Ekspolitimann Eirik Jensen dømt til 21 års fengsel
Den tidligere polititoppen Eirik Jensen er dømt til 21 års fengsel for korrupsjon og medvirkning til narkotikainnførsel.
Den tidligere polititoppen Eirik Jensen ble funnet skyldig i grov korrupsjon og medvirkning til innførsel av nesten 14 tonn hasj.
Oslo tingrett mener det er skjerpende at Jensen hadde en ledende stilling i politiet og betegner saken som enestående i norsk historie.
Retten påpeker at dette kan svekke tilliten til norsk politi, og finner ingen formildende omstendigheter i saken mot ham.
Jensen satt uttrykksløs med hendene foldet i fanget da dommeren leste opp den knusende dommen. På spørsmål fra dommeren om hvordan han stiller seg til dommen, svarte han at han tar betenkningstid.
Retten kom til at han skal straffes med 15 års fengsel, noe som er tre år mindre enn påstanden fra påtalemyndigheten.
Knusende dom
Jensen satt med hendene i fanget, fullstendig uttrykksløs i ansiktet da tingrettsdommer Kim Heger leste opp dommen i Oslo tingrett.
Jensen svarte i retten at han tar betenkningstid, men få minutter etter at retten var hevet, gjorde hans forsvarer, advokat John Christian Elden, det klart at dommen vil bli anket.
– Vi tapte dette slaget, men vi håper vi skal vinne krigen, sier Elden.
Advokaten mener det er åpenbare svakheter med tingrettens vektlegging av de mange opplysningene som ble lagt fram i retten og sier også det er lagt altfor mye vekt på Gjermund Cappelens forklaring
Mildere enn påstått for Cappelen
Cappelen fikk en mildere dom enn han kunne fryktet. Tingretten mener hans tilståelse utløser en strafferabatt på 30 prosent. Han dømmes dermed til 15 års fengsel – tre år mindre enn aktors påstand.
– Retten er ikke i tvil om at Spesialenheten ikke ville være i stand til å innlede etterforskning mot Jensen uten Cappelens forklaring, går det fram av dommen.
Tingretten mener det var en avgjørende innfallsport da Cappelen trakk Jensen inn i saken. Hans senere forklaringer bidro til framdrift i etterforskningen, heter det.
– Sentral person
Den tidligere polititoppen Eirik Jensen levnes ingen troverdighet i den 105 sider lange dommen.
Tingrettsdommer Kim Heger sier retten ikke kan se det annerledes enn at årelang virksomhet hvor Jensen har gjort seg skyldig i grov korrupsjon og medvirket til innføring av nesten 14 tonn hasj, faller inn under lovens strengeste straff.
– Han hadde ikke en perifer eller beskjeden rolle. Han må regnes som en sentral medvirker i hasjvirksomheten, leste Heger.
Dommen viser til at politimannen, som selv var en av de høyeste betrodde medarbeiderne i oslopolitiet, selv har engasjert seg i kriminell virksomhet, holdt seg orientert om innførsel av hasj og gitt Cappelen beroligende informasjon og råd.
– Han har aktivt og psykisk medvirket i et omfang som savner sidestykke i norsk rettspraksis, leste Heger.
Funnet skyldig i korrupsjon
Retten finner det bevist at Jensen tok imot et større kontantbeløp fra Cappelen, samt en luksusklokke og oppussing av badet sitt. Til gjengjeld holdt han Cappelen løpende oppdatert slik at hasjsmuglingen kunne fortsette, mener retten.
Tekstmeldingene mellom de to handlet åpenbart om innførsel av hasj, mener Oslo tingrett.
Ekspolitimannen har selv forklart SMS-meldingene som «blomsterspråk» i reell kontakt med en kilde. Meldinger som «sol» eller «stille» skulle vise informanten Cappelen at det var trygt å nærme seg Jensen.
Retten fester ingen lit til forklaringen.
– Det er enkle koder som handler om når lasten er ventet. Beroligende meldinger om at alt er stille og solskinn handler om at han ikke er i politiets søkelys, leste tingrettsdommeren
Dommeren mener Jensens forklaring verken var rimelig eller logisk. Det vises også til at Jensen utvekslet tekstmeldinger med flere andre kilder, og at han ikke benyttet såkalt blomsterspråk i kontakt med noen av dem.
Cappelen lettet over å bli trodd
Gjermund Cappelen hadde forventet en lavere straff enn 15 år, forteller Cappelens advokat Benedict de Vibe.
Cappelen ble dømt for 15 års fengsel for hasjinnførsel og grov korrupsjon, noe som innebærer dobbel strafferabatt. Han er likevel skuffet forteller Cappelens advokat Benedict de Vibe.
– Han hadde forventet at straffen hadde blitt lavere enn denne, sier de Vibe.
Han sier Cappelen samtidig er fornøyd med å bli trodd på det han har fortalt.
Cappelen tok betenkningstid på ankespørsmålet.