REDAKTØRER: Johannes Lavik, Arthur Berg og Vebjørn Selbekk har vært noen av Dagens mest markante redaktører.

Dagens historie

Hvorfor ble Dagen stiftet? Les om vår spennende historie.

Publisert Sist oppdatert

Dagen er Norges eldste kristne dagsavis, og ble etablert i 1919 i Bergen. Det skjedde fordi grunnleggerne opplevde at kristne perspektiver og saker ble underdekket i de eksisterende mediene.

Avisen sprang opprinnelig ut av bedehusmiljøet på Vestlandet, men har gjennom hele sin historie vært forpliktet til å ikke opptre som talerør for ett bestemt kirkesamfunn eller én organisasjon.

Allerede i den første lederartikkelen sto det at Dagen ønsker å være «organ og tolk for alt det i folket vårt som vil arbeide for sann kristentro og kristent liv, og bygge opp det edle og gode i folket vårt.»

Dermed etablerte avisen sitt eget verdimessige ståsted fra første stund. I avisens statutter leser vi at Dagen skal operere på bibelsk grunn og bygge på Den apostoliske trosbekjennelsen. Avisen skal ta til motmæle mot «mot angrep på de kristelige grunnsannheter» og behandle religiøse og sosiale spørsmål i kristendommens lys.»

Under andre verdenskrig ble Dagens integritet satt på prøve. Okkupasjonsmakten ønsket stadig mer styring med hva som ble publisert. I 1942 valgte avisen derfor å innstille driften, heller enn å underlegge seg nazistene. Første utgave etter krigen kom ut 9. mai 1945.

Både før og nå arbeider Dagen for å opprettholde en bred dekning av kirkeliv, misjon og teologi, og vi har lenge lagt mye arbeid ned i å fortelle om forfulgte kristnes situasjon rundt i verden.

Som en naturlig følge av avisens grunnsyn har Dagen aldri nøyd seg med å kun være et internt kristent organ. Ved siden av å rapportere om det som skjer i Kristen-Norge, har avisen også engasjert seg i den løpende samfunnsdebatten. Det har dreid seg om abortspørsmålet, om Israel, og særlig i senere år også om religions- og ytringsfrihet.

Under ledelse av profilerte redaktører som Johannes Lavik, Arthur Berg og i dag Vebjørn Selbekk, har avisen skapt en tydelig identitet som en konservativ og motkulturell stemme i norsk presse.

Statuttene fra 1919 ligger fortsatt til grunn for arbeidet i avisen. I tillegg til den kirkelige uavhengigheten, skal Dagen også være partipolitisk uavhengig. Vi baserer vår redaksjonelle virksomhet på prinsippene i Redaktørplakaten og Vær varsom-plakaten.

Dagen har en visjon om å være «en kristen stemme som utruster, avslører og forandrer». Dagens medarbeidere skal opptre sannhetssøkende, raust og modig.

De senere årene har Dagen opplevd stor økning i antall abonnenter. Dagen kjøpte ukeavisene Magazinet (2007) og Korsets Seier (2019). Høsten 2024 hadde avisen et godkjent opplag på drøyt 17.000. Det samme året reduserte Dagen antall papirutgaver fra seks til tre utgivelser i uken, i tråd med moderne leservaner.

I tillegg til hovedkontoret i Bergen har vi også en avdeling i Oslo, samt på Sørlandet og i Rogaland. Vi har også en fast medarbeider i Israel.

Les mer om vår historie i Dag Kulleruds bok «Dagen: 1919–2019: kulturell motstemme i hundre år».

Powered by Labrador CMS