For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

5 uker - 5 kroner Du kan betale med vipps

Deretter kr 299,- pr måned. Automatisk månedlig fornyelse til ordinær pris. Ingen bindingstid, du sier selv opp når du ønsker

Er du allerede abonnent?

KJØP

Debatt

SAMFUNNSBIDRAG: Mange frivillige bidro etter leirskredet i Gjerdrum julen 2020. Folk leverte klær og materiell til Holterhallen i Nannestad, hvor frivillige videreformidlet det til de som trengte det etter skredet. Her er Jeanette Otervik fra Gjerdrum i aksjon.

Den nødvendige frivilligheten

Omfanget av norsk frivillighet er tilbake på samme nivå som før pandemien. Gitt samfunnsutfordringene vi står overfor, er det større behov for frivillig innsats enn noen gang.

Publisert Sist oppdatert

Det er tre år siden Gjerdrum-ulykken. Hjelpearbeidet etter leirskredet illustrerer omfanget og bredden i norsk frivillighet. Når kriser inntreffer, bidrar ideelle organisasjoner med en avgjørende innsats takket være sine frivillige. Det oppsto et påtrengende behov for innsats forbi offentlige insentiv. Folk kjente på et sterkt engasjement som de ville uttrykke.

Etter ulykken henvendte mange seg til etablerte organisasjoner og bidro i deres virke. Andre var drevet av eget initiativ og gjennomføringsevne. En tredje gruppe ga penger, mat og utstyr til organisasjonenes hjelpearbeid. Uansett var hjelpen av uvurderlig verdi for de berørte. I tiden som fulgte, var aktiviteter i de frivillige organisasjonene viktige for de evakuerte. Det bidro til en gradvis gjenoppretting av hverdagslivet deres.

Like før jul ble frivillige fra ideelle organisasjoner invitert til Slottskapellet. Kronprinsen vektla at frivillige over hele landet vårt gjør en uerstattelig innsats for fellesskapet: «Norge hadde vært ugjenkjennelig uten frivilligheten, uten dere som bidrar til å gjøre livet bedre for mange som trenger litt støtte i hverdagen.»

Powered by Labrador CMS