Avviser klappjakt på kristne
Humanetikerne vil ikke fjerne kristendommen fra Norge, sier Jens Brun-Pedersen.
– Det er det reneste tøv at vi er ute etter de kristne. Dette dreier seg om hvordan fellesskapet og offentlige fellesinstitusjoner skal forholde seg til livssynsmangfoldet, sier Jens Brun-Pedersen.
Pressesjefen i Human-Etisk Forbund fortalte onsdag i Dagen omsjikanen han ble utsatt for av kristne påDagen.no og særlig Facebook-siden «Ja til å bære korset når og hvor jeg vil».
Artikkelen fortsetter under annonsen.
Reaksjonene kom etterhans debattinnlegg på dagen.no mot NRK-andakter.
Klappjakt
Blant annet skrev Håkon Barth fra Arendal atBrun-Pedersen ville «brenne i helvete». Til Dagen sier Barth at hanangrer på formuleringen.
Samtidig hevder han at Brun-Pedersen og Human-Etisk Forbund driver en «klappjakt» på kristne, kristendom og kristne verdier,gjennom å angripe NRK-andakten, skolegudstjenester og kristen symbolikk i det offentlige rom.
Det avviser humanetikeren.
Ber om dokumentasjon
– Forstår du at kristne kan bli frustrert når de føler at deres verdier blir angrepet gang på gang?
– Jeg vet at mange kristne også anser likebehandling som sine verdier. Jeg utfordrer Barth til å dokumentere at vi som forbund har angrepet kristne fordi de er kristne. Jeg skal være den første til å beklage dersom vi har angrepet enkeltmennesker, sier Brun-Pedersen til Dagen.
Artikkelen fortsetter under annonsen.
Han understreker at Human-Etisk Forbund ikke angriper kristne eller Den norske kirke, men «særfordeler og privilegier».
– Hvis folk ikke forstår forskjellen på forfølgelse av kristne enkeltmennesker og arbeid for likebehandling av livssyn i det norske samfunnet, har de et problem. Religionskritikk er helt legitimt, men det har vi drevet lite med de siste årene, sier Brun-Pedersen.
Ikke fjerne kors
– Hvorfor er det ikke greit at kristendommen er dominerende, når de kristne er i flertall?
– Kristendommen er og må gjerne være dominerende i samfunnet, men i offentlig forvaltning skal ikke noen særbehandles etter størrelse eller utbredelse. Der må likebehandling være normen.
– Vi har selvsagt ikke noe ønske om å fjerne kristendommen. Kirkene dominerer både her og der. Vårt eneste ønske er at det også skal være rom for seremonier for dem som ikke er kristne. Hvis ikke kommunen har råd til å bygge det, men heller finner en løsning med å bruke andre kapell, må man dempe den religiøse symbolikken der. Vi ønsker da selvsagt ikke å fjerne kors rundt omkring, men synes at de ikke har noe i offentlige, fellesskapsinstitusjoner å gjøre - like lite som humanistsymboler har det. Livssynsnøytrale eller livssynsåpne seremonirom for dem som ikke tilhører den kristne troen, er en god løsning.
Kristen makt
– Håkon Barth mener at humanetikerne aldri angriper andre religioner enn kristendommen?
Artikkelen fortsetter under annonsen.
– Kan det ha noe å gjøre med at kristendommen er statsbærende religion? At kristendommen representerer makt i det norske samfunnet? Så vidt jeg har registrert, har verken hinduer, sikher, buddhister, muslimer eller andre minoriteter noe i nærheten av de privilegiene Den norske kirke har i vårt samfunn. Tror Barth at vi ville vært ville vært mer skånsomme mot muslimske privilegier dersom vi hadde hatt en muslimsk statsreligion eller folkemoské nedfelt i Grunnloven, spør Brun-Pedersen.