Høyskolelærer ut mot «lånte» prekener
– Å kopiere andres prekener er å servere åndelig hurtigmat, sier førsteamanuensis ved Høyskolen for Ledelse og Teologi, Truls Åkerlund.
De siste månedene har det versert en debatt i flere kristne miljøer i USA.
Debatten har dreid seg om hvor grensen bør gå for hvor mye predikanter og pastorer kan benytte seg av andre forkynneres prekener når de står på talerstolen en søndagsformiddag.
Beskyldt for plagiat
I sommer ble det stor ståhei i sør-baptistmiljøet i USA da Ed Litton, som er president for verdens største evangelikale kirkesamfunn, Southern Baptist Convention, ble anklaget for å ha plagiert en rekke prekener.
Littons kritikere har omtalt hendelsen som «Sermongate», på norsk «Preken-gate».
New York Times er blant de amerikanske avisene som har viet temaet spalteplass de siste månedene.
Hendelsen i baptistsamfunnet er ikke unik. Også Zach Stewart, som er pastor for frimenigheten Twin Oaks Christian Church i Michigan i USA, havnet i søkelyset i vår etter at det ble oppdaget at flere av prekenene hans var mistenkelig like prekener holdt av den langt mer kjente evangeliske pastoren Mark Driscoll.
Nederst i artikkelen kan du se videoer av dette.
Flere stemmer i USA mener de mange avsløringene har kastet lys på en inntil nå lite omtalt del om forkynnerlivet: nemlig de uskrevne reglene rundt det å benytte seg av andres prekener.
«Gråsoner»
Her hjemme i Norge har det blitt skrevet lite om «preken-gate». Men flere av kildene Dagen har snakket med mener det er positivt å rette søkelyset på problematikken.
Truls Åkerlund er førsteamanuensis ved Høyskolen for Ledelse og Teologi (HLT) og emneansvarlig for faget «Kommunikasjon og prekenlære».
Åkerlund sier at det ikke finnes noe tydelig grense for hvor mye en pastor kan bruke fra andres prekener.
– Her er det gråsoner, siden vi alle står på skuldrene til dem som har gått foran. Det er likevel forskjell på å stjele og stå i gjeld til andre, og plagiat er et eksempel på det første.
– Opplever du at det er utbredt blant forkynnere i Norge å kopiere andres prekener?
– Jeg vet ikke hvor utbredt det er, men jeg synes det er både problematisk og uetisk dersom forkynneren ikke gjør det tydelig dersom de låner mye fra andres arbeid.
Ingen retningslinjer i Pinsebevegelsen
Olaf Flatland er styreleder i Pinsebevegelsens Forkynner-Fellesskap (PFF).
Han bekrefter at det ikke finnes noen retningslinjer for predikanter i Pinsebevegelsen over hvor mye man kan la seg inspirere av andre forkynneres prekener.
– Men vi kan vel forvente vanlig kollegial høflighet, blant annet at man oppgir kilder ved sitater, skriver Flatland i en e-post til Dagen.
«Åndelig hurtigmat»
Åkerlund mener at de som bruker store deler av andres arbeid som et minimum må gjøre det tydelig hvor det er hentet fra.
– Som hovedregel tenker jeg at forkynnere ikke bør preke andres prekener, men heller gå til Bibelen selv for lytte inn hva Gud ønsker å si akkurat her og nå.
Han mener det er svært viktig for menigheten at pastorer preker sine egne prekener.
– Å kopiere andres arbeid er å servere åndelig hurtigmat, og det er ikke dietten kirken trenger i lengden, sier førsteamanuensen.
– Problematisk
Åkerlund får støtte fra rektor ved samme høyskole, Arne Mella.
– Jeg tenker det er problematisk å kopiere en preken, men veldig naturlig å bli inspirert av andres taler.
– Vi ønsker jo at vår forkynnelse skal bety noe for andre, sier Mella, og legger til at det er avgjørende at forkynneren har gjort prekenen til sin egen.
Åndsverk og «Åndens verk»
Åkerlund mener en preken kvalifiserer som et åndsverk når den er preget av «en viss skapende innsats fra forkynnerens side.»
– En preken er også et Åndens verk fordi den bør vokse fram i relasjonen mellom Gud og forkynneren. Jeg tenker at forkynnere er vitner som forteller forsamlingen om det de har sett og hørt i sitt møtet med bibelteksten.
– Å gå rett fra internett eller podkast til talerstolen er å ta en snarvei som ikke gir samme dybde.
Driver egen ressursside for predikanter
Knut Svenning er sogneprest i Lund og Heskestad menigheter. Svenning driver nettsiden «Knuts prekenside» som er en åpen ressursside for landets forkynnere.
Der kan predikanter fra hele Norge hente inspirasjon og nye impulser til prekener med utgangspunkt i ulike bibeltekster.
– Positivt å «stjele» litt
Svenning mener det i stor grad er uproblematisk å bruke noen elementer fra andres prekener.
– Alle er vi inspirert eller preget av noe. Alle blir vi påvirket av våre omgivelser eller av idealer, og mange har sine personlige særegenheter, sier Svenning, som tidligere har jobbet som pedagog og bibelskolelærer.
Han mener det ligger mye læring i å studere andres ideer og prekener.
– Vi trenger alle, for menighetens skyld, nye impulser og fornyelse, og først og fremst hjelp til å forstå og formidle det bibelske budskapet til vår tids mennesker.
– I en rett forstand er det positivt at vi «stjeler» litt fra hverandre, sier Svenning.
Oppfordrer til kreditering
Svenning har selv opplevd at hans egne ideer har blitt utgangspunkt for andres forkynnelse.
– Jeg har fått mange tilbakemeldinger fra prester og forkynnere som har brukt mine prekener, for eksempel fordi vedkommende var i tidsnød, sier sognepresten.
Det synes han er fint, men han mener likevel at korrekt kreditering er nødvendig hvis man bruker en hel preken som noen andre har skrevet.
– Jeg vet ikke om jeg da har vært oppgitt som kilde, men for predikantens egen del vil jeg tenke det er en fordel å være ærlig på dette og si at en bruker for anledningen en preken man har funnet et sted.
Inspirasjon versus plagiat
Sognepresten mener at de beste prekenene blir til ved at man i bønn og arbeid med bibeltekstene og andre kilder, gjør stoffet til sitt eget ved å forme setningene etter hukommelsen og bruke egne ord.
– Så hvor mener du grensen bør gå for hva en forkynner kan bruke fra andres prekener?
– Jeg mener det er helt innenfor å bruke ideer og elementer fra en preken man enten har lest eller hørt. De fleste forkynnere vil jeg tro har et ønske om at det de har gitt til andre skal deles og gis videre fordi budskapet er viktig. Men så kommer det også an på hva det som deles er, og hvordan det deles, konkluderer Knut Svenning.
Video som viser svært like prekener av pastorene Mark Driscoll og Zach Stewart. Driscoll holdt sin preken i august 2019, mens Stewart holdt prekenen i april i år.
Video som viser likhetene mellom baptistpastorene Ed Littons og J. D. Greears prekener:
Video av Ed Littons påståtte plagiat av J. D. Greears prekener. Spol 9 minutter og 17 sekunder ut i videoen: