Leder

ADVARER: Leder i Human-Etisk Forbund Christian Lomsdalen frykter for forkynnelsestrykk dersom alle kristne høytider skal omtales i barnehagen.

Human-Etisk Forbund med hysterisk kristendomsfrykt

Undersøkelse viser at barnehager i Oslo tier om påskebudskapet. HEF svarer med å advare mot «forkynnelsestrykk». Ja, det er rart.

Publisert Sist oppdatert

– Jo flere av disse høytidene barnehagene velger å ta inn, jo større blir forkynnelsestrykket, sier Human-Etisk Forbunds leder Christian Lomsdalen under en debatt i NRK Dagsnytt 18 mandag.

Debatten skjer i kjølvannet av en undersøkelse som viser at flere barnehager hopper over Jesus når påsken skal markeres. Avisen Vårt Land hadde ringt 15 barnehager i Oslo.

Svarene var rimelig entydige: Det er ikke bare i herberget det ikke er plass til Jesus.

Likevel maner Lomsdalen til varsomhet over plassen kristne høytider bør ha i norske barnehager. Særlig når det er så mange av dem, ifølge HEF-lederen.

– Når dette settes sammen med fire, fem eller seks andre kristne høytider, og hvis man blir litt uforsiktig med språket samtidig, så blir det fort en ganske forkynnende opplevelse, advarer Lomsdalen.

Forkynnelsestrykk i norske barnehager. Uforsiktige i språket. Mange kristne høytider.

Det er faktisk ganske absurd å høre på. Særlig når debattens utgangspunkt er hvor lite barna hører om kristen tro – eller rettere sagt ingenting, skal vi tro undersøkelsen fra Oslo-barnehagene.

HYSTERI: Utgavesjef Karl Andreas Jahr mener HEF-leder Christian Lomsdalen lever i en parallell virkelighet der religiøse styrer samfunnet.

Man skulle nesten tro at Christian Lomsdalen har sett en hel sesong av The Handmaid's Tale – og deretter forvekslet fantasi og virkelighet.

Den amerikanske tv-serien tar nemlig utgangspunktet i et fremtidsscenario der religiøse fundamentalister har tatt over makten i USA.

Da hadde i det minste Lomsdalens innspill gitt mening.

Hvor mye vet tenåringer og unge voksne om kristne høytider i Norge?

Hvis forkynnelsestrykket er stort, så er de sikkert prakket på mye kunnskap.

Vel, det er begrenset hva vi vet om dette. Likevel er det et tegn i tiden at journalister årlig liker å spørre nordmenn hva pinse, palmesøndag eller skjærtorsdag står for.

Hvorfor? Fordi det er god underholdning. Svarene er like varierte og artige som de er gale.

Dette er resultatet etter 13 års skolegang med åpenbart tung kristen indoktrinering –ekskludert årene i barnehage.

Lomsdalens budskap blir enda mer uforståelig når han nærmest ber barnehagepersonalet passe munnen sin. Våger man å snakke om påsken er det nemlig fort gjort å bli så språklig uforsiktig at man ender i forkynnelse.

Kan det virkelig skje? I et sekulært land, hvor de fleste har et distansert forhold til påskebudskapet, så kan man ende opp med å forkynne - nærmest som en tabbe?

Kan en kristen barnehageassistent eller religionslærer ende opp med å forkynne budskapet om profeten Muhammed i en KRLE-time, dersom man ikke vokter sin tunge?

Kan man forkynne uten å mene å forkynne?

Det er kanskje teoretisk sett mulig, i helt spesielle omstendigheter. Med samme logikk gir det mening å kutte undervisning om andre verdenskrig. Barna risikerer jo å bli nazister, eller stalinister, eller hva det skulle være.

Det lyder hysterisk.

Det lyder faktisk så hysterisk at motdebattanten under Dagsnytt Atten, bibelforsker Ingunn Aadland, får noen gratispoeng. Hun er nemlig mer bekymret for religiøs sjenanse og berøringsangst i norske barnehager.

I motsetning til Lomsdalens frykt, stemmer kritikken til Aadland med virkeligheten – sist bekreftet etter en ringerunde til 15 barnehager i Oslo.

Powered by Labrador CMS