Enda en pinseskole inngår luthersk samarbeid
Kristen VGS Vennesla blir landets første videregående som eies av både pinsevenner og lutheranere.
Ønsket om økt kvalitet og flere søkere er grunnen til at pinseeide utdanningsinstitusjoner det siste året har fått lutheranere med på eiersiden, men oppnår skolene egentlig det de ønsker – og hva skal til for å lykkes?
– Klinger godt i kirkenorge
I januar kom nyheten om at den pinseeide internatskolen Kristen VGS Vennesla inngår samarbeid Normisjon, en av de største kristne skoleeierne i landet. KVGS Vennesla er først og fremst kjent for musikk, dans og drama, men til høsten tilbyr den videregående skolen også linjen medier og kommunikasjon.
En entusiastisk pastor Geir Stomnås i eiermenigheten Filadelfia Vennesla fastslår:
– Samarbeidet vil heve kvaliteten på alle områder, både innen administrasjon, kunnskapsformidling og trosformidling.
Samarbeid mellom Normisjon region Agder og pinsevenner i Vennesla er ikke noe nytt. Skolen har fra før flere ansatte som er Normisjonsmedlemmer, og den normisjonseide Bibelskolen i Grimstad har pinsevenner ansatt hos seg. Norkirken og Filadelfia Vennesla har dessuten hatt felles ungdomsarrangement med gode erfaringer, ifølge Stomnås. Han er derfor trygg på at samarbeidet vil fungere og at søkertallet vil øke, gjennom tilgangen på ungdommer fra Normisjons barne- og ungdomsorganisasjon, Acta.
– Det er ikke tvil om at Normisjon er en merkevare som klinger godt i kirkenorge. Dét vil også kunne komme skolen vår til gode.
Drømmer stort
Gunnar Urstad fra lederteamet til Normisjon region Agder har vært sentral i prosessen med å inngå partnerskap. En drøy måned som internatskoleeier i Vennesla har Urstad allerede begynt å drømme om hva fremtiden vil bringe:
– Jeg vil at elevene skal få møte et godt faglig fundament og levende kristendom, så det blir noe de tar med seg videre. Siden skolen har god kompetanse innen musikk, dans og drama håper jeg elevene kan bruke det inn i Normisjons sammenhenger også, sier Urstad.
Stomnås sier seg enig.
– Jeg drømmer om å se flere ungdommer bli frelst i Vennesla enn noen gang før, og at de går ut og preger det norske samfunnet på alle områder.
– På hvilken måte vil elevene merke Normisjon-samarbeidet?
– Jeg tror ikke de vil merke så veldig mye forskjell, sier Urstad.
– De får de samme lærerne som før, men på sikt er jo håpet at de får flere medelever og generelt høyere kvalitet på skoletilbudet.
– Ikke automatisk flere søkere
Høgskolen for ledelse og teologi (HLT) har samarbeidet tverrkirkelig siden oppstarten i 2008, først mellom Pinsebevegelsen og Baptistene, og nå for et år siden ble det kjent at den normisjoneide IMI-kirken åpner dørene sine for HLT-studenter.
«Samarbeidet gir potensial for videre vekst», har HLT-rektor Arne Mella tidligere uttalt til Korsets Seier. I dag smører han ikke like tykt på.
– Vi har fått en teologisk utdanning som er tettere på lokalt menighetsliv, og vi har fått større geografisk nedslagsfelt. Det har hjulpet oss i å rekruttere flere nye studenter, men det er ikke riktig å si at det automatisk blir flere studenter av å slå seg sammen.
At luthersk samarbeid var veien å gå for HLT er Mella imidlertid ikke i tvil om.
– Vi har gode erfaringer med å samarbeide tverrkirkelig og stiller med litt ulike ressurser når det gjelder, bygg, kompetanse og potensiell medlemsmasse. Å være sammen har gjort oss sterkere, og teologisk har det jo vist seg helt uproblematisk, oppsummerer han.
– Hva skal til for å lykkes med tverrkirkelig skolesamarbeid?
– Arbeid rundt en felles visjon og å være tydelig på hvor man vil sammen. Ellers ønsker jeg dem lykke til med samarbeidet, og jeg ser ikke noen grunn til at dette ikke skal lykkes.
Økte rekrutteringen
Også rektor David Siraj på bibelskolen Link tror forutsetningene for å lykkes er til stede. For et år siden kunngjorde han at den pinseeide bibelskolen Hillsong Academy får med seg trosvenner og baptister fra 15 ulike menigheter i Rogaland. Det har blitt til bibelskolen LINK.
– Menighetene er nå lenket sammen i et eierskap med felles konsept og framtid. Vi tvinges til enhet og samarbeid, noe som er så ufattelig viktig, sa David H. Siraj til Korsets Seier den gang.
– Hvordan har det gått med enheten og samarbeidet så langt?
– Samarbeidet har vært en ubetinget suksess til nå, skriver Siraj i en e-post til Korsets Seier.
– Menighetene er engasjerte og begeistret over å gjøre dette sammen, og det er en raus samarbeidskultur kirkene imellom. Jeg tror virkelig vi får utrettet mer sammen, ved at vi kan spille på hverandres styrker, og ikke minst bygger vi relasjoner og nettverk tettere i regionen gjennom LINK.
For LINK har flere eiere også virket positivt inn på søkertallet, ifølge bibelskolerektoren.
– Det har utvilsomt vært et stort pluss for rekrutteringen til skolen. Vi har et bredere nedslagsfelt, og fått flere ambassadører for skolen. Menighetene har tatt stort eierskap og vært utrolig flinke til å heie på, framsnakke og utfordre folk i sin kirke til å ta et år på bibelskolen Link.
– Hva er det mest utfordrende med å samarbeide tverrkirkelig?
– For å være helt ærlig har jeg fra min side ikke opplevd noen spesielle utfordringer i det tverrkirkelige samarbeidet så langt. Det skyldes utvilsomt om den rause, gode samarbeidskulturen som finnes mellom menighetene. Ingen er opptatt av posisjoner eller få sin vilje, men de er opptatt av målet, som er å grunnfeste mennesker i troen og disippelgjøre dem til å bli hengivne Jesus-etterfølgere.
På spørsmål om råd til skoler som vurderer å samarbeide på tvers av kirkesamfunn gjentar Siraj det han sa til Korsets Seier i fjor om at han tror Gud vil velsigne kirker som går sammen for å disippelgjøre mennesker, før han avslører suksessoppskriften for Link-samarbeidet så langt:
– Det må ligge en raus samarbeidskultur mellom menighetene i bunn, en vilje til å legge vekk egen agenda for å jobbe mot et felles mål. For å sitere slagordet til en kjent amerikansk sportskjede - Just do it!
– Kunne dere vurdert å samarbeide med lutheranere også, slik HLT og Kristen VGS Vennesla har gjort?
– Å ha med lutheranere ser jeg ikke som hensiktsmessig eller relevant for vår del, i og med at det finnes en utrolig bra luthersk bibelskole i samme by; Acta bibelskole.
Ekspertens tips
De tverrkirkelige skolesambeidene føyer seg inn i rekken av initiativ vi bare vil se mer av fremover, tror professor ved Menighetsfaktultetet, Tormod Engelsviken. Han er selv lutheraner og har forsket blant annet på karismatikk, kirkevekst og økumenikk. På spørsmål hva som skal til for å lykkes med tverrkirkelige initiativer sa han til Korsets Seier i fjor:
– Da må alle praktisere enhet, og ikke bare snakke om det. Kristne må komme sammen, be sammen og studere Bibelen sammen. Ved å bli kjent kan vi oppklare misforståelser, og se at det som forener oss i Bibelen er viktigere enn det som skiller oss.
– Hvordan unngå at egenarten utvannes?
– Ved å studere Bibelen sammen kan vi lære hvordan vi forstår skriftsteder ulikt i forskjellige kirkesamfunn. Med god undervisning kan man da blir mer bevisst sin egenart, uten at det går utover fellesskapet, sa Engelsviken da.
Ikke bekymret for egenarten
At Kristen VGS nå eies av både lutheranere og pinsekarismatikere bekymrer verken Gunnar Urstad fra Normisjon eller Geir Stomnås fra pinsebevegelsen. Stomnås, som selv har jobbet i Normisjon, påpeker:
– Hvis du leser skolens og Normisjon sitt verdigrunnlag er det nesten identisk. Jeg tror den kristne profilen bare vil bli styrket og spisset med dette samarbeidet.
Han får støtte fra Urstad.
– Vi er helt samkjørt i verdispørsmål, og det er det vi vil at skal prege skolen. Hva vi mener i for eksempel dåpspørsmål er underordnet i utdanningssammenheng.