Leder
Den som bygger, synder ikke
Det meste har gått galt med utbygginger i Pinsebevegelsen det siste tiåret. Da er det fort gjort å trekke feil lærdommer.
Etter flere dystre erfaringer trengte Pinsebevegelsen denne gladnyheten:
Pinsemenigheten Salemkirken i Sandefjord har fullført et stort prosjekt med oppussing, utbygging og utvidelse av sine lokaler.
Det har resultert i 21 nye leiligheter og 600 kvadratmeter mer bruksareal.
Den beste nyheten er likevel at utleiearealene betjener hele gjelden
Som artikkelens tittel poengterer: «Det nye kirkebygget har ikke kostet medlemmene én krone».
– Vi har ikke hatt en eneste kollekt eller kronerulling i menigheten til nybygget, vi har heller ikke bedt medlemmene om å stille på dugnad, forteller Thor Einar Krogh, daglig leder i vestfoldmenigheten.
Han ble ansatt i 2019 og hatt hovedansvar for utbyggingen. Han understreker at menigheten har vært opptatt av nøkternhet, samt at det har vært bred enighet i ledelsen om å ikke satse på troen alene når det gjaldt økonomien.
De har heller ikke budsjettert med utleie til kurs, konferanser, konserter eller andre typer arrangementer. I dagens politiske landskap er det et sjansespill.
Andre venner, like problemer
Senest denne uken kritiserte håndprofiler eget forbund for å ville benytte Brunstad Christian Churchs (BCC) fasiliteter. Årsaken er menighetens tradisjonelle syn på ekteskapet.
I forkant hadde Håndballforbundet boikottet BCC siden 2020, men snudde i september da BBC endret til en livssynsnøytral eierstruktur
Likevel har både TV 2s sportskommentator Mina Finstad Berg og tidligere håndballstjerne Gro Hammerseng-Edin nylig gått ut og kritisert avgjørelsen.
Problemstillingen er ikke ukjent i Pinsebevegelsen.
Tvert imot var dette en av hovedgrunnene til at Filadelfia Kristiansands storstilte utbyggingsprosjekt Q42 kollapset.
Tilbake står pinsevennene i Sørlandets hovedstad uten bygg.
Troen og talentene
Filadelfia Hamar sitter også igjen med svært lite etter at deres storstilte byggeprosjekt endte i økonomisk ruin.
Eventyret endte med pastoren ba hele Hamar by om tilgivelse.
Både sørlandspinsevennene og innlandspinsevennene opplevde Guds tiltale i bønn. De trodde Gud for noe større enn det fornuften tilsa.
På sett og vis er det prisverdig. En del av meg synes de to Filladelfia-menighetene har vært djerve og modige.
De gikk på vannet, i hvert fall forsøksvis.
De gravde ikke ned talentene, som heter i skriften. Der står det også at tro kan flytte fjell.
Det kan virke som at Jesus argumenterte for at troen er en viktig ingrediens når store ting skjer. For eksempel sa han følgende til en kanaaneisk kvinne etter at Han fjernet en ond ånd fra datteren.
«Kvinne, din tro er stor. Det skal bli som du vil.»
Og datteren ble frisk i samme stund.
Din tro, sier han.
Troens krevende teologi
Samtidig taler også Bibelen mye og vel om nøkternhet, langsiktighet og visdom.
Jeg synes det er interessant at Gud hadde slik behag i Kong Salomos ønske om visdom. Burde han ikke heller valgt tro? Burde vi ikke frigjøre oss fra den type menneskelig fornuft?
Mulig jeg gjentar meg selv, men Bibelen er paradoksal.
For noen vil det trekke hele skriften i tvil, men for meg gir det dybde. Det gjelder for eksempel også treenigheten eller at troen er gratis, men den koster alt.
Livet, kallet og troen er paradoksale og motstridende i sin natur.
Det betyr ikke at Bibelen kan tolkes slik vi vil eller. Men det er en invitasjon til å dykke dypere. Alt er ikke som det virker ved første øyekast.
Heldigvis kan vi nå avkrefte én ting: Å bygge er ikke synd. Det er fort gjort å trekke feil lærdom etter en rekke dårlige erfaringer.
Å forvalte sine ressurser er fortsatt en dyd.