Pinsekommentar
Den egentlige makten i Pinsebevegelsen
Den ligger i norske pinsemenigheters ledergrupper. Og den trenger et løft.
Frikirkelige menigheter er avhengige av frivillige mennesker som tar på seg lederoppgaver.
I pinsemenigheter har vi tradisjonelt kalt den fremste ledergruppen for «eldste», en titulering som handler mer om tillit enn alder. I denne kommentaren anvender jeg ledergruppen som begrep. Det sier seg selv at en menighets bærekraft er forbundet med at denne gruppen består av engasjerte, gudfryktige og kompetente ledere.
Det sies at «alt står og faller på lederskap». Den siste tidens mediedekning av utfordringer i lederskap og med lederskap, viser at dette er sant. Kvaliteten, kompetansen og nivået på ledergrupper er et fokusområde som er høyt på agendaen i Pinsebevegelsen i Norge.
Stor makt
De lokale ledergruppene har stor makt. Disse er valgt av menighetsmøtet, og er tillitspersoner i sin sammenheng. Mange har blitt valgt fordi de innehar en unik kompetanse som menigheten trenger, være seg innenfor eiendom, økonomi, undervisning eller ledelse og annet.
At slik kompetanse kommer menigheten til gode er veldig bra, men enhver representant i en ledergruppe må også utvikle sin forståelse av faget menighet.
For ja, menighet er et fag. Det er et stort felt som krever både teoretiske og praktiske ferdigheter, og som fordrer kunnskap og kompetanse. Det er dette som er faget til dem som har utdannet seg, eller skaffet seg realkompetanse, som pastorer.
Pinsebevegelsen vektlegger lederutvikling og menighetsutvikling i inneværende periode.
Pinse Menighetsliv
Ved opprettelsen av den nye nasjonale avdelingen «Pinse Menighetsliv» har vi ambisjon om å styrke menighetene og lederne. Med ledere mener vi ikke bare predikanter og pastorer. Den egentlige makten i norske pinsemenigheter er i ledergruppene, og det er dem vi ønsker å utvikle.
Om vi skal klare å rekruttere nye ledere, må vi sørge for at de får innføring i faget menighet på en behørig måte.
I det moderne norske arbeidslivet er det ingen som påtar seg en ny oppgave uten å gå på et kurs, eller få utdanning. Om vi skal klare å rekruttere nye ledere, må vi sørge for at de får innføring i faget menighet på en behørig måte. Sannsynligheten for at noen sier ja til en plass i en ledergruppe er mye mer større hvis man vet hva man går til.
Læringsfellesskap
Derfor tilbyr vi et kurskonsept som heter læringsfellesskap. Dette skiller seg fra seminar og konferanser, ved at ledergruppen har god tid til samtale og planlegging. Resultatet av et døgn på læringsfellesskap er at ledergruppen har laget en plan for hva man skal gjøre i egen menighet.
Det er 64 norske pinsemenigheter som nå har en plan for både evangelisering og disippelgjøring etter gjennomføringen av læringsfellesskap i løpet av det siste året.
Åndelig arbeid
Å være del av en ledergruppe er et åndelig arbeid. Vi har høy kompetanse fra utdanning og yrkesliv, men menighet er noe annet. Jeg håper pinsemenighetene vil ta i bruk denne unike muligheten til å øke forståelse, kompetanse og praktiske ferdigheter for hele ledergruppen.
I noen tilfeller vil det være naturlig at læringsfellesskapene også er et vekslingsfelt for dem som er på vei ut av lang og tro tjeneste, og den som er på vei inn.
Vi håper med denne satsingen å komme noe nærmere en sunnere lederkultur og god menighetsutvikling.
Har du spørsmål om læringsfellesskap? Kontakt menighetsliv@pinsebevegelsen.no