Utenriksminister Børge Brende (H) og forsvarsminister Ine Eriksen Søreide (H) opplyste torsdag at Norge sender inntil fem offiserer til Tampa i Florida som et bidrag til koalisjonen mot opprørsgruppa IS. I første omgang skal koalisjonsstaben planlegge operasjonen og vurdere hvilke bidrag som trengs. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Norske stabsoffiserer til USA neste uke

Forsvaret må ta hensyn til trusselen fra Russland og beredskapen i nærområdene før det kan settes av militære ressurser til kampen mot opprørere i Irak.

Mandag reiser en håndfull norske stabsoffiserer til USAs sentralkommando i Tampa i Florida, der planleggingen av den amerikanskledede koalisjonen mot gruppa Den islamske staten (IS) skal starte. Regjeringen fikk torsdag Stortingets støtte til å sende inntil fem offiserer, men akkurat hvor mange og hvem som reiser, er det Forsvaret som avgjør.

Offiserene skal være med å vurdere hva som trengs av bidrag og planlegge dem, ifølge kilder i Forsvarsdepartementet. De skal ikke bare vurdere hva Norge kan bidra med, men være med i planleggingen av hele koalisjonen, understrekes det.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Planleggingsstaben med de norske offiserene vil etter hvert opprette et regionalt kommandosenter i Iraks nærområder. Ifølge VG blir det trolig i Kuwait.

Økt kapasitet

Offiserene skal hjelpe regjeringen med å vurdere et større bidrag til koalisjonen. Mest aktuelt er militær kapasitetsbygging, ifølge forsvarsminister Ine Eriksen Søreide (H).

– Det vil typisk være assistanse, trening og opplæring av sikkerhetsstyrker, sa hun torsdag.

Kapasiteten til Forsvaret til å bidra i slike operasjoner har økt som følge av at Norges innsats i Afghanistan er trappet ned.

Samtidig er forsvarsmyndighetene opptatt av at det er en situasjon i Europa med et aggressivt Russland, som medfører at det er fokus på økt beredskap hjemme. Det man bidrar med i Irak, må derfor ikke gå ut over beredskapen hjemme, påpekes det.

Erfarne

Offiserene som er Norges første bidrag til koalisjonen, er folk som har god erfaring med slikt planarbeid og har jobbet med internasjonale operasjoner tidligere. De får støtte fra tre norske liaisonoffiserer som er en del av Norges faste stab ved USAs sentralkommando.

Foreløpig dekkes kostnadene ved Norges bidrag til koalisjonen innenfor forsvarsbudsjettets rammer, og det trengs ingen ekstra bevilling.

Krever åpen debatt

Når planlegging av operasjonen og utredningen av kapasiteten er ferdig, må regjeringen gå tilbake til Stortinget med de videre planene.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Da vil SV kreve at debatten tas åpent i Stortinget, ikke på et avstengt møterom i kjelleren, i den hemmelige utvidede forsvars- og utenrikskomiteen. SV ba om dette også da saken ble diskutert torsdag, men fikk ikke støtte.

– Det holder ikke å behandle så alvorlige spørsmål i et lukket møte på Stortinget, sier partileder Audun Lysbakken.

Partiet var det eneste som sa nei til det norske offisersbidraget da komiteen diskuterte saken torsdag.

Også Miljøpartiet De Grønne er kritiske til en militæroperasjon i Irak som ikke er forankret i et FN-mandat. Partiet støtter SVs krav om åpen debatt i Stortinget.

Les også
Brende til USA med løfte om militær bistand
Les også
Terrortrusselen mot Norge: Fryktet drap på tilfeldig familie
Les også
IS har erobret 16 nye landsbyer i Syria
Les også
Brutal terroraksjon avverget i Australia
Les også
– Kurdere har gjenerobret kristne landsbyer i Irak