Facebooks nye bønneverktøy får blandet mottakelse
Facebook ber allerede om tankene dine. Nå vil den ha bønnene dine.
Mens mange roser det nye forbønns-tiltaket, er andre mer skeptiske.
Det var i august i år at den sosiale mediegiganten lanserte det nye verktøyet som gjør det mulig å dele forbønns-emner på Facebook. Mens noen kristne ledere omfavner tilbudet som en banebrytende måte å engasjere de troende på nettet, er andre mer avventende.
Skeptikerne veier nytten opp mot personvernet og sikkerhetsproblemene de har med Facebook.
Forbønnshjelp
I Facebook-grupper som bruker funksjonen, kan medlemmer bruke den til å få drahjelp i bønn for kommende jobbintervjuer, sykdommer og andre personlige utfordringer, store og små. Etter at de har opprettet et innlegg, kan andre brukere trykke på en «jeg ba» -knapp, svare med et «liker» eller annen reaksjon, legge igjen en kommentar, eller sende en direkte melding.
Facebook begynte å teste ut funksjonen i USA sist desember som en del av et tiltak for å støtte trossamfunn, ifølge en uttalelse fra en talsperson for selskapet.
– Under covid-19-pandemien har vi sett at mange kirker bruker tjenestene våre for å opprettholde fellesskap med hverandre, så vi begynte å utforske nye verktøy for å støtte dem, het det i uttalelsen fra Facebook.
Pastor Robert Jeffress fra First Baptist Church i Dallas, en sør-baptistisk megakirke, var blant de kristne lederne som entusiastisk ønsket bønnefunksjonen velkommen.
«Knytter troende sammen»
– Facebook og andre sosiale medier-plattformer er fortsatt et enormt verktøy for å spre evangeliet og knytte troende sammen – spesielt under pandemien,» sa han.
«Selv om ethvert verktøy kan misbrukes, støtter jeg alle initiativ som oppmuntrer folk til å vende seg til den eneste sanne Gud når vi trenger det.
Facebook bruker som kjent informasjonen den samler på en rekke måter, inkludert å tilpasse annonser. Men selskapet forsikrer at annonsører ikke har mulighet til å bruke en persons bønne-poster for å målrette annonser.
Pastor Bob Stec, pastor i St. Ambrose Catholic Parish i Brunswick, Ohio, uttalte via mail at han på den ene siden ser på den nye funksjonen som en positiv bekreftelse på folks behov for et autentisk fellesskap med bønn, støtte og tilbedelse.
Men «selv om dette er en god ting, er det ikke nødvendig denne type fellesskap vi trenger,» sa han.
Stec bekymret seg også for personvernproblemer rundt deling av dypt personlige traumer.
Når vi er under stress eller nød eller i et vanskelig øyeblikk, er det nesten for lett å nå ut på Facebook
pastor Bob Stec
«Nesten for lett»
– Er det lurt å legge ut alt om alle for hele verden å se? han sa.
– På en god dag ville vi alle være reflekterte og ta kloke valg. Når vi er under stress eller nød eller i et vanskelig øyeblikk, er det nesten for lett å nå ut på Facebook til alle.
Pastor Thomas McKenzie, som leder Church of The Redeemer, en anglikansk menighet i Nashville, Tennessee, er bekymret for at dette verktøyet kan oppmuntre folk til å holde seg borte fra å fysiske møte hverandre.
– Du kan ikke delta fullt ut i Kristi legeme på nettet. Det er ikke mulig, sa McKenzie.
– Men disse verktøyene kan gi folk et inntrykk av at det er det.
Redskap for bønnegrupper
Crossroads Community Church, en frimenighet i Vancouver, Washington, tok i bruk verktøyet for 10 uker siden i sin Facebook-gruppe, som har omtrent 2.500 medlemmer. Omtrent 20 til 30 bønneforespørsler legges ut hver dag, noe som gir 30 til 40 svar hver gang. Hver gang noen svarer, får den første plakaten et varsel.
Deniece Flippen, en av moderatorene for gruppen for gruppen opplever at når hun sjekker sine innlegg, blir hun møtt med en flom av støtte.
– Det er trøstende å se at de alltid er der for meg, og at vi alltid er der for hverandre, sier hun.
På fredager blir medlemmene bedt om å dele hvilke forespørsler som har blitt besvart.