Dette skal millionene etter salget av Korsets Seier gå til
Forslaget inkluderer at Pinsebevegelsens tradisjonstunge Filadelfiaforlaget avvikles.
«En informasjonskanal i Pinsebevegelsen er prekært nå som KS ikke lenger kan utføre den oppgaven.»
Det skriver styreleder Frode Ljones i Filadelfiaforlaget i et notat i forkant av Samtaleforum og Årsmøtekonferanse i Pinsebevegelsen onsdag og torsdag denne uken.
Filadelfiaforlaget AS er et av fellestiltakene i Pinsebevegelsen og konsernnavnet for selskapet Korsets Seier Publikasjoner AS. I mange år drev Filadelfiaforlaget både bokforlag og plateselskap, men de siste årene har Filadelfiaforlaget i bunn og grunn vært avisen Korsets Seier (KS).
September 2019 ble Korsets Seier solgt til Dagen. Filadelfiaforlaget er derfor et konsern uten virksomhet, men med et par millioner på bok – først og fremst etter salget av KS.
– Kjente til realitetene
Etter samtaler med Lederrådet foreslår Filadelfiaforlaget å øremerke disse midlene til informasjon og kommunikasjon i bevegelsen. Forslaget betyr også at det tradisjonsrike Filadelfiaforlaget oppløses.
Til KS henviser Frode Ljones til en av Filadelfiaforlagets vedtekter om å fremme bevegelsens arbeid.
– Da vi solgte Korsets Seier kjente vi til realitetene.
Ifølge Ljones har KS som inspirasjonsmagasin og troshjelp blitt både videreført og styrket med finansielle muligheter til å tilpasse seg den nye mediehverdagen. I tillegg har utgivelsen gått fra ett opplag på i underkant av 4.500 til rundt 13.000.
– Samtidig kan ikke KS fungere som en informasjonskanal for Pinsebevegelsen. Det visste vi, men nå har vi også erfart at behovet er prekært.
– Pinsekarismatikkens premissleverandør
– Har Filadelfiaforlaget noen konkrete ideer om hvordan dette skal se ut?
– Nei, slike operative spørsmålet er det naturlig at Lederrådet besvarer.
– Kan det være snakk om å starte opp et nytt organ?
– Det er ikke opp til meg å vurdere.
– Ønsker Pinsebevegelsen å distansere seg fra Korsets Seier?
– Det er i hvert fall ikke min hensikt. Jeg tror at hele Pinsebevegelsen ønsket å sikre Korsets Seier en lys fremtid som pinsekarismatikkens premissleverandør i Norge, og som en avis som ønsker å fremme sunn og god karismatikk.
Ljones påpeker samtidig at Pinsebevegelsen ikke lenger kan skrive lederartikler. Pinsemisjonen kan heller ikke lenger spre misjonsstoff etter samarbeidet med KS.
Grunnleggende journalistisk etikk forhindrer slike avtaler.
– Denne større distansen etterlater et informasjonsbehov som Pinsebevegelsen må løse.
Hemmelighetsfull
Leder i Pinsebevegelsen, Øystein Gjerme, påpeker som Ljones at salget av Korsets Seier etterlot et informasjonstomrom.
– Da Ingunn og jeg startet som ledere i Pinsebevegelsen var vi de første noensinne som startet uten en informasjonskanal, men behovet er der fortsatt. Vi må nå jobbe med å frem til ledere og menige. Sentrale funksjoner og menigheter i bevegelsen må kunne snakke med hverandre, på kryss og tvers av landet.
– Hvordan vil dere bruke pengene?
– Ressursene er små, så vi må være veldig kreative på digitale flater. I dag har vi et nyhetsbrev og muligheten til å skrive en del i Korsets Seier. Så får vi vurdere podkaster, sosiale medier og annet. Vi er en mangslungen bevegelse der vi trenger å nå både de unge og de godt voksne.
– Vurderer dere et nytt organ eller blad?
– Det viktigste er at vi når frem, og vi ser at de fleste kirkesamfunn har lagt ned sine menighetsblad. Samtidig registrerer jeg at Frikirken har startet opp igjen med en ny publikasjon.
Gjerme poengterer at Pinsebevegelsen har kommet langt i utarbeidelsen av en ny kommunikasjonsstrategi, men vil vente med å avsløre mer.