Meninger
Bygger du oppover eller bortover?
Modige valg vil alltid koste noe, men heldigvis er ikke livet et tårn som skal bygges.
Når jeg spiller Jenga blir det veldig tydelig at for hver gang jeg tar en klosse ut av tårnet, så blir det mer ustabilt. Dessverre er det ikke like enkelt å se hvordan livet mitt blir påvirket av alle de små valgene jeg tar.
Gamblerens dilemma
Når jeg føler meg overveldet eller plutselig kjenner på dårlig samvittighet, forstår jeg at noe er galt, men hvordan havnet jeg der igjen? Teorien om gamblerens dilemma hevder at for hvert dårlige valg jeg tar, øker sannsynligheten for at jeg tar enda et dårlig valg. Det er en teori som jeg tenker ikke bare gjelder gamblere.
Å tro er nemlig å falle i ærefrykt for sin Skaper.
For når jeg inni hodet mitt begynner å tenke at jeg skulle ønske andre var mer som meg, opplever jeg at det bare er et spørsmål om tid før likegyldigheten sniker seg inn. Da legger jeg ikke lenger merke til hvordan jeg ubevisst tar ut klosser fra mitt eget tårn for å bygge det høyere, men ender opp med å gjøre det mer ustabilt.
Modige valg
Jeg vil påstå at gamblerens dilemma også går andre veien. For hvert positive valg jeg velger å ta, blir det lettere å ta et nytt positivt valg. Når jeg midt oppi min usikkerhet likevel velger å ta en telefonsamtale som er utfordrende å ta, får jeg lyst til å ta flere modige valg.
Modige valg vil alltid koste noe, men heldigvis er ikke livet et tårn som skal bygges, men heller en dominorekke hvor den første brikken allerede har falt.
Ærefrykt
For over 2.000 år siden valgte nemlig Gud å bli menneske og stille seg i de samme situasjonene som knekker oss, uten å falle selv. Da han først falt, var det noe han valgte å gjøre, for at vi skulle falle for ham. Å tro er nemlig å falle i ærefrykt for sin Skaper og la ham få reise deg opp til en høyere forståelse av livet.
Når vi tar valget om å bygge bortover i stedet for oppover, blir ikke det å ta positive valg en kamp mot tyngdekraften, men en videreføring av kraften som allerede har falt i våre hender.