«Darwin var åpen for bevis imot – hans etterfølgere er ikke det»
Kjent kreasjonist besøkte Norge.
Det føles som jeg er en del av universet i filmen «Frozen». Det var en stor «hit» i USA, men hele filmen dreier seg egentlig om norsk kultur, sier Thomas Woodward, og stemmer i:
– Du vet: «Let it go, let it go».
Vi er blitt godt vant til å høre små jenter gå og nynne på Idina Menzels sang fra den prisbelønte Disney-filmen «Frozen», men å høre en 66 år gammel amerikansk teologiprofessor gjøre det samme, er en bemerkelsesverdig opplevelse. Noe av forklaringen er kanskje at han har rukket å bli oldefar til tre små barn. Selv elsker han Disney-filmen.
– Jeg ble en tilhenger av den. De burde betalt meg gode penger, for jeg reklamerte så intenst for Frozen. Det er den beste tegnefilmen Disney noensinne har laget, sier Woodward.
– I siste øyeblikk stiller hovedpersonen, Anna, seg i veien for den ondes sverd og ofrer seg selv. For meg var det et symbol på Kristus. Anna døde for at noen andre skulle gå fri.
«For meg synes det veldig rart, nesten uforståelig, at kristne skal forsvare en darwinistisk teori som kollapser rett foran øynene deres.»
Drømmeland
Thomas Woodward er ikke ukjent med barnefortellinger som peker mot Kristus. Han er direktør for The C.S. Lewis Society i Florida, og underviser også om den britiske barneforfatteren og apologeten ved Trinity College i Tampa.
Det er imidlertid hans andre lidenskap, det vitenskapelige forsvaret for kreasjonisme og intelligent design – særlig overfor nydarwinismen, som kombinerer Charles Darwins opprinnelige evolusjonsteori med kunnskap om genetisk arv – som har brakt ham til Norge. Det er organisasjonen Origo Norge som har invitert ham til landet for å holde foredrag om emnet på hele sørøstlandet.
– Jeg elsker å være i Norge. Det har vært et av målene i livet mitt å besøke Norge, sier han.
– Det er som et drømmeland for oss. Det sier C.S. Lewis også, når han skriver om sine egne livserfaringer. Han har en forkjærlighet for det frosne, tomme, øde nord.
– Men du er her for å fremme intelligent design. Hvordan tror du den teorien står stilt her i nord?
– Jeg tror kristne darwinister er langt mer dominerende i Norge enn i USA. Jeg var en kristendarwinist i tre måneder. Men det var fordi jeg lente meg på hva jeg hadde lært på videregående skole.
Var ateist
Og her kommer historien om hvordan en hengiven evolusjonist ble en av verdens ledende forsvarere for kreasjonisme og intelligent design.
Woodward vokste opp i en presbyteriansk familie i Ohio, men gjorde opprør mot troen i ungdomsårene. Da han startet på Princeton-universitetet i New Jersey for å ta historiske fag, regnet han seg selv som en «hardcore ateist».
– Jeg kunne ikke tro på mirakler, fordi de ikke kunne bevises vitenskapelig.
På universitetet fikk han høre om at en gruppe med kristne underviste om kreasjonisme – ikke ut ifra troen, men ut ifra vitenskapelige studier. Det mente Woodward var både sjokkerende og skrekkelig.
Han konfronterte den nesten 80 år gamle lederen for gruppa med sine darwinistiske fakta, men ble satt grundig på plass med både vitenskapelige og bibelske argumenter. Woodward kuttet kontakten, men klarte ikke å finne roen.
– Jeg gikk gjennom en periode med angst. Hva ville skje når jeg døde? Jeg måtte finne ut av om det fantes noe godt forsvar for at Gud virkelig eksisterte.
I fjor publiserte Nature Magazine en artikkel som spurte om evolusjonsteorien trenger en stor revurdering. 15 vitenskapsmenn ble spurt. Åtte av dem sa «ja, desperat».
69-sommeren
Woodward kom i kontakt med en medstudent, Bill Fay, som hadde gått fra ateisme til den kristne troen. Nesten hver uke kom Fay til Woodwards studenthjem der de studerte Bibelen sammen.
– Jeg var nok en agnostiker på det tidspunktet. Men så begynte jeg å tvile på min egen tvil.
Mot slutten av skoleåret, i mai 1969, tok han en kveld imot Jesus som frelser hjemme hos sin nye kompis. I samme øyeblikk forsvant angsten han hadde vært fylt med de siste månedene. Den samme kvelden, på vei tilbake til sitt eget studenthjem, ba han en bønn til Gud om å få «gå inn i det nye livet uten å møte disse Princeton-kreasjonistene». Selv var han jo fortsatt darwinist.
– Gud sa: «Søknad avslått», ler Woodward.
Han møtte nemlig på den eldre lederen for gruppa igjen, og ble en del av miljøet. Tre måneder senere var han selv kreasjonist, og bestemte seg for å vie livet til å fortelle andre om at kreasjonisme kunne støttes av vitenskapelige fakta.
– Jeg tipper sangen «Summer of ’69» har en annen betydning for deg enn de fleste andre?
– Hva er det?
– «Summer of ’69» av Bryan Adams, har du ikke hørt den? «It was the summer of '69»?
– Haha, jeg må finne den på YouTube. Men det var en veldig intens sommer. Det var den sommeren da vi landet en mann på månen. Og det var sommeren da Gud landet i hjertet mitt.
KRISTNES EVOLUSJON: Hva er sannheten om skapelsen?
Har ikke nok tro lenger
Når samtalen nå er penset over på kreasjonisme, retter Woodward seg opp i sofaen. Han finner fram datamaskinen, og har åpenbart materiell der han vil vise.
– Man hører ikke ofte om folk som går fra darwinisme til kreasjonisme, gjør man?
– Jeg hører...
- Les svaret og resten av portrettet. Kjøp eAvis her.
- Ønsker du å abonnere på vår papirutgave? Bestill Korsets Seier her.