Har du sluttet å gå på kristne konserter etter korona? Da har Samuel en beskjed til deg
Gospelstjerna fra Sverige er bekymret.
Det har vært glissent i benkeradene på gospelstjernens konserter etter pandemien. Billettsalget går trått og fremtiden er usikker.
– Det er ganske påfallende sier, Samuel Ljungblahd til Dagen.
Prioriterer godstolen
Han tror folk er blitt fornøyd med å sitte hjemme de siste par årene.
– Billettsalget tar seg litt opp igjen nå, men vanene fra pandemien er vanskelige å vende, innrømmer han.
Dagen møter gospelkongen på Jærgårds 27. august. Da hadde over 500 jærbuer karret seg opp av godstolen for å oppleve ham og andre kristne artister på scenen.
– Mulig norske publikummere er litt ivrigere på konserter, men i Sverige har vi merket en ganske stor nedgang i antall besøkende på konsertene våre, sier Ljungblahd.
Gospelstjernas kalender er fullbooket ut året. Likevel mener å se en tydelig tendens.
– For mye lovsang
Konsertarrangører klarer ikke selge nok billetter. Det kan få to alvorlige konsekvenser, mener gospelartisten.
– Om vi ikke går på festivaler får ikke yngre mennesker en plattform å spille på. Da mister kirken musikken.
Han ser med uro på den musikalske utviklingen i svenske kirker.
– I mitt hjemland driver færre og færre unge kristne med musikk, fordi plattformene å drive musikk på forsvinner, sier han.
En annen konsekvens av sviktende billettsalg er at det bare er de mest kjente artistene og musikksjangerne som slipper til, mener han.
– Nå er det i prinsippet bare lovsang kirken har valgt å satse på. Vi trenger mer mangfold, slik at også de som også foretrekker andre sjangere finner sin plass.
– Vil du gå foran og teste ut nye sjangere?
– Gospel er min verden, men jeg er åpen for andre sjangere, ja. Vi må tørre å tenke nytt.
Vil spille flere små konserter
Samuel Ljungblahd lever og ånder for publikumskontakten på konserter. Det fikk han erfare da alle arrangementene ble utsatt og avlyst under pandemien.
– Jeg innså at jeg savnet mest intime konserter. Det mye lettere å styre samspillet mellom bandet og publikum på de små fremfor de festivalene med tusenvis av deltakere. Intime konserter gjør opplevelsen med personlig, sier han.
– Betyr det at du vil prioritere invitasjoner fra små menigheter og arrangementer heller enn de store oppsetningene fremover?
– Det betyr at jeg vil prioritere begge deler, men små arrangører og menigheter må ikke være redde for å ta kontakt. Jeg kommer gjerne.
Og så var det beskjeden til alle som har sluttet å gå på konsert etter pandemien:
– Gå på konsertene som er, de små som de store – hvis ikke mister kirken musikken, og musikken er et av de viktigste instrumentene vi har for å nå inn til folk.