Illustrasjonsfoto: Ole Martin Wold, NTB Scanpix
Reformasjon i revers
Kirkemøtet vil sette Skriften til side i et spørsmål som dreier seg om Guds skaperordning, Guds vilje og frelsen. Kirken forkaster dermed det reformatoriske Skriftprinsippet, at Skriften alene skal være autoritet for tro, lære og liv. Det er et kirkesplittende vedtak.
Kontrasten er stor. I 2017 feirer vi 500 år siden reformasjonen. Martin Luther drev kirkekritikk mot paven og konsilene. Skriften alene skal være autoritet for kirken, hevdet han. Men nå innleder Den norske kirke reformasjonsåret med å sette reformasjonen i revers. Kirkemøtet vil på sitt møte i januar fatte vedtak som er i strid med Skriften.
Luther hadde mot til å stå alene foran keiseren og alle andre høye geistlige og verdslige herrer under Riksdagen i Worms (1521). Da sa han disse ord som aldri blir glemt: «Med mindre jeg blir overbevist ved Skriftens vitnesbyrd eller ved klare grunner – for jeg tror hverken på paven eller konsilene alene, da det er vitterlig at de ofte har faret vill og motsagt hverandre – så er jeg overbevist ved de steder jeg har anført fra den Hellige Skrift, og min samvittighet er fanget i Guds ord. Tilbakekalle noe kan og vil jeg derfor ikke, for det er hverken rådelig eller ufarlig å handle mot samvittigheten. Gud hjelpe meg. Amen.»
LES: På statskirkens siste dag