KJENT: Dave Ramsey er økonomiekspert og mangemillionær.

Hva lærer Bibelen oss om penger?

Dave Ramsey tar nettet og radioverden med storm ved å gi økonomiske råd med Bibelen som utgangspunkt.

Den amerikanske radioverten og YouTube-profilen Dave Ramsey har i lengre tid hatt kjendisstatus i USA. 61-åringen fra Tennessee er kristen og mangemillionær, og lever av å gi økonomiske råd til mennesker som sliter med sin personlige økonomi.

Ukentlig når radioprogrammet hans «The Ramsey Show» ut til over 18 millioner lyttere, og videoene hans på YouTube har blitt sett nesten 800 millioner ganger.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Siterer Bibelen

Siden 1992 har Ramsey drevet et radioprogram der han gir råd om personlig økonomi til lyttere som ringer inn og forklarer sine problemer.

Mange av rådene Ramsey gir om penger, tar utgangspunkt i hans kristne tro. Ofte siterer han Bibelen i videoene sine. Økonomieksperten mener nemlig at Bibelen byr på mye visdom om hvordan man skal forholde seg til penger på en klok og moralsk måte.

Noen av de grunnleggende prinsippene Ramsey promoterer, er å unngå gjeld, å leve på mindre enn man tjener, å lage månedlige budsjetter, å spare til pensjon, og det å være generøs.

Manglende tiende

Ramsey er også bekymret over hvor lite utbredt det er å gi tiende i dagens samfunn. Han påpeker at de fleste mennesker er blitt vant til å bruke alle pengene sine på seg selv.

Han påpeker også at kun en marginal andel av kristne gir tiende.

– Bibelen sier at man skal gi tiende, og jobbe mot å kunne gi enda mer enn det, sier han.

– Penger er moralsk nøytralt

Ramsey mener også at enkelte mistolker Bibelen, da han ofte får høre at folk tror penger er roten til alt ondt. Han mener at det ikke er noe galt i å være rik. Penger er moralsk nøytralt, sier han.

– Det Bibelen faktisk sier, er at pengekjærhet er roten til alt ondt. Ikke penger i seg selv, sier Ramsey på radioprogrammet sitt.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

I denne videoen kan du høre Ramsey beskrive fem bibelske pengeråd.

Fraråder gjeld

Ramsey mener Bibelen fraråder gjeld på det sterkeste, men at gjeld ikke er en synd. Han sier man bør unngå gjeld for ikke å bli en slave til låneren.

– Hele 77% av amerikanere har gjeld. Dette er et problem, skriver Ramsey på Facebook-siden sin.

Ifølge NRK sliter også nordmenn med gjeld. For tre år siden hadde 175.000 nordmenn forbrukslån, og 567.000 nordmenn hadde gjeld på kredittkort som det løpte renter på, ofte med en rentesats på opptil 20 prosent. Dette skrev NRK i juni 2019.

Oppfordrer til sparing

Ikke minst så mener Ramsey at det å spare penger er svært viktig. Han viser til Salomons Ordspråk 21:20 som sier; «Kostbare skatter og olje er det i den vises bolig, men dåren gjør ende på det.»

Han mener at man bør spare penger for å kunne finansiere hele livets opphold, og ikke bruke opp alt man tjener. Penger som skal spares over en lengre periode, bør ifølge Ramsey plasseres i et globalt indeksfond.

– De siste tiårene viser at S&P 500 har hatt en gjennomsnittlig avkastning på 10-12% i året, sier Ramsey.

S&P 500 er en aksjeindeks over de 500 største amerikanske virksomheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Ramsey mener at folk bør spare tusen kroner i måneden gjennom hele arbeidslivet sitt i et globalt indeksfond. Gjør man det fra man er 25 år til man er 65 år, så kan man forvente å sitte igjen med opptil tolv millioner kroner, ifølge Ramsey.

– Da har man råd til å pensjonere seg komfortabelt, sier han.

Dave Ramsey taler om Bibelske budskap om penger.

«Du har ingen å klandre utenom deg selv»

Personlig ansvar står også sentralt i budskapet til Ramsey. Han mener folk må sitte i førersetet i sine egne liv, heller enn å gjøre seg avhengige av politikere.

Ramsey gjør ofte narr av den amerikanske kongressen for hvordan de sløser bort folks penger.

– Hvis du lytter til programmet mitt, og du ikke pensjonerer deg med nærmere tolv millioner kroner på bok, så har du ingen å klandre utenom deg selv, sier Ramsey med en høylytt og engasjert stemme på radioprogrammet sitt.

Videre sier Ramsey at hvis man jobber i flere tiår, og man ikke sitter igjen med noen ting, så har man sløst bort en hel formue.

– Det finnes ingen unnskyldning til å pensjonere seg fattig.

Prangende stil

Ramsey er en karismatisk person som er kjent for sin flammende retorikk. Han er ikke redd for å være direkte og ærlig med de som ringer inn på programmet hans.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Han bruker ofte ord som «idiot» og «tulling» om sine lyttere, noe han har blitt kritisert for.

Han følger ofte opp slike utsagn med å understreke at han bryr seg om sine lyttere, og at han ønsker dem alt godt.

Syv trinn

Ramsey setter økonomirådene sine i system i form av en liste bestående av syv trinn. Siden trinnene er utviklet av en amerikaner, så inkluderes riktig nok ikke råd om å nytte seg av særnorske ordninger, som BSU-ordningen eller studielån med svært lave renter.

1. Spar opp ti tusen kroner. Disse pengene skal brukes til å dekke uforutsette utgifter, slik at du slipper å sette deg i gjeld over mindre ting.

2. Betal ned all gjeld, utenom huslån. Sorter all gjeld du har fra minst til størst. Begynn med med minste, og betal de ned en etter en.

3. Spar opp nok penger til å kunne dekke alle dine utgifter i tre til seks måneder. Dette gir deg trygghet i tilfelle bilen din havarer, eller om du skulle miste jobben din.

4. Invester 15% av brutto-inntekten din mot pensjon. Skal man jobbe etter man har fylt 67, så bør det være fordi man har lyst, ikke fordi man må, mener Ramsey.

5. Spar penger for å hjelpe barna dine komme seg gjennom høyere utdanning.

6. Betal ned huslånet ditt.

7. Bygg opp en formue, og vær generøs. For Ramsey er veldedighet og generøsitet svært viktig.

Mange gode poeng

Lise Vermelid Kristoffersen står bak den norske bloggen «Pengesnakk». Hun har laget videoer, en blogg, og en podcast hvor hun snakker om privatøkonomi.

Hun mener at mye av det Dave Ramsey sier kan være klokt å ha i bakhodet.

Lise Vermelid Kristoffersen.

– Hvor enig er du med Ramseys «syv trinn»?

– Jeg liker alt som kan hjelpe folk ut av gjeld, og Ramsey har uten tvil hjulpet mange, sier Kristoffersen til Dagen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Ulike typer gjeld

Samtidig mener hun at vi nordmenn ikke trenger å være fullt så redd for alle typer gjeld.

– Man bør skille mellom ulike typer gjeld. Norske studielån er jo mye mer gunstige enn studielånene de har i USA, så dette er en type gjeld som kan være smart å benytte seg av for oss, sier hun.

Kristoffersen mener også at boliglånet ikke nødvendigvis haster å betale ned.

– Hvis man vil bygge formue, kan det være smartere å spare i aksjemarkedet heller enn å betale ned huslånet så fort som mulig.

Betal gjeld med høye renter først

Kristoffersen er også kritisk til Ramseys råd om å betale ned gjeld ved å prioritere nedbetaling av de minste summene først.

– Fra et matematisk perspektiv er det klokere å betale ned den gjelden med høyeste rentene først, sier hun.

Kristoffersen erkjenner likevel at Ramseys metode kan ha en positiv psykologisk effekt.

– Hvis noen blir mer motivert av å se den minste gjelden forsvinne fort, så er jo metoden hans nyttig.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Anbefaler indeksfond

– Hvor trygt er det å spare i indeksfond slik Ramsey foreslår?

– Personlig så har jeg alle mine sparepenger i indeksfond. Det er tryggere å investere i et fond bestående av mange selskap, enn det er å kjøpe enkeltaksjer, mener Kristoffersen.

Kristoffersen sier at man må se på hvordan fondene har utviklet seg over en periode på flere år. Det er innenfor slike tidsrammer man bør spare i fond.

– «Renters rente effekten» er ganske sterk, så indeksfond er definitivt en anbefalt sparemetode, sier Kristoffersen.

Bli kvitt skjulte utgifter

– Den siste tiden har mat, drivstoff og strøm blitt mye dyrere for mange. Hvilke tips vil du gi til folk som ønsker å styrke økonomien sin?

– Først og fremst så bør man danne seg en oversikt over egen økonomi, sier hun.

Kristoffersen mener at folk bør gå inn på kontoen sin og se hva pengene deres går til. Hun tror at mange vil finne en del skjulte utgifter de ikke en gang vet om.

Ett eksempel på dette kan være abonnement på strømmetjenester man ikke bruker lenger.

– Man bør også planlegge måltidene sine. Hvis man sjekker skuffer og skap før man handler, så kan det være penger å spare på det og. Å planlegge måltidene sine mens man står i butikken kan være skummelt, sier Kristoffersen.