Reservasjonslege forventer samvittighetsfrihet

Reservasjonslege Gunhild Felde forventer at helseministerens nye forslag ivaretar legenes samvittighet.

Ber­gens­le­gen Gun­hild Felde kjem­per for le­gers mu­lig­het til å re­ser­ve­re seg mot å hen­vi­se til abort. Når helse­mi­nis­ter Bent Høie (H) drop­per le­gers re­ser­va­sjons­rett, for­ven­ter hun at hans nye for­slag ikke vil gå ut over le­gers sam­vit­tig­hets­fri­het.

- Jeg vil av­ven­te det kon­kre­te for­sla­get. Vårt an­lig­gen­de er at for­sla­get gir mu­lig­het for at leger kan følge sin sam­vit­tig­het. Jeg tol­ker Høie dit­hen, sier Felde til Dagen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Felde er styre­med­lem i For­enin­gen for helse­per­so­nells re­ser­va­sjons­mu­lig­het, som er ledet av fast­le­ge Eilif Haa­land.

Ville til å drop­pe

Høie inn­kal­te til presse­kon­fe­ran­se dagen etter at KrF-le­der Knut Arild Ha­rei­de sa at han åpner for å se på al­ter­na­ti­ver til re­gje­rin­gens for­slag. Ha­rei­de ut­tal­te tors­dag at han er vil­lig til å drop­pe Bent Høies re­ser­va­sjons­for­slag hvis sam­vit­tig­hets­fri­he­ten for fast­le­ger blir iva­re­tatt på andre måter.

De­tal­jer gjen­står

En ny løs­ning skal pre­sen­te­res om kort tid, det er bare de­tal­jer som gjen­står. Det er ikke lenge til vi kom­mer til å pre­sen­te­re det, sier Høie, som var klar på at det ikke vil være noen re­ser­va­sjons­rett for fast­le­ger i den nye ord­nin­gen.

DAGEN