NYSKAPNING: Bjørn Aslaksen har skrevet en ny oppsetning om frelseshistorien og endetiden.

Bjørn Aslaksens nye bibeldrama: – Gud har kalt meg til å gjøre dette

Komponist og sanger Bjørn Aslaksens nye prosjekt «De hellige skrifter og tidens ende» byr både på pompøst drama fra «den store trengsel» og sarte toner fra freden i tusenårsriket.

Publisert Sist oppdatert

– Det ligger på hjertet mitt å presentere menneskets store behov for nåde og frelse og sette lys på sannheten om at verden slik den nå er går mot en avslutning, sier Bjørn Aslaksen.

– Det kjennes som Gud har kalt meg til å gjøre dette, og jeg skal gjøre det så godt jeg kan, sier mannen bak oppsetningen «De hellige skrifter og tidens ende».

Han tror denne forestillingen, som settes opp neste år, vil vekke noen til frelse og samtidig skape mer bevissthet blant troende om hvilke tider vi lever i.

Premieren skjer i Filadelfia, Vennesla 27. april 2025. Derfra håper den erfarne sangeren og sangforfatteren at menigheter overalt henger seg på og vil ha forestillingen på sitt sted.

– Jeg drømmer om mange oppsettinger over hele landet. Mange har allerede meldt sin interesse, konstaterer nyskaperen.

Flere menigheter har også gitt sjenerøse økonomiske gaver til prosjektet. Organisasjonen Blå Kors er med på sponsorsiden.

Kall til omvendelse

– Jeg håper å servere noe som taler både til menneskets sjel og ånd. Ikke nødvendigvis noe kult, men noe som etterlater publikum i et slags beundring for Gud og Hans ord, sier forfatteren selv.

KLARE FOR TURNÉ: Bjørn Aslaksen (t.v.) håper å få sette opp forestillingen sin hos flere menigheter i 2025. Her i studio sammen med produsent og arrangør Johannes Groth.

Bjørn Aslaksen har vært og er fortsatt en markant skikkelse innen kristen sang og musikk.

Første album ga han ut 1988 og siden den gang har det blitt hele ti studioalbum. Han har skrevet hundrevis av sanger, blant annet kjente lovsanger som «Kraften i korset», «Som vannet bryter igjennom», «Makten og æren», «En mektig vind».

La musikken på hylla

I 2019 sprakk Aslaksens ekteskap og alt ble mørkt. Tjenesten som sanger og musiker ble lagt på hylla.

– Etter det som skjedde med oss var jeg usikker på om jeg noen gang skulle holde på med musikk igjen eller stå på en scene, sier Aslaksen.

To år senere fant ekteparet tilbake til hverandre igjen, takket være Guds hjelp.

– Nå føler jeg at Gud har betrodd meg et nytt oppdrag. Det er som om Gud sier til meg at nå skal jeg virkelig få utfolde meg, sier Aslaksen.

Storproduksjon

«De hellige skrifter og tidens ende» byr derfor på noe helt nytt fra Aslaksens skaperåre. Den nye oppsettingen består av sju deler, med sju tekstfremføringer; tekstlesning, sju nykomponerte sanger og visuelle visninger.

– Det blir storslagent, lover Aslaksen. Musikken har et klassisk, tidløst preg. Det er kraftfullt med klassisk musikk til en slik forestilling, det gir mer rom for dynamikk, forklarer Aslaksen.

– Det er jo vanvittige scener som utspiller seg i tekstene som skal formidles, påpeker han.

Nå er komponisten i full gang med å pugge mengder av bibeltekster.

– Det er en stor jobb men jeg har lest og elsket denne boka i 43 år, så det meste er godt kjent stoff, kommenterer Aslaksen.

Skriftstedene vil bli hentet fra både Det nye og Det gamle testamente. Samtidig med opplesning skal det også legges musikk på, som vil inneholde alt fra pompøs dramatikk til vakre og sarte toner.

Multishow

Med seg på laget har Aslaksen musiker, produsent og arrangør Johannes Groth. Innspillingen foregår i Groths studio i Arendal.

I tillegg har Aslaksen fått illustratør, maler og forkynner Arild Sæther med på laget for å skape illustrasjoner til hver akt.

Med som sangere sammen med Aslaksen selv, blir solistene Sofie Fjellvang og Thomas Isakse, samt et stort kor.

SANGERE: Bjørn Aslaksen har blant annet fått med seg Sofie Fjellvang som solist.

Forestillingen vil bli en moderne multimedia-produksjon der all musikk, effekter og noe opplesning spilles inn på forhånd og det meste av vokal legges live.

– Selv om stil og form er storslagent, vil det bli en enkel oppsetning å rigge, presiserer Aslaksen.

Nå gjelder det å etablere kontakt med interesserte menigheter rundt om i landet før en turné neste år kan landes.

Mektige scener

De sju temaene i forestillingen vil omfatte skapelsen og atskillelsen fra Gud der mennesket er uten håp og uten Gud. Deretter kommer «Marias lovsang», som omhandler frelseren komme til jorden.

«En konge bøyer kne» tar utgangspunkt i at Guds Sønn bøyer sin vilje under Faderen.

– Jeg ser for meg at det var en spesiell hendelse i himmelen da Sønnen fikk oppdraget fra sin Far, og sa ja til å reise til jorden for å forsone verden med Gud, sier Aslaksen.

Det har han prøvd å gjenskape.

Så følger sanger og tekster om Jesu forsoning, blant annet sangen «Mannen på det midterste kors».

Ropet fra de hellige

En av sangene vil omfatte den store trengsel som innebærer menneskehetens mørkeste år. Antikrist råder og de hellige roper på sin konge og frelser.

«Kongen vender tilbake» beskriver øyeblikket når Jesus setter sine føtter på oljeberget og tar herredømme over jorden og det blir 1000 år med fred, forklarer Aslaksen.

– Det er vanvittige scener som bibelen her beskrives. Ringenes Herre blekner i møte med disse hendelsene. Denne dramatikken vil komme tydelig fram både i sanger, lydeffekter og tekstlesning, lover han.

Han ber om at dette blir et redskap i Guds hånd til hans ære og til Hans rikes fremme.

ENDETIDEN: Bjørn Aslaksen tegner dramatiske bilder av endetiden i sin nye oppsetning.

Frimodig om endetiden

Forestillingen har et spesielt fokus på endetiden, noe Aslaksen mener det er spesielt viktig å forkynne i vår tid. Han bekymrer seg over at temaet får så lite fokus.

– I frykt for å si noe galt om endetiden, tier vi heller stille. Det blir så feil. Rundt oss i dag ser vi så mange tegn på Jesu komme.

Han nevner globaliseringen, naturkatastrofene, krigene, Israel, frafallet blant Guds folk, mangel på troskap mot Guds ord, konservative kristne som blir sett på som rare.

– Det har vekket meg. Vi må tro alt Guds ord, uten å rive ut noen sider som vi ikke synes passer inn, sier han.

– Jesus kaller seg selv for Ordet, derfor bør vi ha samme respekt for Guds ord som for Jesus selv.

Aslaksen ønsker å være en konservativ komponist som er kjent for å tro at Bibelen er sann.

Et alvor

– Det ligger et alvor over det jeg vil formidle. Et ønske om å få fram at Jesus kommer snart. Det er en sannhet som forandrer hele vårt perspektiv. Jeg tror at dette materialet er skapt for en tid som denne. Timingen er riktig.

Derfor har Aslaksen også etablert et eget bønneteam som allerede er i gang med å be for produksjonen.

Teamet vil be underveis under alle forestillingene, med spesielt fokus på at mennesker skal bli vekket for sannheten og storheten i Guds ord.

For tiden jobber både Aslaksen, Groth og Sæther med å få de forskjellige bitene på plass og etter hvert sette alle ingredienser sammen til en felles oppsetning der mye skal klaffe av lys, lyd og bilde.

Visualiserer budskapet

– Veldig ofte visualiserer vi en tekst helt konkret og materialistisk. Her kommer vi til å sprenge rammene for det konkrete, der fargene danner motivet, forklarer Arild Sæther.

ILLUSTRATØR: Arild Sæther er forkynner, kunstmaler og illustratør.

Den kjente illustratøren har nettopp begynt jobben med å visualisere de sju bibeltekstene Aslaksen skal presentere.

– Man setter sammen konkrete realistiske elementer til en ny sammenheng som sammen gir en mening. Bibeltekstene er jo veldig konkrete og tydelige, så utfordringen blir å få illustrasjonene til å spille på lag med det, forklarer kunstneren.

Sæther, som også er forkynner, deler Aslaksens lidenskap for å få fram Bibelens tydelige budskap.

– Jeg sa ja fordi jeg ønsker å peke på Jesus og det han sier. Det er tilfredsstillende å gjøre noe som har evig verdi, sier Sæther.

– I denne oppsetningen gjør noe som går vi stikk i strid med det postmoderne relativistiske menneske, der alle har sin egen sannhet. Men både Aslaksen og jeg er tydelige på at vi vil peke på én retning; at Jesus er veien, sannheten og livet, sier Arild Sæther.

– De tre elementene vil forsterke hverandre. Det visuelle vil også kunne gi assosiasjoner og tolkninger som forteller sin egen historie, tror kunstneren.

Deler visjonen

Produsent og arrangør Johannes Groth tente umiddelbart på konseptet da Aslaksen la fram visjonen for ham for et år siden.

– Jeg kjenner godt hans musikk fra tidligere, Jeg deler også hjertet og visjonen hans for dette prosjektet, sier Groth.

Etter å ha hørt sangene satte Groth i gang med arrangeringen, der han har tatt høyde for Aslaksens ønsker.

– Jeg har fått stor kunstnerisk frihet og det har motivert meg til å teste ut nye ting. Det har vært veldig inspirerende og kreativt for meg.

Blå Kors Kristiansand blir en tett samarbeidspartner for musikalen. De skal bidra i markedsføringen og vil også være til stede under konsertene. Blå Kors sitt Studio B vil dessuten bli benyttet til en innspilling i forkant.

DAGLIG LEDER: Arvid Solheim er daglig leder i Blå Kors Kristiansand.

– Bjørn er en utrolig flott artist som er lett å samarbeide med. Vårt motto «I sentrum står et menneske» passer godt inn i budskapet i sangene og vi håper jo at samarbeidet skal gi et overskudd som uavkortet vil gå til vårt forebyggende arbeid med barn og unge som vokser opp i dag, sier daglig leder Arvid Solheim.

Han peker på at ved å bli med på turneen ønsker Blå Kors å bidra til kunnskap om sitt arbeid, bygge merkevaren Blå Kors og gjøre sine tilbud kjent.

– Vi kan også lett assosiere oss med den gode kvaliteten som denne musikalen vil by på, både når det gjelder innholdet og rammene rundt, sier Solheim.

Powered by Labrador CMS