MENNESKEFISKER: I februar skal Erna Solberg fiske kristenkonservative velgere.

Erna Solberg besøker kristen konferanse for første gang på 12 år

– Det betyr at hun er på defensiven, mener politisk redaktør. 

Publisert

I februar skal Høyre-leder Erna Solberg tale på den kristenkonservative konferansen Oslo Symposium. 

Det er første gang siden 2013 at den tidligere statsministeren takker ja til invitasjonen fra foreningen Kristen Media Norge, som arrangerer konferansen. 

– Jeg er veldig glad for at Erna Solberg er med oss igjen, sier symposiumgeneral Bjarte Ystebø til Dagen. 

Politisk redaktør i Fædrelandsvennen, Vidar Udjus, mener på sin side at Solbergs frieri til kristenkonservative velgere er et svakhetstegn.

– Jeg synes det er naturlig å tolke dette som at hun er på defensiven overfor Frp. Hun har tydeligvis oppfattet denne høyrepopulistiske bølgen som skyller over flere land, deriblant Norge, og ser behov for å tale til en forsamling som ligger midt i det lendet, sier Udjus til Dagen. 

ANALYSE: Vidar Udjus er politisk redaktør i Fædrelandsvennen i Kristiansand.

Statsminister Sylvi?

FrP-leder Sylvi Listhaug har talt på de siste fem symposiene og vært en populær taler. Da hun gjestet konferansen i 2017, ble hun introdusert med ordene «Kjære Sylvi, vi er listhaugianere».

Hun er neppe mindre populær i år. I Nettavisens novembermåling var Frp Norges største parti, og spekulasjonen om hvorvidt Sylvi Listhaug kan bli statsminister, er for lengst i gang. 

I MEDVIND: Sylvi Listhaug omtales som statsministerkandidat i 2025.

Udjus mener dette presser Solberg til å møte opp på Listhaugs arena, i håp om å stjele noen gamle høyrevelgere tilbake. 

– Samtidig kan det være en delt fornøyelse for en Høyre-leder å møte opp der. Hun har også et liberalt bakland som vil betakke seg for mye av budskapet som forkynnes av andre talere på dette symposiet. 

– Men nettopp derfor veldig interessant at hun likevel finner det formålstjenlig å møte opp og møte disse ansikt til ansikt, mener Udjus. 

– Må finne på noe nytt

Høyre og Frp har nærmet seg på meningsmålingene over tid. 

I fjor sommer var avstanden mellom dem nesten 20 prosentpoeng, mens snittet av de første målingene for november, viser at avstanden er nede i under to prosentpoeng.

Kulturredaktør i Bergens Tidende, Jens Kihl, beskriver Høyre som et parti «i fritt fall». 

– Det er klart at skal Solberg gjøre noe med det, så må hun finne noe nytt, som viser tydelig at hun er en kandidat også for den delen av velgermassen som står lenger til høyre. Dette [å tale på Oslo symposium, red.anm.] kan være et godt signal å sende inn mot den gruppa, mener Kihl. 

EKSPERT: Jens Kihl er kulturkommentator i Bergens Tidende.

Han har derimot ikke tro på at Oslo Symposium-miljøet vil bidra med så mange nye høyrevelgere, og viser til partiet Konservativt som aldri har slått gjennom nasjonalt. 

– Men det gir deg en plattform til å kunne fri til folk som er generelt opptatt av alt du kan alle anti-woke og hele det landskapet der, og der er det nok en del velgere som befinner seg. 

Et liv uten KrF?

– Det mest interessante her, er at du ikke spør meg om KrF. At denne gjengen ikke nødvendigvis sokner til KrF, ikke engang etter at KrF i 2018 gikk til blå side, sier Kihl. 

– Sant nok. Mange i salen tilhører nok KrF-grasrota. Ser de to store borgerlige partiene behovet for KrF fortsatt, eller ønsker de å spise velgermassen deres? 

– Både og. Du kunne like gjerne tolka det motsatt. Dette kan være et sted Erna Solberg kan være for å holde seg inne med både Frp og KrFs tillitsfolk. Men hun kan også overstråle hele KrF. Så svakt som KrF er nå, så er det klart at begge de to store på borgerlig side kan skrape vekk det lille som er av grunnfjell for KrF. 

– Tror du Høyre nå forbereder seg på et liv uten KrF i norsk politikk? 

– Det gjør de nok helt klart. Nå har ikke KrF vært over sperregrensen på snittet av målingene på aldri så lenge, og det er ingenting som tyder på at de skal klare å finne en sånn type posisjon igjen. Så det tror jeg er rein matte, konkluderer Kihl. 

– Erna kler Oslo Symposium

Ystebø sier at han ikke vet hvorfor Solberg har takket nei til konferansen hans hele fem ganger på rad. 

Han startet konferansen i 2011, da han fortsatt var assisterende redaktør i Norge Idag. Målet var å jobbe for en borgerlig regjering i 2013. 

Ystebø er først og fremst glad for at Solberg ser ut til å komme neste år. 

ARRANGØR: Bjarte Ystebø er arrangør for Oslo Symposium.

– Både fordi jeg er glad for at hun fortsatt er Høyres statsministerkandidat, etter de stormene hun har stått i, og fordi det kler Oslo Symposium at hun er der. Vi vil gjerne høre fra henne. 

Han peker også på at siden neste års konferanse er i februar, og ikke midt i valgkampen, gjør det det enklere for Solberg å delta. 

– Og så håper jeg at det kan henge sammen med den konservative gjenreisingen vi ser i samfunnet. Oslo Symposium er midt i den bevegelsen, avslutter Ystebø. 

Høyre har ikke besvart Dagens henvendelse om denne saken. 

Powered by Labrador CMS