Spørsmål og svar

KIRKEFREMMEDE: I tillegg til arrangementer organisert av kirken, gir jula mulighet til å invitere naboer, eller noen som trenger det og som kanskje er i randsonen til kirken.

Bør kirken satse på julen?

Spørsmål: Er julearrangementer viktig? I så fall, hvorfor er det viktig og på hvilken måte kan arbeidet tilrettelegges?

Publisert Sist oppdatert

Desember er mulighetenes måned. Svært mange er åpne og forventningsfulle i denne årstiden. Dessuten er det fortsatt slik at mange flere søker til kirken når jula nærmer seg. Noen synes kanskje dette viser en overfladisk tradisjon og folkereligiøsitet.

Det er nok noe i det, men vi velger å se på dette som en positiv mulighet for kirken til å nå ut selv om det er tradisjon eller ei diffus og sammensatt tro som gjør at folk søker til kirken i jula.

Vi tror også at folk ofte er mere åpne for tro i denne tiden. Uansett er det en tid hvor flere besøker kirker. Det gir muligheter.

Vi tror mange kirker også kan øke besøkstallene ytterligere i jula, og det er dessuten mulig å forbedre arbeidet slik at det bidrar til varig vekst.

MENIGHETSDOKTORER: Jan Inge Jenssen, professor og leder ved Hauge School of Management (NLA) og prof. 2 ved HLT. Sten Sørensen, pastor, forlagsredaktør og forfatter.

Mange varianter

En del kirker arrangerer julekonserter og julespill. For eksempel samler julespillet «Veien til Betlehem» i den lille byen Lyngdal 2.000 mennesker hvert år.

Mange av adventssatsingene, slik som dette eksempelet, er krevende og fordrer lang forberedelse og mange frivillige medarbeidere. I Lyngdal er det 250 frivillige som gjør en fenomenal innsats. Samtidig er det inspirerende både å se, høre og delta.

Om slike arrangementer synes uoverkommelige, finnes det mange andre varianter som kirker kan satse på. Mindre og enklere arrangementer har samlet fulle hus mange steder. Husk at jul er familietid, og sørg for at samlingene har en fornuftig lengde og er familievennlige.

Så er det også viktig å være kreativ. Juleverksted, familiesamlinger av ulike typer, bakedager og lignende er blant mulighetene. Noen kirker har også åpne feiringer av julaften i kirken eller i et lokalt selskapslokale.

Det er populært for ensomme mennesker uten store familier rundt seg.

Inviter bekjente

I tillegg til arrangementer organisert av kirken, gir jula mulighet til å invitere naboer, eller noen som trenger det og som kanskje er i randsonen til kirken. Som menighetsleder kan du inspirere medlemmene til å bringe med seg noen nye til julearrangementene.

Kirken bør også oppdatere den digitale tilstedeværelsen når julehøytiden nærmer seg, og det kan være gunstig å kjøre annonser i sosiale medier med kirkens ulike tilbud i julefeiringen.

Kirken kan kanskje også hjelpe smågruppene til å invitere inn nye til utvidede julesammenkomster? Vi tror det i dag, og særlig i denne tiden, er et enormt behov for å utvikle gode relasjoner.

Det er viktig både for dem som inviteres og det kan på sikt øke interessen for troen til de som inviterer og til kirken de går i. Så er det for mange ikke vanskelig med tanke på maten å invitere på besøk i jula. Baksten står jo klar.

Vi tror det i dag (...) er et enormt behov for å utvikle gode relasjoner.

Innholdet

Det er neppe noen kjapp vei til kirkevekst med egne julesamlinger. Samtidig er det en mulighet for å møte noen som vanligvis ikke går i kirken, og det er derfor viktig å være klar til å møte folk når de kommer.

Det er viktig å sørge for at de blir sett og godt mottatt, og en må tenke igjennom hvordan de møtes. Dette kan ikke overlates til tilfeldighetene, men bør organiseres godt.

Vi mener det er viktig å sørge for et godt evangelisk innhold uten at de besøkende føler seg «overfalt». Julebudskapet og evangeliet må være sentrum i aktivitetene. Det tror vi også de besøkende ønsker.

En enkel invitasjon til frelse kan en godt ha, men samtidig er det kanskje ikke så lurt å legge et voldsomt trykk på det selv om man vet at det er folk uten en personlig tro til stede.

Hva kommer?

Det er trolig lurt å bruke litt av høytidsmøtene til å fortelle om interessante prekenserier eller andre tilbud som kommer og som kan attrahere besøkende til å komme tilbake etter jul.

Å fortelle om spennende nysatsinger i barne- eller ungdomsprogrammet etter nyttår er også fornuftig, fordi det ofte er flere familier på julesamlingene. Kan familier utfordres til konkrete prosjekter knyttet til forbedring av lokalsamfunnet, så kan det skape interesse for å komme tilbake.

Juleevangeliet gir svar

Som menighetsleder er det avgjørende når man går inn i jula å vite at juleevangeliet gir svar på de største og viktigste spørsmål i livet.

Gud ble født inn i verden i fattige kår, det markerte en Jesu vilje til å komme nær mennesker, og det er starten på Jesu vei til korset og muligheten for å bli tilgitt all synd.

Så er det også slik at jul er en spesielt utfordrende tid for mange. Familier som ikke har det godt sammen til vanlig får det gjerne verre i jula.

Ensomhet og mørke tanker kommer også til overflaten for mange i juletida. La oss være slike som er villig til å utvide vår krets, møte og invitere mennesker med behov.

Når vi møter mennesker og de merker vårt oppriktige ønske om relasjon, skaper det også åpenheten for evangeliet og muligheter for kirken.

Powered by Labrador CMS