SKJERPING: Steinar Kristiansen fra Vest-Agder er strÂlende forn¯yd med KrF-landsm¯tet. Hans fylkesparti fikk gjennomslag for en skjerping av ekteskapsloven.

Tar FrP på alvor

KrF-eren Steinar Kristiansen fra Vest-Agder kan komme til å trekke mange FrP-ere til KrF.

Den karismatiske gutten fra Vest-Agder har flere år bak seg i kommunepolitikken. Han er ikke redd konflikter og har flere ganger markert seg i riksavisene. Han klarte å erte på seg manges vrede da han ville kutte støtten til Quartfestivalen. Han anmeldte også til politiet et mye omtalt sex-stunt som fant sted på samme festival for noen år siden.

Vil samarbeide

Kristiansen blir ikke rød i toppen av å snakke om FrP, slik mange KrF-ere blir.
- Selvsagt kan vi samarbeide med FrP. Men landsmøtet her har vist at mange er redd for det FrP står for. Derfor appellerer jeg nå til de konservative kreftene i FrP om å komme på banen, sier Kristiansen. Han håper de kan ta et oppgjør internt på områder som porno, ekteskapslov, bioteknologi og alkoholpolitikk.
- Jeg håper at de verdikonservative i FrP tar ansvar, det trengs en bevegelse i FrP. Per i dag er det programforslag som er for liberale etter vår smak. Det er ikke akkurat noen håndsrekning til KrF dersom de ønsker samarbeid, sier han.
For Kristiansen handler det om å ta FrP-erne på alvor. Noe mange «FrP-kode»-eksperter har ment er en forutsening for å trekke velgere tilbake fra FrP. KrF-lederen har for øvrig snakket om det samme.
- FrP må tas på alvor, har Dagfinn Høybråten uttalt ved flere anledninger. Han har ment regjeringens angrep på FrP minner om arroganse.

Rød erkefiende

SV og Arbeiderpartiet er Kristiansens erkefiender i politikken. Med fete typer kunne Fædrelandsvennen lørdag fortelle at han advarte kristne mot å stemme på Arbeiderpartiet.
- Nå må de våkne. Alle kristne som stemmer Ap har sviktet når de ser hva denne regjeringa har fått vedtatt, sier Kristiansen ifølge avisa.
Kristiansen sier selv at han er feilsitert, og at hans poeng var at Arbeiderpartiet har sviktet sine kristne velgere.
- Det jeg sa var at før valget i 2005 viste målinger at hver femte kristne velger ville stemme Arbeiderpartiet. Min undring går på om de opplever å ha fått det de bestilte ved forrige stortingsvalg. Etter min mening har Arbeiderpartiet sviktet kristne velgere.
- For Arbeiderpartiet gikk til valg på helt andre ting enn det de har fått vedtatt i Stortinget - eksempelvis ekteskapsloven.

Vest-Agder suksess

Kristiansen er tredjekandidat på stortingslisten til KrF fra Vest-Agder. Dersom KrF kommer i regjering er det fullt mulig at han får plass på Stortinget, ettersom de to kandidatene over han på liste er kompetente til å bli med i en regjering.
KrF i Vest-Agder har tradisjonelt stått sterkt. I 2005 fikk imidlertid partiet inn kun en politiker fra fylket på Stortinget, men partiet løftet seg ved siste kommunevalg.
- Vi er opptatt av å lytte til grasrota i kristenbevegelsen. Det tror jeg er viktig - det er de kristne verdiene som mange er opptatt av. Den haugianske bevegelsen lever også sterkt her i Vest-Agder, skryter Kristiansen som peker på at fylket eksporterer mest varer og har flest nyetableringer.
- Hva tror du skal til for å trekke velgere fra FrP?
- Vårt mål er å sette fokus på de sakene som er viktige for oss i KrF. Vi erkjenner at det er forskjell mellom FrP og KrF, men håpet er at vi kan bygge sammen, men da må de konservative kreftene i FrP vinne frem, sier Kristiansen.
- Jeg er virkelig oppløftet av dette landsmøtet fordi vi har fått slått fast at ekteskapsloven skal reverseres og blir viktig sak i valgkampen. Det er særlig viktig for oss på Sør-Vestlandet, sier Kristiansen som mener dette vil gi et løft.