KS-kavalkaden 2021: Disse sakene preget oss i år
Legen som studerte helbredelse. Artisten Carmans mandige gudstro. Pastoren som fryktet Guds kall. Det funksjonshemmede ekteparet på Tiktok. Og mye mer.
Januar
Trendy å be
Stefan Nilsson er Nordens ledende ekspert på nye trender, og pønsker hver høst ut neste års trender. Det indre velværet kommer til å stå i sentrum i framtiden, mener han.
– Velvære handler ikke bare om å finne balanse. Det kan også handle om Gud eller bønn. Det kan absolutt være at det kan bli trendy å be.
Hjelp til Gjerdrum
Leirskredet som traff Gjerdrum natt til 30. desember 2019 jevnet flere hus med jorden. Ingunn E. Ulfsten i Pinsebevegelsen oppfordret på Facebook pinsevenner til å være med å støtte det diakonale arbeidet i bygda etter hendelsen. Det førte til at ni pinsemenigheter på Romerike, samt en rekke frivillige, samlet inn en god slump penger, som ble overrakt til Gjerdrum og Heni menighet.
Trygler om frivillige
Sykehusskipet til organisasjonen Mercy Ships, «Africa Mercy» hadde i januar stått koronafast på Kanariøyene i nesten ett år.
– Myndighetene i Senegal tillot oss ikke å bli værende i Dakar på grunn av covid-19. Heldigvis kunne vi ankre opp i Tenerife som bare er noen dagsferder unna, forteller Bowie Buverud, ansvarlig for rekruttering av frivillige for Mercy Ships i Norge.
Fredtun flomskadet
Leirstedet Fredtun på Skudeneshavn i Rogaland ble utsatt for ødeleggende flomskader på grunn av ekstremvær i området.
– Naturens krefter tok overhånd og etterlot seg store skader. Vi er evig takknemlig for at ingen personer ble skadet i hendelsen, sa daglig leder Geir Sommerfeldt.
Februar
Skolesamarbeid
Den pinseeide internatskolen Kristen VGS Vennesla inngår samarbeid med Normisjon, en av de største kristne skoleeierne i landet. Pastor Geir Stomnås i eiermenigheten Filadelfia Vennesla fastslo:
– Samarbeidet vil heve kvaliteten på alle områder, både innen administrasjon, kunnskapsformidling og trosformidling.
Ikke alltid som man tror
– Jeg har gått inn i de oppgavene som har ligget godt til rette for meg. Hver gang det har dreid seg om store valg, har jeg spurt Gud til råds og fått svar og fred for de valgene jeg har gjort. Det blir ikke alltid slik man tror. Antakelig hadde jeg protestert hvis Gud hadde sagt at jeg skulle bli kommuneoverlege en dag, sa kommuneoverlege i Drammen kommune, John David Johannessen, i et portrettintervju i februar.
En hedersmann er død
Journalist, pinsevenn og menighetsleder i en årrekke, Kjell Hagen, døde 13. februar. Han hadde nylig fylt 80 år. Kjell Hagen jobbet både som ansatt og frilansjournalist i Korsets Seier og var i flere tiår en markant journalist i avisen Vårt Land.
– Selv om han var godt plantet i Pinsebevegelsen, hadde han en tverrkirkelig profil som kanskje ikke var like vanlig for alle pinseledere på hans alder, sa David André Østby, tidligere redaktør i Korsets Seier.
Faller utenfor
Pinse Ung, Laget og Ung Baptist starter samarbeid for å starte et ledertreningsprogram for unge mennesker med multikulturell bakgrunn.
– Unge mennesker i migrantmenigheter faller ofte mellom to stoler. De vokser opp med norsk kultur, men preges samtidig av kulturen deres foreldre kommer fra. Vi trenger å tilegne oss mer kunnskap og skape forståelse mellom menighetene våre i større grad, understreket leder i Pinse Ung, Einar Myreng.
Mars
Carman er død
Den kristne artisten Carmelo Domenic Licciardello, alias Carman, døde på et sykehus i Las Vegas 16. februar 65 år gammel. Hans karriere strakk seg over 40 år og hadde stor betydning for manges vandring med Jesus.
Hemmeligheten bak Carmans suksess var ikke hans evne til å treffe de musikalske og kulturelle trendene blant de kristne. Hans hemmelighet var at han hadde en genuin relasjon med Gud, skriver lektor David Aanje ved Høyskolen for ledelse og teologi.
Kaféutvidelse
«Englevakten Café» i Flekkefjord har proppfulle lokaler når de inviterer til gratis frokost og morgenandakt. Tidligere i år flyttet de inn i større og mer sentrumsnære lokaler.
– Vi får inn kunder med helt forskjellige livshistorier. Jeg opplever at de kommer tilbake fordi vi ønsker å skape gode samtaler og viser at vi bryr oss, sier daglig leder Bogda Kubas.
Kobler av med fotball
– Jeg henter mye avkobling, glede og inspirasjon fra en fotballkamp. Jeg er ihuga Rosenborg-fan, og det tar jeg helt seriøst, sier Ingrid Erlandsen, som i vår flyttet fra Trondheim for å bli pastor i pinsemenigheten Betesda, Heddal, sammen med sin mann, Frank.
Fra Hillsong til salmer
– Før var salmer gjerne noe pensjonistene sang under sine samlinger, men på hovedgudstjenestene nå synger både gamle og unge salmesangene for full hals, forteller Dag Heggset, som ga ut platen «Salmeskatter» i forbindelse med sin 50-årsdag.
April
Koronafast
Misjonær i Peru gjennom nesten 50 år, Liv Haug, skulle reist fra landet i april 2020, men på grunn av strenge koronarestriksjoner og utreiseforbud, sitter hun i stedet fast i et av landets mest smitteutsatte regioner.
– Hele kulturen jobber mot myndighetene. Denne delen av Peru har dessuten hatt aller mest smitte i landet. Nesten hver uke dør folk jeg kjenner godt. Det er veldig trist, sier Liv Haug.
Haugejubileum
I forbindelse med 250-årsjubileet av Hans Nielsen Hauges fødsel, dro filmskaperen Lars Harald Gathe og kunstner Nils Hartvig Johansen fra Oslo til USA for å lage filmen «Norskamerikanerne». Metoden for å lage filmen ble å leie en bil og kjøre gjennom Minnesota, Iowa og de to «dakotaene» på jakt etter spor av Norge.
– Som moderne, sekulær nordmann er det litt fremmed, men samtidig veldig spennende at mange av nordmennene i USA for eksempel er så kristne, sier Gathe til Korsets Seier.
Gradvis frisk
Miss Norway-deltaker Lilly Sødal (18) ble mobbet og slet med angst.
– Å bli frisk fra angst og depresjon er en gradvis prosess. Det er mange opp- og nedturer, man får tilbakefall. Men jeg ble påvirket i en positiv retning da jeg fikk et godt miljø rundt meg, sier Lilly
– Gud er en person som hører og veileder. Han er tålmodig, og han vet hva som er best for meg selv om jeg ikke vet det selv.
Tror ikke på forbud
Den kristne redaktøren og kritikeren Andreas Masvie vil avkriminalisere narkotika.
– Det beste eksempelet er Portugal som åpnet for avkriminalisering og fikk umiddelbart en rekke gode effekter. Overdosedødsfallene gikk betydelig ned og ble betydelig lavere enn det europeiske gjennomsnittet. Antall hivsmittede falt fra over tusen tilfeller i året til litt over 50 – og antall heroinmisbrukere sank dramatisk, sier han.
Mai
Opprørte TikTok-stjerner
De kristne TikTok-stjernene Lena Maria og Reier Sekkelsten Llarena (22), snakker med tusenvis av unge om tro og livet med funksjonshemming. I slutten av april giftet de seg.
Lena er opprørt over debatten om abort opp til uke 22 som gjør det mulig å luke ut mennesker som har diagnoser og sykdommer.
– Tenk om noen skulle ha gjort noe slikt mot oss! De vil hindre oss i å få vokse opp, bare fordi vi er litt annerledes? Jeg synes det er helt sykt. Vi kan ha et godt liv selv om vi har diagnoser, sier hun.
Sjeldent syn
Ola Kåre Risa og Dan Ruben Bredvei Aakre utgjør noe så sjeldent som en helmaskulin barnelederduo i Salemkirken, Sandefjord.
– Hvis barna gleder seg til å komme på våre samlinger, får de lyst til å invitere sine venner, også utenfor menigheten. Det samme gjelder de voksne. Søndagsskolen er mer enn bare et barnepass eller et depot under prekenen, sier Aakre.
Begynte å synge
I løpet av kort tid døde Elin Sofye Rabbevågs storebror i selvmord og faren av kreft.
– Jeg synes ikke synd på meg selv, jeg synes ikke livet er urettferdig. Jeg er takknemlig, tross alt. Livet har lært meg å ikke ta eneste dag for gitt. Til tross for det vonde, strekker jeg meg alltid etter håpet. Livet er verdt å kjempe for, sier hun.
Livsvernprisen 2021
Kjersti Toppe, nåværende barne- og familieminister, ble av organisasjonen Menneskeverd utnevnt til å motta Livsvernprisen 2021 for sitt langvarige og respektfulle engasjement for menneskets verdi i alle faser av livet og for sin evne til å forankre aktuelle politiske saker i langsiktige og prinsippielle linjer.
Juni
Mellomposisjon er uaktuelt
I begynnelsen av juni kom pinseprofil og MF-professor Terje Hegertun ut med boken «Det trofaste samlivet», der han tar til orde for at frikirkeligheten og lavkirkeligheten bør samtale om og godta en «mellomposisjon» i synet på likekjønnet samliv.
Pinsebevegelsens leder, Øystein Gjerme, slo fast at det ikke er aktuelt for Pinsebevegelsen å åpne opp synet på et kristent ekteskap til også å gjelde par av samme kjønn. Flere pinsepastorer gir ham sin støtte.
Trenger kristent #metoo
Daglig leder i Pinsebevegelsen, Ingunn Ulfsten, mener at det trengs et kristent #metoo. Konkrete forslag ble lagt fram i forkant av Årsmøtekonferansen.
– Etiske overtramp skjer også i menigheter og i annet kristent arbeid, noe Bollestads historie bekrefter.
Ulfsten henviser til Olaug Bollestads nye bok, Snakk sant om livet, som enda et eksempel på at vi må være observante på dette også i kristne sammenhenger, men understreker at en oppdatering og revidering har vært diskutert i Pinsebevegelsen i lengre tid.
Pilgrimssyklist
Mens syklistkollegene suser nedover de franske Alpene, kjemper Jonas Orset seg oppover steinrøys, kratt og stier på Dovrefjell. Og mens de andre sykler inn på Champs-Élysées til champagne og jubelbrøl fra publikum, ender Orsets pilegrimsreise ved Nidarosdomen.
– Pilegrimsleden blir ikke en konkurranse, men en personlig reise. Det handler om å vise fram norsk natur og kristen kulturarv, sier Jonas Orset.
Barratts sangbok
Einar Børtveit (75) fra Volda har brukt fem år på å redde Pinsebevegelsens unike sangskatt. Den pensjonerte tannlegen og pinsevennen har skrevet av både tekst og noter til samtlige 702 sanger fra sangboken Maran Ata, utgitt første gang av Pinsebevegelsens grunnlegger, Thomas Ball Barratt.
– Pinsebevegelsen sitter på en helt unik sangskatt, som er i ferd med å gå i glemmeboka. Det måtte jeg bare gjøre noe med, sier Børtveit.
Juli
Ny storstue i Molde
Pinsemenigheten Sion Molde, kunne endelig vise fram sitt nye, topp moderne menighetsbygg.
– Jeg mener at menigheten ikke skal være isolert, men en del av samfunnet (…) Jeg tror dette nye bygget vil fanget oppmerksomheten til de som passerer forbi, sier pastor i menigheten, Albert B. Ndayizeye.
Nytt pastorpar i Trondheim
– Som å hoppe etter Wirkola, sier påtroppende pastorpar i Betel, Trondheim, Annika og Erlend Indergaard om å overta etter Ingrid og Frank Erlandsen.
De avslutter sin pastortjeneste i Nordvestkirka på Nordmøre, og starter sin tjeneste i Trondheim i september.
Etterlyser teologi for single
Anne Hansli (54) jobber i Misjonskirken Norge og er menighetsplanter på Fornebu utenfor Oslo. Bente Sandtorp (48) er pastor i baptistmenigheten Home Church på Grønland i Oslo.
Begge er single, og erfarer at forkynnelsen ofte mangler temaer som berører single.
Det forkynnes at ekteskapet er standarden og at rammen for samliv er å leve som mann og kvinne.
– Det framstilles som at du er i en venteperiode når du er singel, sier Sandtorp.
Singel og adoptivmor
Da Milfrid Tonheim (48) var liten, drømte hun om å adoptere et barn. I dag er hun alenemor til to adopterte barn fra Sør-Afrika; Johannes (4) og Gabriel (1).
– Det er mange barn i denne verden som ikke får oppfylt sine rettigheter for omsorg, kjærlighet og beskyttelse, sier hun.
August
Slutta med MS-medisin
Karoline Hals Notland (23) var berre 17 år då ho fekk diagnosen multippel sklerose (MS).
Det var mange som ba for ho, og ho tenkte at viss ho trudde nok, så ville ho ble helbreda. Ho bestemte seg for å slutte med medisinane.
Nokre månadeseinare viste ei MR-undersøking at ho hadde fått fleire kvite flekker på hjernen og i ryggmergen.
– Eg vart veldig lei meg, for eg trudde oppriktig at et hadde blitt frisk, seier Notland.
– Eg har valt å ikke stresse med dei tankane lenger. Kanskje eg blir helbreda i framtida, kanskje ikkje.
Stafettveksling i Sokndal
Miriam og Johnny Pettersen har ni år bak seg som menighetsplanter i Tyskland og Belgia. 1. oktober starter de opp som nytt pastorpar i pinsemenigheten Betania, Sokndal.
– Livet i tjeneste leves ut enten vi bor her eller der, sier de.
Klimaopprør for barnebarna
Gunnar Kartveit (70) frykter konsekvensene barnebarna vil oppleve i framtiden på grunn av klimakrisen. Han er en av flere tusen besteforeldre som står på barrikadene for å stanse den globale oppvarmingen.
– Morfar en kjempegod rollemodell for oss. Måten han behandler dyr og naturen på har vi lært mye av, og så er det kjempefint at han er engasjert i besteforeldreaksjonen, sier Mary-Ann (22).
Blir pastorpar i Tromsø
Elisabeth og Anders Eidevik blir pastorpar i Pinsekirken Filadelfia, Tromsø. Elisabeth er fra Oslo og har lang fartstid i Pinse Ung. Hun og også bred erfaring med kristen virksomhet i Nord-Norge. Anders er fra Sandnes, og fullførte i 2020 en master i ledelse ved HLT.
– Det er med stor takknemlighet og begeistring vi ser fram til hverdagslivet i Tromsø, sier ekteparet.
September
Frister folk til Led22
Pinsebevegelsen håper å «friste» mange mennesker tilbake på Led-konferanse i februar 2022 fordi vi som bevegelse trenger inspirasjonen, signalene, fellesskap, gudsopplevelsene og mobilisering for menighet og misjon, skriver leder for Pinse Menighetsliv, Knut Idland.
Temaet for Led22 er «Sammen om kirken 2.0».
I ettertid er Led22 avlyst som fysisk arrangement, men vil bli gjennomført med en digital live-sending på 2 timer og 22 minutter lørdag 5. februar for å markere inngangen til 2022.
Unik sjanse
Området rundt lokalene til Salemkirken i Lørenskog er under massiv utvikling.
– Gud har gitt oss denne unike sjansen til å vokse og prege lokalsamfunnet. Da er det vår oppgave å gripe den, sier pastor i Salemkirken, Lørenskog, Frode Austigard.
Et nytt og moderne sentrum er under utbygging, og nye leiligheter spretter opp som hestehov om våren langs Skårersletta – som ifølge ordfører i Lørenskog, Ragnhild Bergheim (Ap), skal bli kommunens nye paradegate.
Gaming på bibelskolen
– Gaming er den raskest voksende interessen blant ungdom i dag, og kristen ungdom spiller også dataspill, poengterer Peter Ljøkjell (28), kontaktlærer ved gaming-linjen ved Bibelskolen Fjellhaug.
– Sitter vi foran en skjerm? Ja, det gjør vi. Er det noen av spillene som er voldelige? Ja, det er det. Men fokuset vårt er på å gi undervisning og erfaring knyttet til en viktig ungdomskultur, sier han.
Startet matutdeling
Da alenemoren Mari mistet 16.000 kroner i inntekt over natten, kom hjelpen fra uventet hold.
Sammen med bibelgruppene i Norforsamlinga Vigrestad, startet fengselsbetjent Arvid Vigrestad organisasjonen «Med hjerte for Vigrestad». Da de startet opp i oktober 2020, delte de ut mat til fire husstander. Nå er antallet 25.
– De vet hvor mye jeg ikke får til. Likevel viser de så mye kjærlighet. Det er umulig å ikke bli takknemlig av sånt, sier Mari om organisasjonen.
Oktober
Grill en kristen
Under Skepsisuka på NTNU i Trondheim ble studentene oppfordret til å fyre løs med spørsmål om tvil og tro mot sine kristne medstudenter.
– Jeg er rolig og nervøs på samme tid. Men jeg ønsker så gjerne å vise at det å snakke om tro er det mest naturlige som finnes og samtidig vise at vi kristne er ikke så sære som kanskje folk tenker, sier bibellærer Frida Benedikte Iversen (23) før hun og de andre samles i bønn for arrangementet.
I Beirut da det smalt
Anie Boudjikanian (76) sto ved vinduet da 2.750 tonn ammoniumnitrat eksploderte i havna i Beirut, 4. august i fjor.
– Jeg prøvde å flykte, men kom meg bare et par meter unna før jeg hørte eksplosjonen og ble slått over ende, forteller hun.
– Hvis jeg ikke hadde vært hjemme den dagen det smalt, ville jeg følt skyld resten av livet for at jeg gjorde noe annet da naboene mine ble rammet, sier hun.
Kristiansands damer
«Damer i byen» er et utadrettet vekkelses- og disippelgjøringsarbeid for troende og søkende damer i alle aldre, og har sitt utspring i Filadelfia, Kristiansand. Astri Brodersen er en av dem som har hatt stor glede av tilbudet.
– For meg ble Damer i byen veien tilbake til Gud, forteller Brodersen.
Invitasjonen til en storsamling ble for henne et lyspunkt i en mørk hverdag.
Djevelens verk
Håvard Søiland (59) mistet både moren og de to søstrene sine i brystkreft, noe som førte til at han også mistet troen på Gud. I 2005 tok han fatt på en doktoravhandling om oppfølging av brystkreftpasienter.
– Da tentes en ild i meg igjen. Jeg snudde depresjon til aksjon, sier han.
Nå analyserer Søiland og kollegene hans alle pasienter i prosjektet som har fått tilbakefall. Det vil ta minst ti år. Imens dør én kvinne av brystkreft hvert minutt på verdensbasis.
November
Kontrollutvalg
Etisk Råds rolle i Pinsebevegelsen er å tilby menighetene hjelp der en menighetsleder anklages for seksuelle overgrep, grenseoverskridende seksuell adferd eller annen moralsk og etisk svikt.
Dersom Etisk Råds vurderinger bestrides, skal et nyopprettet kontrollutvalg se på saken. Utvalget består av fem personer med faglig tyngde: Silje Reme, Lars Agnar Rosten, Vigdis Håland, Rune Karlsen og Steinar Eikeland.
Øker misjonærlønningene
Pinse Misjon øker lønnssatsene til sine misjonærer. Det vekker sterke reaksjoner både blant menigheter og misjonærer.
– Du kjenner på en slags dårlig samvittighet for ikke å kunne innfri selv om man virkelig vil respektere at en arbeider er sin lønn verdt. Samtidig hadde vi andre drømmer om å kanskje sende ut enda en misjonær. Den drømmen er knust nå, sier pastor i Pinsekirken Sion Neverdal, Øystein Lode.
Slutter i Pinse Misjon
David Hetlelid forlater sin stilling som leder i Pinse Misjon og blir fulltidspastor i pinsemenigheten Filadelfiakirken, Sarpsborg. Han har kombinert lederjobben med å være hovedpastor i Filadelfiakirken i 20 prosent.
– I en situasjon der jeg måtte velge en av rollene, ble det umulig for meg si opp pastorstillingen i Filadelfiakirken, sier han.
Elever i bar overkropp
Elevene på Drottningborg Vidergående skole i Grimstad var på Ullevaal Stadion under landskampen mellom Norge og Latvia for å markere for menneskerettigheter og mot behandlingen av arbeidsinnvandrere i VM-vertsnasjonen Qatar.
– Vi har det veldig gøy med idretten vi elsker, samtidig som vi fronter verdier vi alle har og står opp for våre medmennesker i Qatar, sier elevene Jonas Ek (18) og Erling Egeland (18).
Desember
Forlot alt
Da ekteskapet sprakk, mistet Anne Kristin Lindberg både tjeneste, menighet og sosialt liv.
– Noe mørkt og hardt inntok hjertet mitt, og jeg mistet troen på mennesker. Jeg fant heller ikke fram til Gud i denne tiden, sier hun. Etter et møte med Jesus da hun ble alvorlig syk, fikk hun en ny start. I dag reiser hun i inn- og utland som forkynner.
Står sammen
Jesuskvinner har de siste årene samlet kvinner i pastortjeneste til fellesskap.
– Vennskap blir til, og man blir knyttet sammen som kvinner og ledere for en tid som denne. Vi trenger å stå sammen, sier Grete Svendsen, pastor i Pinsekirken, Lyngdal.
Forkynne omvendelse
– Mens en hel verden leter etter ekte vare i den åndelige verden, forsøker vi å tilpasse oss verden, sier pastor i Pinsekirken, Mjøndalen, Kjetil Garder.
– Det er nå vi må være lys og salt i verden. Vi er ikke kalt til å være et svakt hint av salt i en åndelig lapskaus. Saltet svir i sårene på samme måte som Peters tale stakk tilhørerne i hjertet, men et hvert sår renses og helbredes med omvendelse til Jesus Kristus, påpeker han.