Pinsekommentar
Dramatisk kutt i støtte til bibelskolene
Budsjettforslaget som nå foreligger kutter støtten fra 75 til 65 prosent.
Da vi begynte arbeidet med å etablere en høyskole i Pinsebevegelsen, fikk vi en tydelig advarsel fra de eldre forkynnerne: «Ikke gjør akademisk skolering til et kriterium for alle forkynnere!» Den advarselen har jeg lyttet til, samtidig som jeg har fulgt med på de signaler som gis angående utdannelse i bredden av norsk skolesektor.
Det er ikke bare eldre pinseforkynnere som advarer mot en ensrettet og smal vei til yrkeslivet. De siste årene har stadig flere tatt til orde for mer fleksible løsninger, hvor veien til yrkeslivet gjerne går via mer praktiske fag. Et slikt valg holder døren åpen for høyere utdanning på et senere tidspunkt, og tar hensyn til modning og motivasjon.
Sju bibelskoler
Bibelskolene er det skoleslaget, sammen med våre to folkehøyskoler, som vi rekrutterer til med tanke på denne målgruppen. De er viktige skoler som vi som bevegelse har brukt, og bruker, store ressurser for å opprettholde.
Sju bibelskoler er tilknyttet Pinsebevegelsen: Bibelskolen i Filadelfia (Kristiansand), Bibelskolen LINK (Stavanger), Filadelfia Bibelskole (Oslo), TBBMI (Oslo), Evangeliesenterets Bibelskole, Bibelskolen Substans (Bergen) og Bibelskolen i Trondheim.
Kutt i støtte
Det er dramatiske kutt som nå foreslås i statsbudsjettet. Fram til nå har bibelskolene mottatt 75 prosent av støtten som gis per elev i offentlige videregående skoler. Budsjettforslaget som nå foreligger kutter støtten til 65 prosent. Argumentene for kuttene er at skolene visstnok ikke leverer nok tilbake til samfunnet eller yrkeslivet.
En slik argumentasjon er selvfølgelig politisk, og synliggjør hvilke verdier som ligger til grunn for prioriteringene. Dessverre vitner det om en begrenset forståelse av de immaterielle verdiene som bibelskolene formidler. Kristen dydsetikk, nestekjærlighet og erfaringsbasert tro og tjeneste er ballast for livet.
Former livet
Noe av det som skjer gjennom et år på bibelskole er:
• Mange oppdager sine gaver og talenter, som fører til at man utrustes til entreprenørskap, videre studier eller frivillig og lønnet arbeid.
Kristen dydsetikk, nestekjærlighet og erfaringsbasert tro og tjeneste er ballast for livet.
• Framtidige ungdomsledere og kirkeledere formes og utrustes, som fører til at flere barn og unge får gode tilbud og samfunn bygges.
• Noen kommer inn i et år på bibelskole med en ballast av fysisk eller psykisk sykdom eller vanskelig historikk i livet, og opplever at det trygge fellesskapet kan starte en prosess som kan lede ut i arbeidslivet.
• Gjennom formingen som skjer i løpet av et bibelskoleår ser vi at det kommer ut frivillig engasjement, misjonsengasjement, politisk engasjement, og en hensikt av å leve for noe større enn seg selv.
Viktig arena
Vi trenger bibelskolene framover, både som arena for å utdanne framtidige ansatte og frivillige i menigheter og misjon, men også for å fylle behovet for bibelkunnskap og åndelig fordypning som forbereder til voksenliv og yrkesliv.
Listen over ledere i norsk nærings-, arbeids- og organisasjonsliv som har gått et år på bibelskole er lang. Listen over dem som fant veien til arbeid i kirke og misjon gjennom bibelskolene er også lang.
Derfor vil vi argumentere for å opprettholde støtten på dagens nivå, og som allerede utløser egenbetaling fra studentene, og ofte også bidrag fra eier, som igjen kommer fra innsamlede midler.