FOLKERIKT: India er snart ventet å passere Kina som verdens mest folkerike land. Bilde er tatt i forbindelse med en kristen møtekampanje i India. Illustrasjonsfoto: Troens Bevis

Snart er ikke Kina lenger verdens mest folkerike land

Kina har lenge tronet på toppen som verdens mest folkerike stat, men snart bytter de plass med India.

Publisert Sist oppdatert

Tronskiftet har blant annet sammenheng med at det er store forskjeller i alderssammensetningen mellom de to gigantlandene.

Fruktbarheten er høy i India, mens det motsatte er tilfellet i Kina. Ettbarnspolitikken den kinesiske staten med 1,4 sine milliarder innbyggere innførte er en av årsakene til dette.

– Kina får snart en svær eldrebølge. De risikerer å bli gamle før de blir rike, og det kan bli en kjempeutfordring for dem, sier demografiforsker Marianne Tønnessen ved OsloMet.

Snart åtte milliarder

I et nyhetsbrev fra universitet i hovedstaden forteller forskeren at det ikke er noe som tyder på at antallet mennesker på jorda vil stabilisere seg i nærmeste fremtid.

– Befolkningen i verden vokser fortsatt raskt. Selv om veksten i prosent har sunket, er det fortsatt en høy befolkningsvekst i rene tall, sier demografiforsker Marianne Tønnessen ved OsloMet.

Innen året er omme vil verdens befolkning passere åtte milliarder mennesker. Forrige milepæl var i 2011 da jorden huset sju milliarder mennesker for første gang. FN har anslått at befolkningen vil slutte å vokse først mot slutten av dette hundreåret, og at vi da vil være 11 milliarder på kloden.

Ifølge FNs befolkningsframskrivninger vil verden runde ni milliarder i omtrent 2037 og ti milliarder ni år senere. Det understrekes at det knyttes usikkerhet til disse tallene.

Synker i Europa

Forskeren peker på at befolkningsveksten vil være svært forskjellig i de ulike verdensdelene. Europas folketall vil fortsette å synke, mens Afrika som kontinent vil oppleve en dobling i antall mennesker de neste 40 årene.

Powered by Labrador CMS