De er kristne, funksjonshemmet og følges av tusener på sosiale medier
Sist søndag giftet Lena Maria (22) og Reier Sekkelsten Llarena (22) seg.
– Vi er så lykkelige! Endelig har vi fått hverandre fullt og helt, stråler det nybakte ekteparet Sekkelsten Llarena i møte med Korsets Seier.
Det er bare en knapp uke siden de to sa ja til hverandre i vakre Rollag Stavkirke med 20 av sine nærmeste til stede. Men parets snart 30.000 følgere på TikTok har også fulgt bryllupet tett, både før og etter.
For Lena og Reier er ikke helt som alle andre par.
Funksjonshemmet
Både hun og han har funksjonshemminger og flere diagnoser som gjør både dem og hverdagen deres annerledes. Derfor kommer også ekteskapet til å bli preget av spesielle omstendigheter. Det har de valgt å være helt åpne om på den sosiale medieplattformen TikTok. Der benytter de også muligheten til å fortelle om sin tro og har fått ledet mange til frelse. Begge tilhører pinsemenigheten Saron, Hokksund.
Da Korsets Seier møtte de to første gang i Kongsberg sentrum var det bare noen dager igjen til bryllupet. Smilende kom de oss i møte, Reier med hvit stokk i den ene hånda og den andre godt plantet på Lenas arm. Med korte beskjeder geleidet hun kjæresten sin elegant unna fortauskanter og hindringer langs veien. Et vakkert samspill.
– Vi utfyller hverandre, forklarer Reier. – Å ha hverandre betyr alt. Siden begge har diagnoser, kan vi hjelpe hverandre og forstå hverandre på en spesiell måte. Da jeg møtte Lena første gang skjønte jeg at det var noe spesielt, ikke noe som hadde med autisme eller psykisk utviklingshemming å gjøre, men måten hun behandlet meg på var helt unik.
Ingen skam
Sammen har de også bestemt seg for å vise verden at å være annerledes ikke er noe å skamme seg over.
– Tvert imot, annerledeshet gjør verden vakrere, slår Lena fast.
Hun og Reier vil også bekjempe alle de utbredte misoppfatningene av hvordan folk med deres diagnoser skal være.
Hun er opprørt over de siste dagenes debatt om abort opp til uke 22 som gjør det mulig å luke ut mennesker som har diagnoser og sykdommer.
– Tenk om at noen skulle kunne ha gjort noe slikt mot oss! De vil hindre oss i å få vokse opp, bare fordi man er litt annerledes? Jeg synes det er helt sykt. Jeg blir kvalm av og tenke på det. Jeg skjønner ikke tankegangen til folk. Vi kan ha ett godt liv selv om vi har diagnoser, sier Lena.
– Se på Reier og meg, vi er lykkelige.
– Veldig verbal
Lena er født med en sjelden genfeil som fører til visse utfordringer i hverdagen. Hun er blant annet autist og er lettere psykisk utviklingshemmet. I tillegg har hun ADHD, OCD, Pnes og er bipolar.
– Jeg blir lett overstimulert når det skjer mye rundt meg. Da kan jeg få anfall og mister styrken i kroppen, forteller Lena.
Derfor bor hun i en omsorgsbolig og har et personale som ser til henne nærmest døgnet rundt.
– Selv om jeg er veldig verbal, er interessert teater og sang, og mestrer mye, kan på den andre siden det å gå en tur til kiosken alene eller ta bussen, være en stor seier på en god dag, forklarer hun.
Da den nå nygifte 22-åringen begynte å fortelle om dette på TikTok var det flere som ikke trodde at det kunne være sant at hun var autist og utviklingshemmet.
– Jeg er nemlig god på å kommunisere og uttrykke meg. Det sier litt om fordommene der ute. Autisme kan framstå på mange ulike måter og nivåer, forklarer hun.
Lena har gått på vanlig skole, men med tilrettelagt opplegg, og nå jobber hun i Lågen Arbeidstjenester i Kongsberg.
Reier har på sin side en øyesykdom som kalles RP, som gjør at han gradvis mister mer og mer av synet. Nå er det bare 5 prosent igjen. I tillegg har han et ukjent syndrom, ADHD og generelle lærevansker. Han jobber som bil-klargjører. Det vil i stor grad si rensing og rengjøring av biler innvendig, samt vasking, rubbing og polering utvendig.
«Vi er bare oss selv.»
Lena og Reier forklarer at de i dag har akseptert den de er.
– Da vi gjorde det ble alt så mye bedre. De diagnosene jeg har er ingen sykdom, det er den jeg er. Og jeg vil ikke være noen annen. Jeg tror jeg er skapt med en hensikt fra Guds side, akkurat slik han vil ha meg, poengterer Lena.
Hun vil oppmuntre andre til å akseptere at det er greit å være annerledes.
– Mange, meg selv inkludert, har blitt mobbet og føler på at de ikke er helt som andre, at de ikke passer inn i det A4-formatet som samfunnet putter oss mennesker inn i.
Lena tror mange føler seg ensomme i sin annerledeshet. Ved å stå åpent fram ønsker Lena og Reier fortelle folk med lignende diagnoser at de ikke er alene, og at de kan være stolte av den de er.
I Reiers tilfelle har det vært en reise. Tidligere unngikk han å bruke den hvite stokken. Han følte det ga han et stigma. Men da jeg begynte å akseptere at jeg er svaksynt, og at det er en del av meg, var det ikke så vanskelig å innse at jeg trenger et hjelpemiddel. Det er en del av meg.
Både Lena og Reier forteller at de har fått kommentarer og blikk fra fremmede.
– Vi skulle ønske at folk kunne komme bort og snakke med oss og spørre, i stedet for bare å stirre. Vi vil gjerne snakke og være åpne, ikke bare på sosiale medier, men også på gata. Vi vil at folk skal være seg selv i møte med oss og respektere oss for dem vi er. Folk er jo så mye mer enn diagnosene og sykdommene sine.
Eksploderte på Tiktok
Å snakke har de virkelig gjort de siste ukene og månedene. De har begge vært på den sosiale medieplattformen TikTok i to år.
Men det var først da de begynte å åpne opp om sin hverdag med diagnoser at det tok av. I løpet av dager økte følgerskaren deres fra noen få til nærmere 30.000.
– Dette hadde vi aldri trodd var mulig. Det har tatt helt av, sier Lena før Reier fortsetter:
– Tenk for en mulighet vi har fått til å nå så mange med dette viktige budskapet, sier han før Lena overtar igjen:
– Mange tenker nok at jeg er for åpen og ærlig, men nettopp det har hjulpet meg så mye til og akseptere meg selv og jeg ønsker å bruke min stemme til og hjelpe andre.
Ekteparet deler derfor personlige erfaringer om det og ha autisme og lett psykisk utviklingshemming.
– Mange i sosiale medier legger ut en perfekt utgave av seg selv. Jeg er ikke perfekt og viser alle sider av meg på godt og vondt, fortsetter Lena.
Kjærlighet og hat fra nettet
Når Lena og Reier spiller inn TikTok-videoene sine, gjør de det spontant og ekte, rett fra hjertet, uten manus eller forberedelser. Og når de åpner opp for spørsmål fra følgerne, raser det inn. Tilbakemeldingene er ikke til å ta feil av:
«Lena, du er mitt forbilde!», «Jeg heier på dere» «Reier, du er en legende!»
Annerledeshet er langt fra det eneste temaet følgerne er interessert i. Reier og Lena er kristne, noe de gjerne deler med flest mulig. Ikke alle er like mottakelige for dette, og derfor har de to også erfart sosiale mediers bakside, men det bryr ikke Lena og Reier seg altfor mye om.
– Det er selvfølgelig ikke like koselig å få såkalte «hat»-meldinger, men det er viktig å ikke la det gå inn på seg. Hvor mye det påvirker oss avhenger litt av dagsformen.
Lena forteller at hun har bedt med nærmere 20 følgere til frelse via Tiktok. Hun har også brukt tid på å veilede dem i troen og anbefaler dem lokale menigheter de kan gå i.
– Jeg synes TIktok er helt genialt å bruke til å fortelle om Jesus. I løpet av 60 sekunder kan vi formidle noe av det som er viktigst for oss i livet, og tusenvis får høre om det, sier Reier.
Kjente hans smerte
Selv ble han kristen 22. november i 2017. Det var Lena som ba med ham til frelse.
– Jeg kom inn i et rom på skolen som Lena brukte til å hvile, forteller Reier.
Lena nikker Hun forteller at hun ankom skolen den dagen med smerter i nakken, så hun la seg nedpå for å hvile Intuitivt var det noe rart med denne nakkesmerten, som at det ikke var hennes. Rett etter at Reier stakk hodet inn, spurte Lena ut i rommet om det var noen som hadde smerter i nakken.
Litt forfjamset responderte Reier at det var han. Da gjorde Lena noe Reier ikke hadde forventet; hun spurte om hun kunne be for han.
– Det syntes jeg var veldig kleint, for jeg hadde aldri vært vant med sånt. Men hun ba for meg, og smertene ble borte.
Senere samme dag ville Reier bli kristen. Igjen ba Lena sammen med han til Gud.
Frelst og forelsket
Selv ble Lena kristen noen år tidligere. Frimodig på troens vegne ble hun fra første stund.
– Jeg hadde ønsket å komme til et kristent fosterhjem, og slik ble det, forteller Lena.
De tok med Lena til det kristne sommerstevnet i Sarons Dal hver sommer fra hun var 11 år. Året etter stevnedebuten ble hun kristen - i Sarons Dal.
– De siste tre årene har vennene mine og jeg vært der, blant annet som frivillige medhjelpere. Vi stortrives der.
Etter å ha vært venner noen måneder, ble Reier og Lena kjærester 2. mai i 2018, på datoen tre år før bryllupet.
– Da jeg våknet morgenen 2. mai fikk jeg fra Gud at tiden var inne for at Reier skulle bli kjæresten min. Jeg visste at han var interessert, men jeg hadde vært avventende fram til da. Så det var faktisk jeg som spurte ham om vi skulle bli sammen.
Lena ser bort på Reier med affeksjon i blikket.
– Vi opplever at Gud har gitt oss til hverandre. Det var ikke en selvfølge at vi skulle finne noen å dele livet med, sier Reier før Lena utbryter.
– Men dette livet blir bare bedre og bedre!
Sist søndag kunne de si et helhjertens ja til hverandre foran presten. Etter vielsen dro de to til Storstua i Røyken, et kristent konferansested der Lena og Reier er godt kjent fra før etter å ha deltatt på flere stevner og helger der.
– Der skal vi være noen dager, sier Lena.
Stor fest blir det imidlertid ikke før tidligst til høsten, når korona-restriksjonene forhåpentligvis er over.
Annerledes ekteskap
– Vi har gledet oss til å bli gift. Vi har jo kristne verdier når det gjelder ekteskapet, og har ikke overnattet alene sammen før. Nå skal det bli godt å få være sammen, bare vi to.
Like åpne som de to har vært om diagnoser og tro på sosiale medier, har både Lena og Reier delt villig med følgerne om kjærestetiden og ekteskapsplanene. Både før og etter bryllupet har de snakket om sine forventninger og sin lykke. Men selve bryllupsseremonien skulle bare være deres. Sammen med familien og forloverne, som er bestevennene deres. Ingen andre. Ingen TikTok, selv om følgerne deres har spurt om direktesending.
– Det ville vi skulle være privat.
På TikTok har de imidlertid delt at de kommer til å ha en litt spesiell ordning som ektefolk. Det har vekket forundring og reaksjoner, på godt og vondt.
– Vi kommer ikke til å bo fast sammen da, forteller Reier.
– Nei, det har med våre utfordringer i hverdagen å gjøre. Vi trenger hjelp i det daglige, og vi kommer derfor til å bo i hver vår omsorgsbolig. Det synes vi folk må respektere. Men selvfølgelig kommer vi til å være hos hverandre i helger og i ukedager også. Vi finner en rytme som passer oss og våre behov, forteller Lena, som også i ekteskapet viser at ikke alt må passe inn i samfunnets firkantede rammer, utdyper Lena.
Deretter forklarer Lena og Reier og de heller ikke kommer til å få barn sammen.
– Vi trenger jo selv hjelp, så vi kan ikke ta oss av barn.
Herdet av nettet
For mange ville dette vært personlige, ømtålige temaer, men ikke får Lena og Reier. De er vant til tøffe spørsmål fra Tiktok. Dessuten overskygger gleden og forventningene det meste i disse dager.
– Nå gleder vi oss bare til å være sammen, dele det åndelige livet og være glad i hverandre livet ut, sier det samstemte ekteparet Sekkelsten Llarena – lykkelige og annerledes.