GAMLE METODER: Göteborgs universitet har stått for prosjektet med å bygge opp igjen Södra Råda kyrka i Sverige med metoder fra middelalderen.

Gjenbygde nedbrent kirke med metoder fra middelalderen

Svenske forskere har brukt flere år på å gjenreise Södra Råda kyrka fra 1300-tallet etter at den brant ned.

Publisert Sist oppdatert

Det har tatt mange år, men i pinsehelgen i år ble den nye kirken endelig innviet.

Den gamle Södra Råda kyrka i Gullspång i Sverige var 700 år gammel og veldig viktig for den svenske kulturarven da den brant ned til grunnen i 2001. Til sammenligning er Heddal stavkirke i Norge rundt 800 år gammel.

Det ble raskt bestemt at den spesielle svenske kirken skulle bygges opp igjen, men det skulle gjøres på samme måte som for 700 år siden.

Prosjektet er beskrevet i en vitenskapelig artikkel publisert i tidsskriftet Nordic Journal of Settlement History and Built Heritage i 2017 og i Norge har Ung.forskning.no omtalt prosjektet.

Forskerne ved Göteborgs universitet forteller i en pressemelding at de har lært mye om hvordan man bygget kirker på 1300-tallet gjennom prosjektet.

– Antagelser om arbeidsmetoder har vært prøvd, men ofte har det oppstått uventede problemer. På denne måten har vi utviklet metoder som kanskje ligner mer på de originale, sier forskningsleder Gunnar Almevik.

Blant annet har forskerne brukt øks både til hugging av trær og hakking av veggstokker, da sag var sjeldent å bruke på 1300-tallet.

For å få klar én tømmerstokk til veggen kunne tømrerne bruke en hel lang arbeidsdag, og med 220 veggstokker har dette tatt tid.

– I prosjektet har håndverkeres erfaringer og perspektiv på historien stått i sentrum. Håndverkeren har også vært forsker. Man kan si at prosjektet har gjenopplivet en spisskompetanse, som har gått tapt, sier Almevik.

Forskningen har også sett på, og gjort antagelser om, datidens byggeplasser med stillaser, ramper og bevegelse av tunge tømmerstokker. Dette er konstruksjoner som sjelden er bevart og opplysninger som ikke var nedtegnet i de historiske kildene.

– Nå står kirkebygget ferdig, men det er egentlig bare én milepæl. Kirken er ikke dekorert, det er ingen veggmalerier ennå og kirkegården er ikke klar. Det er mye igjen å utforske, sier Gunnar Almevik.

Powered by Labrador CMS