NYÅPNET: Norsk Luthersk Misjonssamband sitt nye misjonssenter i Sandnes, NLM Sandnesporten har flyttet inn i den gamle brannstasjonen i Sandnes kommune.

Da dette bedehuset åpnet var det med hele kommunen i ryggen

– Vi har opplevd velvilje overalt, sier prosjektleder og ildsjel Arnt Ove Berg i nyåpnede misjonssenteret NLM Sandnesporten.

Publisert Sist oppdatert

Denne helgen åpnet Norsk Luthersk Misjonssamband sitt nye misjonssenter i Sandnes Rogaland. Millionprosjektet har møtte stor velvilje.

«Kan ikke få skrytt nok», «uvanlig godt samarbeid», «stor tillit», «tett og god dialog» er ord som går igjen, både blant dugnadsfolket fra Misjonssalen i Sandnes. Det gjelder også blant entreprenører, kommunen og leverandører når de skal beskrive de siste årene fram mot at Norsk Luthersk Misjonssambands nye misjonssenter i Sandnes stod ferdig.

Store lokale forskjeller

Kontrasten til NLMs bedehus i nabokommunen, Klepp, er stor.

Der står den NLM-tilknyttede ungdomsforeningen på Kleppe bedehus i fare for å miste kulturstøtten fra kommunen fordi homofilt samlevende ikke kan ha lederverv.

Ap-ordfører Sigmund Rolfsen i Klepp har sammenlignet kristne miljøer med sekter. Hva partifellen og ordførerkollegaen hans i Sandnes synes om at misjonssambandsfolk har bygget Rogalands største bedehus i kommunen hans kommer vi tilbake til.

FORNØYD: Prosjektleder Arnt Ove Berg i NLM Sandnesporten på møtet med entreprenør, långivere og Sandnes kommune.

– Vi har ikke merket noe motvilje, men opplever tvert imot at folk har trodd på oss, og på at det vi driver med er bra. Både entreprenør, banker og kommune har vist oss full tillit, sier en fornøyd prosjektleder Arnt Ove Berg Misjonssalen Sandnes.

Men selv om lovordene hagler fra alle hold denne augustdagen var det ikke mer enn et drøyt år siden menigheten sto i fare for å miste alt.

Det verst tenkelige

Da Berg begynte å lede prosjektgruppe for Misjonssalens nye menighetsbygg for ti år siden, var han med friskt mot.

Lite visste han om hva som ventet.

– Å tilrettelegge for veksten har vært en stor motivasjon, og jeg tror at etter hvert som bygget tok form, så vi at Gud hadde mye større planer enn det vi klarer se.

For hvert år som gikk økte arbeidsmengden. I perioder jobbet ildsjelen døgnet rundt med NLM Sandnesporten.

Hjemme satt kone og barn som gjerne skulle hatt litt mer tid med ektefellen og faren sin.

På andre siden var det i 2019 innsigelser fra fylkesrådmannen, der Misjonssalen risikerte at hele byggeprosjektet gikk i vasken. Da var det 60 år gamle forsamlingsbygget solgt, pengene brukt opp og menigheten risikerte å stå uten et bygg i det hele tatt.

Det ble noen søvnløse nattetimer, innrømmer ildsjelen, før partene jobbet seg fram til en løsning i sammen.

MANGE JERN I ILDEN: Prosjektleder Arnt Ove Berg klart gjør scenen fær møtet med entreprenørene. Prosjektlederen har bidratt der det trengtes, 24 timer i døgnet om nødvendig.

– Det var strevsomt fysisk og psykisk å få alt på plass, men nå er det bare en stor glede å komme i gang, stråler prosjektlederen.

Slik startet det

I 2011 kom ideen om at nytt forsamlingshus. Ti år, vel 100 millioner kroner og 2000 dugnadstimer senere er bygget klart til åpningsgudstjenesten søndag.

5 tips til å lykkes med å bygge nytt

Noen få personer må våge å drømme stort og langsiktig og jobbet trofast mot målet.

Ingen kan få til alt alene. Spre engasjementet ditt og drømmene dine med alle involverte.

Ha tett dialog med forsamlingen hele tiden.

Vær åpen om uenigheter med en gang de oppstår.

Bygg menighet samtidig som dere bygger bygget

Kilde: Misjonssalen-pastor Svein-Anton Hansen, styreleder Morris Kjøllberg og prosjektleder Arnt Ove Berg.

Det 4000 kvadratmeter store bygget var før en brannstasjon.

I dag rommer det nye lokaler for bymenigheten til Norsk Luthersk Misjonssamband, kontorer for organisasjonens største region, en av Norges største bruktbutikker og redaksjonslokaler for radiostasjonen Ptro.

I tillegg har Sandnesporten beholdt brannstasjonens gamle gymsal, til bruk i barne- og ungdomsarbeidet.

RESULTAT AV DUGNAD: To 80-åringer lå på alle fire og slipte dette gulvet i gymsalen som tidligere tilhørte Sandnes brannstasjon, nå NLM sitt nye misjonssenter.

Menighetens styreleder Morris Kjøllberg anslår at det frivillige arbeidet og innsamlede midler kan ha spart dem for mellom fire og fem millioner kroner.

På møtet med entreprenørene fredag fastslo styreleder i NLM eiendom:

– Å drive noe fram et så stort byggeprosjekt som NLM Sandnesporten uten brennende sjeler kan du bare glemme.

Det bekrefter også styreleder Morris Kjølberg i Misjonssalen og pastor Svein Anton Hansen. På omvisningen med Korsets Seiers utsendte viser de fram hvert rom og forklarer trekker fram eksempler på hvordan dugnaden har foregått.

BLANDER IKKE SNØRR OG BART: Pastor Svein Anton Hansen har vært opptatt å ikke legge seg unødig opp i byggeprosjeket mens byggingen foregikk. – Min oppgave har vært å bygge menighet, sier pastoren. Her sammen med styreleder Morris Kjøllberg i barnerommet på NLM Sandnesporten.

Hvordan holde på dugnadsviljen gjennom et så langt og dyrt prosjekt?

Hansen tar ordet:

– Jeg tror folk hele tiden så for seg hva det kunne bli.

Kjøllberg supplerer:

– Ja, og så er det dette med korona da. Da vi begynte å rive var det ingen ting annet å gjøre, så folk hadde god tid, tillegg til at folk fikk tillit bidra på de områdene de var flinkest på. Derfor fikk de tilhørighet til prosjektet.

Får ros av ordfører

Søndag var Sandnes-ordfører Stanley Wirak (Ap) med på åpningsgudstjenesten til NLM Sandnesporten. Dét er ikke tilfeldig.

– Vi la jo brannstasjonen ut for kommersielt salg, og da er jeg veldig glad for at det er en ideell organisasjon som nådde fram, sier han til Dagen.

SANDNES-ORDFØRER: Stanley Wirak (Arbeiderpartiet).

– Forsamlingen har fått en god plassering i kommunen, og dessuten gir forsamlingen folk arbeidserfaring til folk gjennom dugnad, så jeg synes det er veldig fint.

Han trekker fram dugnadsånden som viktig for kommunen og lokalsamfunnet.

– VI ønsker jo et samfunn der vi stiller opp for hverandre. Dugnad bygger fellesskap og tilhørighet og hjelper oss å realisere ting det ellers ikke hadde vært midler til, så det er noe vi i kommunen ønsker å støtte opp om.

I Sandnes kommune er det særlig ute i distriktene han merker dugnadsånden godt, der bønder gjerne har traktoreier og annet utstyr som kreves når tomter skal ryddes og bygg skal reises.

Samtidig tror Wirak også at tilhørigheten folk har til en menighet eller kristen forsamling gjør dugnadsviljen større.

– I en menighet er det tette bånd, og nok enklere å få til frivillig innsats, men jeg tror folk flest vil gjøre noe for nærområdet. De må bare bli spurt først.

Dette har de lært

Daglig leder Sive Grete Lea i totalentreprenøren Lothe Solutions sa i sin hilsen til prosjektgruppen for NLM Sandnesporten at hun «ikke kan få skrytt nok av byggherre», som i NLM Sandnesportens tilfelle er NLM eiendom.

– Jeg har aldri sett noe tidligere på dette nivået, så reisen med dere har vært en drøm. Dere har vært utrolig flinke til å løfte mennesker og se mennesker. Dette er noe av nøkkelen til at dere fikk til dette så bra til, tror jeg.

SKRYTER AV HVERANDRE: Tillit, samarbeid og dugnadsånd er ord som går igjen når partene i byggeprosjektet NLM Sandnesporten beskriver hverandre. Her presenterer prosjektleder Arnt Ove Berg historien om hvordan det nye misjonssenteret ble til.

Mellom 100 og 150 personer har jobbet dugnad, ifølge prosjektgruppen. Også prosjektleder Arnt Ove Berg trekker fram folkene som en suksessfaktor.

– Det viktigste jeg har lært er viktigheten av å få med seg andre mennesker, , sier han.

– Jeg tror vi alle, både frivillige, bank og kommune, er stolte over å se bygget bli tatt i bruk, og jeg tror og håper at folk kjenner de er med på noe stort, sier han.

LOUNGEN: Nei, det er ikke VIP-loungen på Sola flyplass, men kirkekaffe-loungen på NLM Sandnesporten vi her ser. Menighetens interiørinteresserte har prioritert levende planter og moderne estetikk i utformingen av «loungen».

Blomsterbukettene som omgir Arnt Ove Berg denne ettermiddagen vitner om at tiden hans som prosjektleder for NLM Sandnesporten snart er forbi, men dugnaden har bare så vidt begynt.

– Vi har fått redskapet, sier han og lar blikket fare over loungen, bort til møtesalen og ned til gjenbruksbutikken.

GJENBRUK FOR ALLE: Det står kø utenfor gjenbruksbutikken hver dag før den åpner, ifølge prosjektgruppen på NLM Sandnesporten.

– Nå skal vi bygge menigheten videre. Det er det det alt dette handler om, sier Arnt Ove Berg.

MØTESALEN: Med plass lyd- og lysutstyr til rundt fem millioner kroner og plass til 400 mann slår NLM Sandnesporten på stortromma med med den nye møtesalen. Menigheten har rundt 250 medlemmer, men antallet som kommer på gudstjeneste har steget i forbindelse med nyåpningen, ifølge pastor Svein Anton Hansen.
Powered by Labrador CMS