Leder
Hemmeligheten bak veksten til Kollektivet
Menigheten har blitt noe den verken skulle bli eller passer til. Stor.
Pastor Lars Christian Gjerlaug leder den purunge frimenigheten IMI-kirken Kollektivet i Oslo. Smak på ordet kollektivet.
Du trenger ikke engang å smake. Hør på Store norske leksikons definisjon:
Kollektiv er et fellesskap, for eksempel en gruppe personer som bor sammen og har felles husholdning.
Dette hører ikke ut som en kirke eller menighet. Dette er noe mindre, nærmere og intimt.
Kollektivet fremstår som et bitte lite opprør.
I Korsets Seier denne uken poengterer Gjerlaug at de ikke har vært opptatt av vekst, men liv. I mange tilfeller kan slike utsagn selvfølgelig være kledelig ydmykhet med varierende grad av sannferdighet.
Men i Gjerlaugs tilfelle er det treffende.
For Kollektivet er den dype relasjonen til både Gud og hvermann menighetens DNA – eller suksessformel om du vil.
Et kollektiv er som skapt for nære, åpne relasjoner, men i dag overfyller Kollektivet en sal med en kapasitet på 450 mennesker.
Den unge menigheten kompenserer med å gjøre det de alltid har gjort: Møtes i små grupper i ukedagene.
En slik vekst hadde passet de fleste urbane frimenigheter og bedehus ypperlig. Det siste tiåret har nemlig mange av kirkene blitt mer profesjonelle i sitt uttrykk: tidsstyrt, forutsigbart og stramt ledet. Lovsangen er drillet. Verken lyd eller lys er tilfeldig.
Kollektivet fremstår som et bitte lite opprør mot dette.
Siden Gjerlaug har en bakgrunn i Pinsebevegelsen og er tidligere ungdomspastor i Filadelfia Oslo, er det lett å tenke at dette er en tilbakeskuende retrett til klassisk pinsebevegelse. Men for meg virker det som at de har hentet vel så mye inspirasjon fra en miks av IMI-kirken, bønnesenteret Nordic Mission i Levanger, Bethel Church i California, Ungdom i Oppdrag samt en dose retreatbevegelse.
Dermed gjør den frie karismatikken comeback i Oslo.
Tilbake er lengre og løsere møter der det uforutsette kan skje. Lovsangen lar seg rive med dit vinden blåser. Det er rom og tid til personlige møter med det guddommelige. Folk går til forbønn uten blygsel – tvert imot er det kø der håndspåleggelse tilbys.
For den som lengter etter et miljø som dveler i åndelighet, nærhet og inderlighet er Kollektivet et åpenbart alternativ. For andre kan det kanskje bli i overkant intimiderende og invaderende.
Den unge menigheten har heller ikke rukket å stivne i korrekt og formalistisk åndelighet, slik mange mener Pinsebevegelsen gjorde etter hvert. Den er fortsatt ung, leken, nysgjerrig og søkende.
Til Dagen sier Gjerlaug at vekst har en pris, og det er å ivareta livet.
Det vil si å bevare fokuset på enkeltmennesket i en voksende masse, samt beskytte flammen når pionertiden glir over i menighetsdrift.
Det er ingen lett jobb.
- IMI-kirken Kollektivets øverste pastor Lars Christian Gjerlaug var min kollega og senere sjef i Korsets Seier frem til 2018.