Leder
At kristenlivet er tøft, er ikke helt sant
Ukens Korsets Seier forteller en annen historie.
Kanskje jeg er litt miljøskadd etter å ha skrevet om kristen tro som journalist i over et tiår. Men man merker seg at noen trender ikke bare er positive.
La meg ta noen eksempler:
Åpne Dørers årlige rapport om forfølgelse av kristne viser at troen møter stadig tøffere kår.
Hjemme i Norge opplever kristen tro tilbakegang fremfor forfølgelse. For få år siden viste en undersøkelse gjort av Norsk Monitor at andel troende i Norge har sunket fra 53 prosent til 30 prosent på 35 år.
Ut over selve troen fornemmer mange kristne at kristne verdier også er under press. Kristne institusjoner som barnehager og skoler opplever stadig dårligere kår fra stat og kommune. Over ni av ti kristne studenter tier om sin tro, viste en undersøkelse gjort av Norges Kristelige Student- og Skoleungdomslag i 2018. Etter studietiden velger mange kristne å rense CV-en for tro i frykt for mistenksomme arbeidsgivere.
Fornemmelsen av en kristen tro under press satte i gang konferansen «Reis deg, Guds menighet» av pinsemenigheten Filadelfia Vennesla i fjor sommer.
Der talte den kristne politikeren Päivi Räsänen fra Finland, som ble tiltalt og frikjent for kritiske uttalelser om homofili.
– For få år siden var jeg ansvarlig for politiet som innenriksminister. Nå var jeg selv i avhør med Bibelen foran meg. Det var absurd og uvirkelig, sa hun under konferansen.
Isolert sett høres dette mørkt ut. Å være kristen bærer med seg noen utfordringer, selv om jeg tror Kristen-Norge må fastholde at vi tross alt er heldige som bor i Norge.
Enda viktigere er følgende: Selv om alt dette er sant, så er det en halvsannhet, i beste fall.
Ukens Korsets Seier minner i hvert fall meg om den enorme rikdommen som den kristne troen bærer med seg. En ny undersøkelse, gjort av Respons Analyse, viser at kristen tro er et godt utgangspunkt for å leve et lykkelig liv:
* Å være troende, takknemlig og å være i langvarig forhold øker sjansen for lykke ytterligere. 8 av 10 som har vært med samme partner i mer enn 20 år er lykkelige, mot 56 prosent av de enslige.
* Barnebarn, moderat alkoholforbruk og å helle til høyresiden politisk er andre kjennetegn ved de mest tilfredse. Det samme er økonomisk trygghet, som ofte følger med et stabilt samliv.
* Aller mest fornøyde er utadvendte personer over 55 år.
– Du får mye gratis som religiøs, konkluderer Liss Anda-Ågotnes, førsteamanuensis i psykologi ved Universitetet i Stavanger, ikke overrasket, til Korsets Seier.
Slik sett er hun enig med selveste kong David:
«Du har gitt meg glede i mitt hjerte, større enn den de andre har når de har overflod av korn og most», skriver han som lovprisning i Salme 4.
En som også samtykker, er tidligere fotballproff Fernando De Ornelas.
Tidligere har han spilt på Odd Grenland, Crystal Palace og Celtic. I dag er han pastor i pinsemenigheten Betania Stathelle i Telemark.
Historien om den søramerikanske fotballpensjonisten er nedfelt i separat artikkel i ukens Korsets Seier, men den illustrerer nevnte undersøkelse perfekt.
For noen høres dette kanskje ut som dårskap, men for meg kommer det tydelig fram at troen på Jesus ble et før og et etter for De Ornelas.
Som kristne er vi selvfølgelig mest opptatt av frelse og et evig liv, men troen ser ut til å ha noen ringvirkninger ut over det.