Meninger
Gladiatorene i Qatar
Det er grunn til å sette spørsmålstegn ved menneskesynet som er knyttet til moderne toppidrett.
20. november starter Fotball-VM i Qatar med de beste fotballspillerne fra 32 land. Selv om land fra alle verdensdeler er kvalifiserte, er det ytterst få fattige land i dette selskapet. Sport på høyt nivå er rett og slett en rikmannsaktivitet.
Jeg er selv svært interessert i fotball, min egen fotballkarriere toppet seg riktig nok med bare noen få kamper i eliteserien og en kvartfinalekamp i NM.
Likevel stiller også jeg spørsmålet om vi ikke bør boikotte tv-titting av VM-kampene på grunn av grove brudd på menneskerettighetene i Qatar. Det er viktig å sette søkelyset på dette.
Gladiatorkultur
Men det er et annet aspekt ved moderne toppfotball og toppidrett som vi er lite villige til å diskutere. Hyllingen av toppidrettsfolk har likhetstrekk med gladiatorkulturen i det gamle Rom. Dagens gladiatorer samler seg ofte enorme personlige rikdommer.
Hyllingen av toppidrettsfolk har likhetstrekk med gladiatorkulturen i det gamle Rom.
Vil vi egentlig ha som idealer for vår ungdom, personer som fra 15-årsalderen målbevisst arbeider for å nå verdenstoppen ved å forsake skolegang og utdannelse? Er det noen som tør fortelle dem at deres livsoppgave kanskje var å bli en god yrkesutøver, til nytte for samfunnet rundt seg?
Dyrker det perfekte
Det er grunn til å sette spørsmålstegn ved menneskesynet som er knyttet til moderne toppidrett. Beundringen av den sterke, vinneren og det perfekte, går som en rød tråd gjennom historien. Dagens samfunn dyrker det perfekte, ikke bare gjennom idretten.
Vi har utviklet sofistikerte tester for å luke ut fostre med visse sykdommer. Nedfrosne gentestede embryoer kjøpes og selges i en milliardindustri.
Mennesket skal ifølge transhumanismen selv styre evolusjonen mot en høyere livsform.
Utviklingen av kunstig intelligens, som riktig nok kan bidra med store framskritt, er også en utvikling mot det perfekte. Samtidig lever vi i en kultur med voldelige trekk. Mange av verdens ledere, også i vår del av verden, har rikelig med krigserfaring.
Søkelys mot oss selv
Det er fint at man tar opp urett som begås mot gjestearbeidere og minoriteter i Qatar. Men kanskje vi skal benytte anledningen, når vi setter oss foran tv-skjermen for å se Fotball-VM, til å rette søkelyset mot oss selv og vårt eget menneskesyn, for å identifisere dehumaniserende trekk ved vår egen kultur.