Debatt
KrF: En administrasjon i oppløsning
I løpet av få uker har tre sentrale personer i Kristelig Folkepartis administrative ledelse, generalsekretæren, assisterende generalsekretær og partiets pressesjef, sagt opp sine stillinger.
Alle tre forsikrer at det ikke ligger noen dramatikk bak disse oppsigelsene og to av dem bruker, nærmest ordrett, samme begrunnelse: Det var tid for å «gå videre».
I noen sammenhenger blir det sagt at ett tilfelle kan være tilfeldig, to er påfallende og tre er et mønster. Mønsteret i dette tilfellet ser ut til å være en administrasjon som er i ferd med å gå i oppløsning.
Da generalsekretæren sa opp sin stilling i juni ble det spekulert på lederplass i Dagen om at det kunne ligge politiske motiver/konflikter bak dette. Når ytterligere to i den administrative ledelsen sier opp så å si samtidig, er det mer naturlig å se for seg at det er snakk om en kulturkonflikt i organisasjonen enn en politisk uenighet i et parti.
Med bare et år til neste valg, står KrF overfor enorme utfordringer av både politisk og organisatorisk art.
Hva denne konflikten har bestått i får vi kanskje aldri vite. Men det gamle ordtaket om at «når krybben er tom, bites hestene» kan være en del-forklaring.
Linjevalget partiet gjorde i 2018 ble en katastrofe for både oppslutning og troverdighet. Med en oppslutning under sperregrensen satt man igjen med bare tre distriktsmandater og ingen utjevningsmandater.
Dette fikk dramatiske konsekvenser for partiets økonomi og den nye generalsekretæren, med bakgrunn fra næringslivet, gjorde noen hardhendte nedskjæringer og endringer i staben der mye viktig kompetanse forsvant.
Med bare et år til neste valg, står KrF overfor enorme utfordringer av både politisk og organisatorisk art. Raden av oppsigelser fra nøkkelpersoner i staben bare bekrefter dette.