Frivillige på lederkonferanse: – Blir litt stolt
Frivillige, pinseledere og utenlandske gjester deler sine opplevelser på Led 23.
– Det er veldig kjekt å gjøre noe givende. Vi føler vi er med på å gjøre Led litt bedre, sier Hanna Varchmin-Torgilstveit (19) fra Bergen.
Hun er en av mange titalls frivillige på Pinsebevegelsens lederkonferanse, Led 23, som arrangeres i Nova Spektrum i Lillestrøm denne helgen.
Alle de frivillige flyr rundt i blå t-skjorter og sørger for alt fra rigging og registrering til å spre god stemning og prate med folk.
– Vi føler vi er med på å gjøre Led litt bedre. Folk setter pris på at vi er her. Jeg blir litt stolt, sier hun.
– Du merker på ansiktene til folk at setter pris på å se hverandre igjen, sier Mathilde Bregner Robertstad (19) fra Tønsberg som jobber i registreringen.
Riktig å flytte
For første gang er Led-konferansen i Lillestrøm, i Nova Spektrum eller Norges Varemesse. Rundt 1.300 deltakere er påmeldte i år.
Tidligere har Pinsebevegeslen vært på Brunstad, eller Oslofjord Convention Center, som krever en del logistikk fra Gardermoen.
Leder av den internasjonale delen av pinsemenigheten Betel i Trondheim, Bahati «Willy» Namugunga mener byttet var riktig.
– Det er veldig flott å være her. Og praktisk, med tanke på transporten og trafikk, sier Namugunga som har to tidligere Led-deltakelser på Brunstad bak seg.
Han mener fellesskapet ikke er preget negativt av at ikke alle bor på ett sted.
– Jeg opplever at fellesskapet er upåklagelig. Det er en slik deilig energi og en blanding av åndelig og sosialt påfyll, sier pinselederen.
Namugunga er også pastor for en pinsemenighet i byen Bukavu i Kongo, sammen med fredsprisvinner Dr. Denis Mukwege som talte på Led 23. Han pendler fire-fem ganger i året fra Norge for å følge opp menigheten.
På Led trekker han fram budskapet til sin venn Mukwege om å ikke være stille som kirke.
– Vi må stå sammen og tørre å ta plass. Vår oppgave er ikke å sitte stille, men å påvirke vårt samfunn med rettferdighet. Det utfordrer meg og min tjeneste, sier pastoren.
På besøk fra Israel
Evgeni Stanukevich og Leon Mazin er messianske jøder og har reist helt fra Israel for å delta på Led.
De er ledere for den messianske kongregasjonen «Return to Zion» og fikk invitasjon til konferansen etter et besøk til Pinsebevegelsens leder, Øystein Gjerme, i Bergen i sommer.
– Vi har samarbeidet med mange kirker i flere år. Men aldri med en pinsemenighet. Det er spennende å bli kjent med nye trosbevegelser, sier Stanukevich.
De er opptatt av en global kirke og et internasjonalt fellesskap mellom pastorer.
– Ved å gjøre felles prosjekter og komme sammen slik som nå, så lærer vi så utrolig mye av hverandre. Bare i løpet av disse dagene har vi fått ideer til hvordan organisere konferanser. Jeg er imponert over hvor organiserte nordmenn er, sier Mazin.
Han likte spesielt metoden panelsamtaler og kommer til å adoptere den hjemme.
Lederne håper å kunne fortsette å samarbeide med norske pastorer i fremtiden.
– Vi tar notater hele tiden fordi her er det så mange erfaringer å ta med seg. Samtalene våre har vært veldig interessante og vi har stor tro på at samarbeid på tvers av land og kirker kan bære mye frukt, sier Stanukevich.
Høy kjendisfaktor
På Led 23 er det mange kjente navn fra Pinse-Nore som både står på talerlisten, på stand eller bare vandrer omkring.
For ungdommene med blå skjorter er det inspirerende å se så mange på en gang.
– Det er veldig kult å se de store profilene, sier Ivar Haavik (19) fra Bergen.
Han tror at ved å samle så mange på en gang og dele et felles budskap som «sammen om kirken» har stor effekt.
– I Norge finnes det mange trosretninger, men kirken er én. Vi er alle én i Kristus sier Haavik, som er bror av Farmen-presten Thor Haavik.
Hanna Varchmin-Torgilstveit er enig.
– Vi kommer fra ulike plasser og kulturer i hele landet. Men når vi møtes her er vi som en stor familie. Alle smiler til hverandre og blir venner så raskt. Det er gøy å se.
– Jeg tror at samarbeid er den meste måten for at kirken skal vokse. Derfor er det fint med arrangementer som Led. Det inspirerer, sier Mathilde Bregner Robertstad.