åtte partier er det krevende å ta med ennå flere for å få en god debatt, sier Ellingsen.
Savner bredde
Valgforsker Frank Aarebrot synes en del frikirkelige miljøer er blitt for opptatt av det han kaller perifere enkeltsaker i den store politiske debatten.
– Både å flytte den norske ambassaden i Israel fra Tel Aviv til Jerusalem og synet på homofile ekteskap er veldig perifere i forhold til kristendommens kjerne, sier Aarebrot til Dagen.
Den pensjonerte professoren ved Universitetet i Bergen oppfordrer til å ta opp mer grunnleggende samfunnsutfordringer, for eksempel grådighet og kroppsfiksering.
Griller Listhaug
Pastor Ellingsen varsler på sin side at de ønsker å utfordre politikerne om blant annet ensomhet og omsorg for dem som er nye i landet.
Han var særlig klar for å grille innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug, men det er i senere tid blitt kjent at hun har meldt forfall til debatten. IMI-kirken er engasjert i å hjelpe ureturnerbare asylsøkere som blir nektet å jobbe i Norge.
– Det kan være ulike synsvinkler blant menigheter og kristne på innvandring og på hvor åpne og lukka grensene skal være. Men vi kan alle være enige om å ta i mot dem som faktisk kommer og er her. Så er diskusjonen hvordan vi skal løse det, og hvilken plass frivillige skal ha i det oppdraget.
Ellingsen vil også utfordre politikerne på om man må velge mellom jobb og klima i oljefylket Rogaland.
Flere debatter
En uke før valget, søndag 3. september, blir det også politisk debatt i Salt Bergenskirken. Pastor Øystein Gjerme sier det ligger et pedagogisk poeng i å bruke en av søndagens fire gudstjenestetider til politisk debatt: Han ser det som en viktig oppgave å bevisstgjøre gudstjenestegjengerne på samfunnsansvaret deres.
– Vi kaller det en verdidebatt, sier Gjerme om arrangementet.
Frivillighetens plass i samfunnet, gründerskap, friskoler, trosfrihet, rusomsorg, sosial rettferdighet og menneskehandel er noen aktuelle temaer.
Han forstår poenget i Aarebrots kritikk om at noen kristne miljøer kan framstå som opptatt av visse symbolsaker, men tror dette også er generasjonsbestemt.
– Det yngre segmentet av lavkirkelige og frikirkelige har en mer ideologisk og helhetlig tilnærming enn dem som forfekter noen kampsaker, sier han.
– Det gir meg som leder for det yngre segmentet en stor utfordring med å klargjøre de underliggende ideologiske strømningene.
Filadelfiakirken Oslo inviterer til samtaleforum neste torsdag.
– Vi har gjort dette gjennom mange stortingsvalg nå. Som kirke er vi partipolitisk uavhengig, men ikke politisk nøytrale. Vi vil utfordre på spørsmål som trosfrihet, menneskeverd, og internasjonalt perspektiv, sier Andreas Hegertun, pastor i Filadelfiakirken Oslo.
* Nett-TV: Debatten i IMI-kirken sendes direkte her på Dagen.no, søndag klokken 18.00. *