Frir til sjøfrivillige i sosiale medier

I snart ett år har sykehusskipet til organisasjonen Mercy Ships stått koronafast på Kanariøyene. Når de omsider får lov til å kaste loss igjen i april, står de uten folk på dekk.

Publisert Sist oppdatert

Mercy Ships er organisasjonen som ved hjelp av store sykehusskip tilbyr helsetjenester og opplæring til befolkningen langs Afrikas kyst.

Men da koronapandemien skylte inn som en flodbølge over verden i mars 2020, ble det bråstopp for hovedskipet «Africa Mercy» som opererte ved kysten av hovedstaden i Senegal, Dakar.

– Myndighetene i Senegal tillot oss ikke å bli værende i Dakar på grunn av covid-19. Heldigvis kunne vi ankre opp i Tenerife som bare er noen dagsferder unna, forteller Bowie Buverud, ansvarlig for rekruttering av frivillige for Mercy Ships i Norge.

Venter på hjelp

Africa Mercy, med et mannskap som teller over hundre personer, ble tvunget til å kaste anker ved Tenerife, som er den største av de syv bebodde Kanariøyene. Der har både båt og store deler av besetningen vært koronafaste.

Selv om mannskapet har det forholdsvis greit, og bruker tiden til å vedlikeholde skipet, tenker Buverud først og fremst på de som venter på hjelp i Senegal.

KORONAFAST: Siden mars 2020 har sykehusskiper «Africa Mercy» ligget ankerfast på Kanariøyene. Egentlig skulle de vært i Senegal for å hjulpet mennesker med behov for helsehjelp.

– Det er leit å tenke på alle de som nå skulle vært hjulpet, sukker sørlendingen.

Nå har imidlertid senegalesiske myndigheter gitt grønt lys for retur i april. Men på grunn av strenge koronarestriksjoner er det kun et begrenset utvalg land som personell kan komme fra. Norge er ett av dem. Det betyr at Buverud måtte kaste seg rundt.

– Behovet er ganske kritisk. Vi skal bytte ut hele mannskapet og kommer til å rekruttere helt til vi seiler ut i april. For å finne nok mannskap gjelder det å rope høyt nok, forteller Buverud.

94.000 visninger

Sørlendingen, som selv har 15 år bak seg på sjøen med Mercy Ships, la ut et innlegg og en videosnutt av seg selv på Facebook for et par uker siden. Tittelen beskriver budskapet høyt og tydelig: «HASTER! Kan du hjelpe?».

– Det er litt ubehagelig å vise at vi er så i mangel på folk. Samtidig brenner jeg virkelig for denne saken, og vil at så mange som mulig skal få oppleve det jeg har gjort, sier den tidligere sjømannen som ikke ser bort ifra at han skifter ut kontorene i Kristiansand med det våte element i snarlig fremtid.

Fram til nå har videoen over 94.000 visninger og blitt delt nesten 270 ganger. Interessen motiverer Buverud som under normale omstendigheter ville brukt tiden på å reise til menigheter og bedrifter for å rekruttere mannskap.

BOWIE BUVERUD: Ansvarlig for rekruttering frivillige i Mercy Ships Norge.

– Jeg trodde nesten ikke det var mulig at innlegget skulle få en slik respons. I innboksen tikker det stadig inn meldinger fra interesserte folk som ønsker å bidra, forteller han.

– Hvilke typer mennesker ønsker dere å ha om bord?

– I utgangspunktet er alle som har lyst velkomne. Men de må naturligvis oppfylle visse krav til folk som jobber og ferdes til sjøs. Kapteinen kan for eksempel ikke være noen som aldri har satt sin fot på en skute før, forklarer han.

Nytt skip

Samtidig som myndighetene i Senegal åpner opp for å nok en gang legge til kai i Dakar, får Mercy Ship på plass sitt nyeste tilskudd til flåten sin, «Global Mercy».

Skipet skal ha seks operasjonsstuer og plass til mer enn 600 internasjonale frivillige, deriblant kirurger, maritimt mannskap, kokker, lærere, elektrikere og sjåfører. Etter planen skal Global Mercy i første omgang sette kursen mot Liberia i Vest-Afrika.

Powered by Labrador CMS