Strides om professor-krav
Det blåser opp til strid om hvilken kompetanse NLA Høgskolens neste rektor må ha. - Det er ikke noe krav han skal være professor, mener Terje Skjerdal. NLA-professor Kåre Berge er dypt uenig.
Kompetanse kan vise seg å bli sentralt når styret ved NLA Høgskolen mandag trer sammen for å planlegge ansettelsen av ny rektor.
I går gikk søknadsfristen ut, og det er ukjent om noen av søknadene på styreleder Knut Espelands bord er utstyrt med ordet «professor».
- I utgangspunktet må man ta sikte på professorkompetanse eller i hvert fall en med doktorgrad, sier GT-professor Kåre Berge.
- At han er en god leder er viktigere enn at han har en doktorgrad, sier førsteamanuensis Terje Skjerdal, en av to representanter for de ansatte i høgskolestyret.
Ikke krav
Knut Espeland opplyser at det først skal oppnevnes en tilsettingsnemnd i styrets midte som skal innstille kandidater til et samlet styre. Han kan foreløpig ikke si noe om når styret vil gå ut med informasjon om søkerne, og vil heller ikke si hvem eller hvor mange som har søkt.
Ansattrepresentant Terje Skjerdal er noe mer snakkesalig.
- Må skolens neste rektor være professor eller ha en doktorgrad, Skjerdal?
- Det er ikke absolutte krav, og det er jeg enig i at det ikke skal være, sier Skjerdal og fortsetter: - Jeg ser fram til å se søkerlista, men styret er ikke forpliktet til å holde seg til den. Det kan være andre kandidater i tillegg, sier Skjerdal som ikke har noen favoritt til stillingen.
Drømmekandidat
Skjerdal opplyser at det har vært dialog i styret om utlysningsteksten. Der brukes ord som «utviklingsorientert, beslutningsdyktig, tydelig og samlende» om den som blir skolens øverste daglige leder.
Det søkes etter noen som har «evne til å lede og videreutvikle en sammensatt høgskole på en inspirerende måte» og som skal ha «det øverste faglige, personalmessige, administrative og økonomiske ansvaret».
Det vises samtidig til at virksomheten bygger på kristen tro «slik den er uttrykt i Bibelen og Den norske kirkes bekjennelsesskrifter».
Mer spesifikt etterspør man en som oppfyller ett eller flere av følgende krav: Førstekompetanse på ett av NLA Høgskolens fagområder, erfaring fra undervisning og forskning, erfaring som leder og med teamledelse, innsyn i utdannings- og forskningspolitikk, sosial og relasjonell kompetanse, beslutningsstyrke, prioriterings- og gjennomføringsevne og stor arbeidskapasitet.
- En «Drømmekandidat» vil skåre på topp på alle kvalifikasjonene, sier Skjerdal som ikke forventer at slike folk finnes.
Et ideal
Kåre Berge er leder for forskningsforbundet ved NLA Høgskolen men presiserer at siden forbundet ennå ikke har tatt stilling, uttaler han seg som vanlig ansatt. Han er strengere enn Skjerdal angående kompetansekrav.
- En kan naturligvis diskutere ulike kvalifikasjoner, men at det skulle holde med en mastergrad er helt utenkelig. En leder må selvsagt ha en kristen legitimitet, men også en faglig bakgrunn i det virksomheten driver med. Vedkommende skal tross alt lede et arbeid som handler om forskning og undervisning på et nivå opp på mastergradsnivå, og det kan bli aktuelt med doktorgrader etter hvert.
Men også Berge innser at virkeligheten kan kreve at en firer på kravene og forstår om man må inngå kompromisser, men fastholder at en må strebe etter høyeste faglige kompetanse.
- Jeg tror ikke man kan være en god leder simpelthen ved å ha lederkvalifikasjoner. Det finnes så mange eksempler fra næringsliv og det offentlige som viser at hvis ikke du har den faglige forankringen, er du heller ikke en god leder. Tanken om at fordi man har lederutdanning eller erfaring, så skal en være en god leder, har jeg ingen tro på, sier Berge.
Moderne rektor
Terje Skjerdal er opptatt av at skolen får en rektor som er samlende for de rundt 200 ansatte.
- Vedkommende må ha stor forståelse for hvordan en moderne høgskole drives. At han er en god leder, er viktigere enn at han har en doktorgrad, sier han og understreker at det er ulike syn på dette blant de ansatte.
- Om ikke idealet svarer til det som er mulig, får en diskutere det, men jeg tror det er viktig å legge lista høyt når det gjelder kompetanse, sier Berge.
Slik er det også blant studentene, melder deres leder Camilla Kristine Austlid Hermansen:
- Mange studenter ønsker en sterkere kristen profil på skolen, andre vil beholde dagens profil. Men vi har vært igjennom en fusjon og skal tilpasse oss en helt ny institusjon, sier Hermansen. Hun leder skolens studentparlament som vil vurdere rektorkandidatene når det blir klart hvem som har søkt.
Dagen fikk i går ikke tilgang til søkerlistene. Av de opplagte kandidatene Dagen kjenner til er det kun Rolf Kjøde som ikke avviser at han har søkt. Da vi ringte NLA-professor Oddvar Johan Jensen i går, gjentok han at han ikke har søkt.
- Kommer du til å søke i løpet av dagen?
- Jeg registrerer at jeg blir nevnt blant kandidatene, og det må jeg jo reflektere over. Jeg har ikke noen kommentarer utover dette, sier han.
DAGEN