Titusener demonsterte for religiøs verneplikt

Israelere tok i helgen til gatene for å presse frem en mer lik fordeling av forsvarsbyrden. Sterke motsetninger i Netanyahus storkoalisjon kan føre til regjeringskrise.

Publisert Sist oppdatert

- Ett folk, én verneplikt, ropte over 20,000 demonstranter i alle aldre da de samlet seg utenfor Tel Aviv Museum lørdag kveld. Kravet er innføring av verneplikt for ultraortodokse jøder og israelske arabere, to grupper som i dag slipper unna obligatorisk militærtjeneste. Netanyahu oppløste i forrige uke komiteen som skulle skrive utkastet til en slik lov, og reaksjonene fra politisk- og grasrotnivå har ikke latt vente på seg. Universell verneplikt var en av hovedårsakene til at Kadima gikk inn i Netanyahus regjering i mai i år.


- Helt fra Israels begynnelse har vi måttet beskytte oss, og det har en pris. Spørsmålet er om prisen betales av alle, og om sikkerhetsbyrden bæres av alle, sier Maoz Aviv, som sammen med kona Yael deltok i demonstrasjonen.

Maoz understreker at han selv tjenestegjorde i IDF, og var reservesoldat til han var 50 år. Nå mener han at hele befolkningen må ta del i dette ansvaret, og ser i likhet med mange andre for seg obligatorisk sivil-tjeneste for araberne, i tillegg til vanlig militærtjeneste for alle religiøse jøder.


Koalisjonen spriker


- Da Ben Gurion ledet landet, godtok han at et begrenset antall ultraortodokse studerte Toraen isteden for å gå i militæret. Men det var aldri meningen at titusener skulle slippe unna verneplikten, slik som i dag, forteller Maoz.


Det har stormet rundt komiteen for verneplikt, ledet av Kadima-medlem Yohannan Plesner, den siste tiden. Nylig forlot nasjonalist-partiene Israel Beiteinu og Habayit Hayehudi gruppen fordi de mente anbefalingene krevde for lite av araberne, mens de ultraortodokse representantene gikk ut på grunn av forslaget om å straffe religiøse som unnlater militærtjeneste. Derfor valgte Netanyahu å oppløse komiteen.


Kadima-leder Shaul Mofaz har truet med å gå ut av regjeringen dersom en ny politisk linje ikke vedtas.


- Dersom statsministeren ikke ønsker å bevege i denne retningen, er det slutt på storkoalisjonen, sa han til israelske medier.
Søndag morgen godkjente Netanyahu likevel komiteens anbefalinger, noe som har skapt friksjon med hans ultraortodokse regjeringsallierte.

Netanyahu vingler


Tidligere opposisjonsleder Tzipi Livni deltok på lørdagens demonstrasjon, sammen med flere andre politikere og personligheter fra militær- og sikkerhetstjenestene. Yair Lapid og hans parti Yesh Atid, som har gjort universell verneplikt til en hjertesak, var også godt representert.


- Netanyahu er enig med oss, men han ønsker å bli gjenvalgt, og trenger støtte fra de ultraortodokse partiene etter neste valg. Det er derfor han vingler sånn, forklarer Maoz Aviv.


- I dag står det mellom Netanyahu og Mofaz. Jeg tror denne protesten er veldig kraftfull, fordi den kan tippe balansen i Mofaz sin favør. DAGEN

Powered by Labrador CMS