– Konflikten i Syria bærer tegn på folkemord
Hans Olav Syversen i KrF ba Norge ta initiativ til å definere krigshandlingene mot minoriteter i Syria som folkemord. Ministeren gir ham langt på vei støtte.
– Det kan ikke være tvil om at handlingene ISIL har begått er rettet mot en bestemt gruppe og har de ytre kjennetegn av forbrytelseskategorien folkemord, skriver Børge Brende i sitt svar til Syversen.
KrFs representantspurte om «Norge vil betegne den islamske statens (IS) overgrep mot kristne, jesidier og andre religiøse og etniske minoriteter i Syria og Irak som et «folkemord» og be den internasjonale straffedomstolen i Haag etterforske dette, slik EU-parlamentet nylig gjorde?»
Artikkelen fortsetter under annonsen.
– Jeg synes dette var ganske klar tale fra et departement, sier han til Dagen.
– Brende bekrefter for alle praktiske formål at vi står over for et folkemord. Jeg er glad for at han slår fast det og anerkjenner det forferdelige presset kristne og andre minoriteter opplever. Essensen av det han sier ligger i at handlingene bærer «de ytre kjennetegn på folkemord». Norge stiller seg med det bak EU-parlamentets formulering. Det er et viktig signal.
Forbrytelser
Likefullt er det ikke opp til Norge å bestemme hva som er folkemord, skriver Brende.
– Formelt sett er det domstolene som endelig kan fastslå folkemordhensikt.
Hverken Syria eller Irak er parter i Den internasjonale straffedomstolen (ICC), skriver Brende videre. Derfor har ikke domstolen noe myndighet til å iverksette etterforskning. Unntaket er om situasjonen blir henvist til domstolen av Sikkerhetsrådet i FN.
Sammen med 60 andre land stilte Norge seg i 2014 bak et krav til Sikkerhetsrådet om å henvise situasjonen i Syria til ICC. Der la Kina og Russland ned veto mot kravet.
– Til tross for det nedslående vetoet vil vi ikke gi opp kampen for at ofrene for den væpnede konflikten en dag skal få oppleve at de øverste ansvarlige for disse uhyrlige overgrepene blir stilt til ansvar. Vi støtter derfor flere internasjonale initiativer for å samle inn og systematisere dokumentasjon om overgrepene, slik at en fremtidig rettsprosess skal kunne ha nødvendig bevismateriale tilgjengelig for en straffeforfølgning, skriver Brende i sitt svar.
Fred
EU ber alle parter om å holde seg til den nye Syria-planen. Nå er det opp til Russland, mener Storbritannia. Dette melder NTB.
Artikkelen fortsetter under annonsen.
Russland og USA ble sammen med de øvrige landene i Den internasjonale støttegruppen for Syria (ISSG) fredag enige om en plan som tilsier stans i kamphandlingene innen en uke.
Men det syriske regimet har sammen med sine russiske allierte inntil videre fortsatt angrepene mot opprørskontrollerte områder i provinsene Aleppo og Idlib.
Fakta: Syria og Irak
Ved utgangen av 2015 hadde 13, 5 millioner mennesker behov for hjelp i Syria.
Syriske flyktninger i nabolandene utgjorde 4,6 millioner
8,6 millioner mennesker i Irak hadde ved utgangen av 2015 behov for hjelp.
Kilde: Flyktninghjelpen / NTB