Derfor flytter de Pinsebevegelsens største årlige lederkonferanse hit
Pinselederne Ingunn E. Ulfsten og Knut Idland mener «Led» har godt av en forandring og tror den nye lokasjonen er mer inkluderende.
Forrige uke var flere av arrangørene for Pinsebevegelsens årlige lederkonferanse, Led, på befaring på Norges Varemesse i Lillestrøm.
Varemessen ligger et steinkast unna Lillestrøm stasjon og er tilpasset kongresser og konferanser for opptil 10.000 deltakere.
Det er her Led 22 skal avholdes, mellom 3. og 5. februar, etter at konferansen over flere år før koronapandemien har foregått på Oslofjord Convention Center (OCC) i Sandefjord.
– Led-konferansen har fungert veldig bra på mange nivåer, men nå ønsker vi å bringe inne flere fornyende elementer. Her på Norges Varemesse har vi fasiliteter og en lokasjon som gjør oss godt rustet også i fremtiden, sier Knut Idland som er pastor i pinsemenigheten Betel Hommersåk og prosjektleder for Led-konferansen
Endring etter evaluering
Idland og de andre som jobber med å arrangere Led-konferansen mottar hvert år evalueringer fra deltakerne på konferansen.
Det er disse tilbakemeldingene arrangørene har tatt høyde for når de nå blant annet endrer lokasjon.
– Spesielt økonomi og logistikk har vært viktig for folk. Å bytte Sandefjord med Lillestrøm betyr en kortere vei til knutepunktene Oslo og Gardermoen, samtidig som overnattingsmulighetene er større en inne på campus til OCC, sier Idland.
Med kortere avstander, mulighet til å velge alternative steder å overnatte, og i større grad delta i kortere intervaller, kan deltakerne spare flere tusen kroner, ifølge Idland.
Han håper det vil sørge for at enda flere kan få ta del i konferansen.
– Vi unner flere å få oppleve Led og i det minste få en smakebit. Ikke alle kan sette av en hel helg, og mange menigheter langt unna Østlandet har ikke råd til å sende særlig mange. Nå håper vi grepene vi tar vil endre på dette, sier pastoren.
– Må ta Led tilbake
Daglig leder i Pinsebevegelsen, Ingunn E. Ulfsten, har store forventninger til Led22 og håper pinsevennene kjenner sin besøkelsestid.
– Vi må ta Led tilbake. Menigheter og enkeltpersoner i Norge har drevet dugnad på en imponerende måte siden landet stengte ned i 2020. Nå handler dugnaden om å komme i gang igjen. Da er det viktig å komme sammen og bygge opp fellesskapet, sier Ulfsten.
Hun skryter av jobben Idland og teamet bak Led har gjort og tror endringene er til det bedre for Pinsebevegelsen.
– Vi har tatt på alvor de tilbakemeldingene som har kommet fra deltakerne. Led skal være inkluderende, ikke ekskluderende, og slik Led22 er lagt opp nå blir det lettere å for eksempel kun komme én av dagene, om det er ønskelig og man kan få en rimeligere konferanse, forklarer pinselederen.
– Mister leirfølelsen
Nettopp fellesskap har vært et nøkkelord for Knut Idland når Led går fra å holdes på et «leirsted» i Sandefjord til en varemesse.
– Det vi potensielt mister med OCC er den leirfølelsen og at man er på ett sted døgnet rundt. Men vi tror at vi kan tilby det meste som en deltakeren på Led er ute etter på varemessen også. Det er flotte fasiliteter for mingling, møter, mat og mer.
– Men overnatting skjer et annet sted?
– En del bor nok på hotell like i nærheten av varemessen, men overnattingen blir nok betydelig mer spredt. Men utenom søvn er det ingen grunn til å forlate Led-leiren.
– Så dere er ikke redd for at de mange restaurantene og utestedene vil friste deltakerne ut av varemessen?
– Nei, vi skal sørge for at det er mange nok grunner til å bli værende her fra morgen til kveld, sier Idland.
Fagdag og fri søndag
I tillegg til ny lokasjon, har Led-teamet lagt opp konferanseuken på en ny måte.
Torsdagen startet tidligere med plenumssesjoner, men blir i år døpt om til en fagdag. Hensikten er å spisse undervisningen slik at den blir tilpasset de ulike tjenestene bedre.
– Vi har hatt et ønske om å styrke denne delen av Led. Vi ser at behovet for at de ulike fagområdene innen menighetsliv kommer sammen både for å lære av hverandre, men også for å bli bedre kjent med hverandre, sier hun.
Åpningsfesten flyttes fra fredag formiddag til kvelden for å frigjøre mer tid til de ulike sporene på dagen.
På lørdag fortsetter sporene, som alle har tilknytning til temaet for konferansen; «Sammen om kirken 2.0». Dette er en forlengelse av temaet fra fjorårets Led, som på grunn av pandemien ble begrenset.
Nytt av året er at søndagen er helt fri for program. Idland forteller at hensikten er at de deltakerne som bor langt unna skal få bedre tid til å reise hjem og at de som bor nærmere skal kunne besøke nærliggende kirker og for eksempel delta på en gudstjeneste.
– Å besøke andre menigheter kan gi nye impulser og nye nettverk. Det finnes mange fine menigheter i og rundt Lillestrøm, sier Knut Idland.