Her har norske pinsevenner drevet misjon i 100 år
– En suksesshistorie for norsk pinsemisjon, konkluderer pinsetopp Øystein Gjerme etter Kongo-besøket.
En norsk delegasjon fra Pinsebevegelsen feiret jubileet søndag 14. august sammen med tusenvis av nasjonale pinsevenner som var samlet både i og utenfor kirken i Kaziba i provinsen Sør Kivu.
Sterkt berørt
– Jeg er sterkt berørt av misjonsinnsatsen som ligger bak, sier Øystein Gjerme, leder for Pinsebevegelsen i Norge.
Han betegner CELPA som den pinsebevegelsen vi grannla langt tilbake i tid, men som nå har vokst seg ove 20 ganger så stor som moderbevegelsen i Norge.
Øystein Gjerme var hovedtaler i jubileumsfeiringen, som fant sted i den nybygde pinsekirken i Kaziba. Kaziba var stedet der pionermisjonærene Oddbjørg og Gunerius Tollefsen og Hanna Veum bygde den aller første misjonsstasjonen for 100 år siden.
1.200 000 medlemmer
Den norskstartede pinsebevegelsen har i dag nasjonalt styre og teller i dag over 1.000 store kirker og 1.200.000 medlemmer.I tillegg er en kvart million barn elever ved pinsebevegelsens skoler.
Det drives rundt 130 helsestasjoner, 1.300 skoler, stort kvinnearbeid og man sender ut egne misjonærer til andre afrikanske land.
Norsk delegasjon
Med seg i den offisielle delegasjonen fra Norge til jubileet sist helg, hadde Gjerme med seg Ingunn Ulfsten, daglig leder i Pinsebevegelsen, leder for Pinse Misjon i Norge, Fred Håberg og landutvalgsleder i Pinse Misjon for DR Kongo, Jon Anders Bregård.
I tillegg hadde en rekke tidligere misjonærer og misjonsvenner tatt turen til Kongo for å feire sammen med den nasjonale CELPA-bevegelsen.
CELPA er navnet på den norsk-startede pinsebevegelsen i landet og står for «Communauté des Eglies Libres de Pentecôte en Afrique». (Sammenslutningen av de frie pinsemenigheter i Afrika).
Representanter fra Kongos regjering, lokale myndigheter og den norske ambassaden var også til stede.
– Det gjorde sterkt inntrykk å møte den takknemligheten våre venner i CELPA viser overfor oss. Under besøket påpekte de stadig at dette er den største delegasjon som noen gang har kommet til Kongo fra Norge. Vi forstår at vår tidligere struktur ikke har gjort slike delegasjoner så tydelige, men ser nå hvilken verdi det har for den nasjonale kirken, sier Gjerme til Korsets Seier.
Har kostet mye
– Hva berørte deg sterkest under jubileet?
– Å se frukten av arbeidet som de norske misjonærene har gjort. Jeg er selv oppvokst i pinsekirken Tabernaklet Bergen, som har mange Kongo-misjonærer, og et stort engasjement. Misjonstjenesten har kostet mye for mange misjonærer og deres familier, men det står også mye igjen etter deres innsats. Det berører meg.
Gjerme peker på at både liv og helse har gått tapt i kampen for å bringe evangeliet til Kongo gjennom 100 år.
Fortsatt familie
– I jubileumsåret har ikke norsk pinsebevegelse noen misjonærer i Kongo. Hva tenker du om det?
– Vi skal ikke ha utstasjonerte misjonærer i Kongo, men vi skal fortsatt være familie med CELPA. Det krever tid å bli kjent og holde ved like relasjoner. Fremover håper jeg at de menighetene som har tradisjon for å drive misjon i Kongo finner måter å videreføre sitt engasjement på og gir det videre til nye generasjoner.
Gjerme understreker at engasjementet i Kongo må ses i lys av andre valg og prioriteringer.
– Dette er uten tvil en suksesshistorie for norsk misjon, og jeg skal gjøre alt jeg kan for at vi i fortsettelsen skal videreføre denne relasjonen, sier Gjerme.
Fred Håberg, leder for Pinse Misjon i Norge, uttrykker stor takknemlighet over det norsk pinsemisjon har bidratt med i Kongo gjennom 100 år.
– Jeg gleder meg over at relasjonene med CELPA er gode. Det bidrar til en forventning om et verdifullt fellesskap i det store misjonsoppdraget i tiår framover, sier han.
Møtte fredsprisvinner
Håberg og delegasjonen for norsk pinsebevegelse møtte blant annet fredsprisvinner og lege Denis Mukwege ved Panzi-sykehuset i Bukavu under sitt besøk i Kongo. Han er også sønn av tidligere pastor ved pinsekirken i Kaziba.
Mukwege er internasjonalt kjent for sitt arbeid for å hjelpe kvinner rammet av seksualisert vold. Han har arbeidet ved Panzi-sykehuset, som ble reist med betydelig innsats fra svensk og norsk pinsemisjon. Sykehuset har spesialisert seg på å behandle kvinner som har blitt ødelagt av voldtekter i et krigsherjet land.
På plass under 100 års jubileet sist helg var også professor, kreftlege og gynekolog Mathias Onsrud fra Norge. Onsrud har vært misjonslege i Kongo og er nær venn med Mukwege. Han har bidratt sterkt til oppbyggingen av Panzisykehuset og spesialiseringen av helsepersonall i behandlingen av voldtektsofre.