Pinsekommentar

SAMLE RESSURSER: Vi har daler, fjorder og geografiske områder hvor det i dag er små selvstendige menigheter som kan utnytte ressursene sine bedre gjennom felles administrasjon og lederskap, skriver Per Eivind Kvammen. Bildet er fra Kristiansund, og kun et eksempel på et sted hvor det finns en pinsemenighet.

Én menighet – flere steder

Vi trenger flere ressurssterke flerstedsmenigheter med visjon om ekspansjon.

Publisert Sist oppdatert

Nylig var ledere fra mer enn 20 pinsemenigheter samt representanter fra andre kirkesamfunn samlet til konferanse om flerstedsmenighet og menighetsfusjon.

I to dager har vi blitt trent og inspirert av Jim Tomberlin, en av verdens fremste eksperter på feltet.

I disse dager kommer også boken hans ut på norsk under tittelen: «Bedre sammen, en håndbok i menighetsfusjon.» Vi håper denne blir lest bredt i Pinsebevegelsen, for dette mener vi er veien å gå for mange av våre menigheter. I denne modellen har vi en nøkkel til å styrke eksisterende menigheter og en god strategi for videre ekspansjon.

Større sirkel

Dette er ikke nytt i norsk pinsebevegelse. Mange menigheter har en historie med oppstart av bønneringer, utposter og satellittmenigheter. Selvstendighet har alltid vært et høyt ideal, og med tid og stunder har de fleste av disse knoppskytingene blitt til selvstendige menigheter.

PER EIVIND KVAMMEN: Leder, Pinse Menighetsliv.

Nå er vi på et sted hvor det er nødvendig å revurdere dette. Kanskje er det tid for å tegne sirkelen større og skape rom for at flere kan fungere sammen innenfor en flerstedsmodell?

Felles administrasjon

Mange steder er det hensiktsmessig å tenke én menighet, flere steder. Vi har daler, fjorder og geografiske områder hvor det i dag er små selvstendige menigheter som kan utnytte ressursene sine bedre gjennom felles administrasjon og lederskap, samtidig som de opprettholder virksomhet på flere steder. Dette kan være veien å gå også for menigheter i byene.

Ressurssterke menighetene kan ta opp i seg mindre menigheter som trenger hjelp eller likesinnede menigheter kan finne sammen for bedre ressursutnyttelse, sterkere administrasjon og bredere rekruttering for barne- og ungdomsarbeid.

Relasjonell arbeidshverdag

Vi tror at dette kan slå ut positivt for rekruttering av yngre pastorer. Flere unge ledere ønsker å jobbe i team. En flerstedsmenighet hvor det er mulig å skape den relasjonelle arbeidshverdagen som yngre kristne ledere søker, er mer attraktiv som arbeidsplass enn utsikten til å være eneste ansatte i en mindre menighet.

Den samme trenden viser seg også blant menighetsplantere. Mange ønsker å plante ut fra en flerstedsmenighet.

100 nye menigheter

Vi har i Pinsebevegelsen mål om å plante 100 nye menigheter de neste ti årene. Da blir tre organisasjonsformer viktige. Vi tilrettelegger for fellesskap med begrenset aktivitetsomfang. Det gjør vi der det er krefter og ressurser til enklere samlinger omkring bibel, bønn og fellesskap, men ikke til så mye mer. De skal få være med, og det skal vi ikke tenke lite om.

Så skal vi fortsette å tilrettelegge for selvstendige menigheter som fungerer slik vi er vant til. Men skal vi lykkes, trengs det flere ressurssterke flerstedsmenigheter med visjon om ekspansjon.

Utnytte ressursene

Menighetsplanting ut fra en eksisterende kultur med ressurser, administrasjon og støttende ledere i ryggen har vist seg å være en god og effektiv modell for menighetsplanting, også i Norge.

La oss finne sammen i en hensiktsmessig struktur som gir oss best mulig utnyttelse av ressursene og hjelper oss å ekspandere og utbre Guds rike.

Powered by Labrador CMS