TV2 klages inn for PFU for å vise selvmord
Organisasjonen Menneskeverd reagerer kraftig på at TV2 viser film av hvordan en mann får aktiv dødshjelp.
Søndag 18. januar publiserte TV2s nettside den kontroversielle dokumentaren «The suicide tourist». Den handler om ALS-syke Craig Ewerts som tar sitt eget liv på en aktiv dødshjelp-klinikk i Sveits.
Tirsdag sendte Menneskeverd en klage til PFU på publiseringen.
Artikkelen fortsetter under annonsen.
– Programmet viser i detalj at et selvmord gjennomføres. Det er en grunn for at media bør unngå slike beskrivelser, da det er forskningsmessig belegg for at det kan bidra til å utløse flere selvmordshandlinger, sier generalsekretær Liv Kjersti S. Thoresen.
Avviser klagen
Organisasjonen mener programmet er presseetisk kritikkverdig og bryter med Vær Varsom-plakatens punkt 4.9:
«Vær varsom ved omtale av selvmord og selvmordsforsøk. Unngå omtale som ikke er nødvendig for å oppfylle allmenne informasjonsbehov. Unngå beskrivelse av metode eller andre forhold som kan bidra til å utløse flere selvmordshandlinger.»
At programmet bryter dette punktet, avvises av TV2s nyhetsredaktør Jan Ove Årsæther.
– Det er ikke dette Vær Varsom-plakatens selvmordspunkt er ment å fange opp. Dette er en dokumentar om aktiv dødshjelp. Jeg er veldig trygg på at dette er i samråd med punktet i Vær Varsom-plakaten og det heftet som følger med, som har spesiell rådgivning rundt dette, sier Årsæther til Dagen.
– God presseskikk
– Men dokumentaren viser tydelig at Ewerts tar en dødelig dose, og dør?
– Ja, men om du leser heftet som behandler råd og veiledning rundt omtale av selvmord, er dette satt i sammenheng og kontekst. Det er ikke dette den paragrafen er ment å skulle fange opp, sier TV2s nyhetsredaktør.
Han sier at Menneskeverd gjerne må klage TV2 inn for PFU.
Artikkelen fortsetter under annonsen.
– Jeg er veldig trygg på at vår behandling av dette stoffet er i tråd med god presseskikk.
– Feil signal
Les også: Frykter aktiv dødshjelp blir innført ved en glipp
Menneskeverd hevder at dokumentaren blir presentert uten motstemmer og at den «framstår (...) nærmest som reklame for (aktiv dødshjelp-klinikken, journ. anm.) Digitas, assistert selvmord og dødshjelpsturisme».
– Jeg har ikke flere kommentarer ut over det jeg har sagt, svarer Årsæther.
Thoresen frykter at filmen kan sende signaler til mennesker om at et liv med lidelse ikke er verdig å leve.
Hun savner kritiske røster og informasjon om hjelp til mennesker som måtte ha tanker om selvmord eller trenger noen å snakke med.
– Det er svært uheldig at en så etisk problematisk sak blir fremstilt uten kritiske innvendinger og med kommentarer fra fagfolk, påpeker Thoresen.
Hadde alternativ
– Dokumentaren underslår også at Craig Ewert faktisk hadde andre muligheter i helsevesenet hjemme i England til andre metoder for å oppnå en verdig, fredelig og en relativt snarlig død, dersom han ønsket det. Nemlig begrensing av livsforlengende behandling, sier generalsekretæren i Menneskeverd.
Artikkelen fortsetter under annonsen.
Hun oppfordrer til presseetisk debatt om hvordan vi skal forholde oss til personlige historier om aktiv dødshjelp.
Dødshjelp er selvmord
Reidun Kjelling Nybø er assisterende generalsekretær for Redaktørforeningen, og har skrevet bok om selvmord i mediene.
Hun har ikke sett dokumentaren eller klagen, og kan ikke umiddelbart svare på om dokumentaren bryter Vær Varsom-plakaten.
– Generelt har jeg registrert at når journalister omtaler aktiv dødshjelp, tenker de ikke automatisk på rådene vi pleier å følge ved omtale av selvmord. De tenker på aktiv dødshjelp som noe annet, men det er jo et selvmord, sier Nybø til Dagen.
Kritisk ramme
Hun viser til sakene om Brittany Maynard som 1. november avsluttet livet på grunn av uhelbredelig kreft på hjernen.
– Da kunne man gjerne hatt en faktasak der man opplyste selvmordsutsatte personer om at «her får du hjelp». Vi vet at folk som står i fare for å ta sitt eget liv, trekkes mot den typen tema.
Nybø er opptatt av at pressen ikke må formidle slike saker helt ukritisk.
– Aktiv dødshjelp er et viktig tema som media selvfølgelig skal ta på alvor, men vi skal være varsomme der også, og tenke gjennom følgene av det vi publiserer. Jeg er at TV2 har hatt en del artikler om temaet i det siste, også noen som setter det i en kritisk ramme, sier Nybø.
Artikkelen fortsetter under annonsen.