Disippel

ANKER: Selv om vi føler oss fordømt, nedtrykt, så kan vi sette vårt blikk på det Skriften sier om oss, skriver David Andersen-Eikeri.

Bibelen er ikke forbudt – la oss lese den!

Vi har et veldig stort privilegium som har mulighet til å lese Bibelen. Det har ikke alltid vært sånn opp gjennom historien.

Publisert Sist oppdatert

Vi har en fantastisk mulighet i dag til å lese i Bibelen og fylle oss med Guds ord. Det har ikke alltid vært sånn. For mange mennesker har Bibelen faktisk vært en forbudt bok eller rett og slett ikke tilgjengelig. Slik er det til og med for mange mennesker i verden i dag.

Det er mange opp igjennom historien som har blødd for muligheten til å lese Bibelen, ja, som har ofret både karriere og til og med sine liv for Skriften, og for å gjøre den tilgjengelig for oss.

Første engelske bibel

William Tyndale var en engelskmann på 1500-tallet som ble grepet av reformasjonens oppdagelser om rettferdiggjørelse ved tro og Skriften som troens grunnlag, og som fikk et sterkt ønske om å gi Guds ord til folket. Han ble nektet å preke, men begynte i stedet arbeidet med en oversettelse av Bibelen til engelsk, noe som heller ikke var tillatt av kirken på den tiden.

Under arbeidet med oversettelsen ble Tyndale jaget fra plass til plass, men klarte så vidt å unnslippe med manuskriptet i sine hender. Han reiste over til Europa og Hamburg, og fullførte oversettelsen av Det nye testamente til engelsk og fikk trykket opp et opplag i 1526, som deretter ble smuglet tilbake til England gjemt blant ulike varer – f.eks. inne i og mellom tøyballer, sekker av mel og andre varer.

Denne oversettelsen har blant annet blitt kalt Englands reformator og ledet til bibelstudier og ønske om fornyelse av kirken i England.

Ofret livet

Tyndale fortsatte oversettelsesarbeidet, og under arbeidet med Det gamle testamente ble han dessverre tatt til fange og satt i mørkt og fuktig fengsel nær Brussel. I 1538 ble han en som ofret livet i sin innsats for å oversette Bibelen. William Tyndale ble bundet til en stokk og kvalt som straff for iver etter å spre Guds ord.

WILLIAM TYNDALE: Engelsk bibeloversetter og lutheraner som ble drept for å gjøre Bibelen tilgjengelig.

Tyndale ofret sitt liv for å gjøre Bibelen tilgjengelig. I vår egen tid kjenner vi til at for eksempel kristne som lever under forfølgelse i Kina pugger store bibeltekster utenat for å være forberedt hvis de blir kastet i fengsel, slik at de kan sitere og lese bibelteksten selv om Bibelen skulle bli tatt fra dem. Det samme er tilfelle i Nord-Korea og en del muslimske land.

Samtidig ser vi også i vår del av verden at det finnes krefter som vil sensurere bibelvers som taler sannhet som ikke tåles i vår tid. Et eksempel er den finske politikeren Päivi Räsänen som ble stilt for retten pga. uttalelser og sitering av bibelvers mot homofili.

Bibelen som anker

Vi lever i en hverdag og en tid med mange ulike ideologier og forvirring. Vi bombarderes med inntrykk av alle slag, mange ulike meninger og synspunkt på hva som er politisk korrekt. Hva som er sannhet relativeres og er på måter i oppløsning. Da er det desto viktigere at vi blir forankret i Bibelen, i Skriften, i Guds ord, og at vi kjenner Skriften godt.

Hvis vi våger å lese det, og åpne oss opp for det vi leser, så vil Ordet faktisk begynne å prege oss.

De som har erfaring med båt vet hvorfor man trenger et anker – hvis man ikke finner et fast holdepunkt, hvis ikke ankeret holder, vil båten drive av sted og i verste fall bli ødelagt og knust av bølgene på steder med stein og klipper.

En tid med mange ulike ideologier og hvor følelsene er det som løftes opp som styrende og det som skal bestemme, er det viktig med et fast fundament som Bibelen, Guds ord, nettopp er.

Følelser som mantra

«Hva følelsene sier», er på mange måter blitt et slags mantra i vår tid. «Hva jeg føler for», blir for mange avgjørende for store valg i livet. Det kan gå enda dypere, og trekkes til og med inn på spørsmål som gjelder identitet og kjønn, noe som heies fram av deler av samfunnet i dag.

Dette er i ferd med å trekkes til det helt absurde når ideologien om at følelser kan overstyre biologien er i ferd med å flettes inn i skoler og barnehager – og hvor det skal settes spørsmål om hvilket kjønn man er.

Følelsene er viktige, det er noe vi er skapt med, men de må også finne sin rette plass. Som vi alle har erfaring med, kan følelsene svinge både hit og dit. Følelsene kan ikke være det øverste eller det øverste styrende, norma normans (normenes norm) som det heter teologisk. Da er det veldig godt og rett og slett befriende å vite at det finnes noe som står over følelsene.

Guds ord står fast

Hva Bibelen, Guds ord sier, det er faktisk enda mer avgjørende! Selv om vi føler oss fordømt, nedtrykt, så kan vi sette vårt blikk på det Skriften sier om oss. Slik kan vi slippe å bli kastet hit og dit i bølgenes tyranni. Selv om følelsene kan svinge, så står Guds ord står fast!

DAVID ANDERSEN-EIKERI: Studieleder og høyskolelektor ved Høyskolen for ledelse og teologi.

I Salme 119,105 står det: «Ditt ord er en lykt for min fot og et lys på min sti.» Hvis du er usikker på hva du skal tenke om noe, eller hva du skal velge, gå til Ordet! Sjekk hva Ordet sier om saken, la det kaste lys over det du lurer på!

I Hebreerne 4,12 står det: «For Guds ord er levende og virksomt og skarpere enn noe tveegget sverd. Det trenger igjennom helt til det kløver sjel og ånd, ledd og marg, og dømmer hjertets tanker og råd.»

Rensende kraft

Guds ord er levende og virkekraftig og kan faktisk skape forandring i våre liv. Hvis vi våger å lese det, og åpne oss opp for det vi leser, så vil Ordet faktisk begynne å prege oss. Tenk på det! Men det kan fort være litt krevende. Guds ord kan utfordre oss og det kan faktisk peke på ting i oss som ikke er riktig og fortelle oss at vi trenger å forandre på ting …

Det kan være både utfordrende og til og med vondt. Men det er en sånn rensende kraft i Guds ord – hvis vi åpner oss opp for det Guds ord sier til oss, selv om det kan være både vondt og ubehagelig, vil det bli til en rensende re-start som både avslører og hjelper oss å bli kvitt gammelt grums.

Anker og holdepunkt

Vi har et veldig stort privilegium som har mulighet til å lese Bibelen. Det har ikke alltid vært sånn opp gjennom historien. Jeg tror egentlig ikke helt vi skjønner hvor heldige vi er som har Bibelen, hele Bibelen, tilgjengelig både fysisk og elektronisk når som helst, på vårt eget språk.

La oss verdsette og benytte oss av den fantastiske muligheten vi har foran oss i dag til å lese i Bibelen og fylle oss med Guds ord. La Bibelen være et anker og fast holdepunkt som viser vei i livet!

Powered by Labrador CMS