Knutby-pastoren satt fri: «Som å rive av en sårskorpe»
Løslatelsen av den drapsdømte pinsepastoren Helge Fossmo fra Knutby i Sverige, river opp gamle sår hos lokalbefolkningen.
Selv om det har gått 18 år, er folk fremdeles preget av Knutby-saken. Løslatelsen som nå har funnet sted, har gjort sterkt inntrykk på lokalsamfunnet i tettstedet Knutby, nær byen Uppsala.
Journalisten Sven-Olof Ahlgren har bodd i Knutby store deler av livet. Han var ifølge NRK den første journalisten som var på plass på åstedet i 2004. Han sier han forstår hvorfor saken fremdeles engasjerer.
– Det er en helt unik historie som ble rullet opp. Det er som en sårskorpe som bli revet opp igjen for oss som bor her, sier han til SVT.
– Det er fremdeles mange som hever på øyebrynene når en sier at en kommer fra Knutby, sier han.
Satt fri forrige søndag
2019 fikk Helge Fossmo sin livstidsstraff redusert til 26 års fengsel av Örebro tingsrätt, noe som innebar at han ble løslatt på prøve forrige søndag, skriver svenske Dagen.
Siden april i fjor har han bodd i en såkalt overgangsbolig. Prøveløslatelse skjer normalt etter at to tredjedeler av straffen har blitt sonet.
I sin beslutning om overgangsbolig, oppga den svenske Kriminalomsorgen at Helge Fossmo hadde behov for en suksessiv utfasing fra fengsel til et liv i frihet, skriver SVT Nyheter.
Den tidligere pinsepastoren ble i 2004 dømt til livstid for medvirkning til drap. Ifølge dommen manipulerte han barnepiken Sara Svensson til å drepe sin egen kone. De to ble også dømt til drapsforsøk på Daniel Linde, ektemannen til pastorens elskerinne, Anette.
Opprinnelig norsk
Knutby-saken fikk bred dekning i media, også i Norge. Helge Fossmo var opprinnelig norsk. Han har norske foreldre og var norsk statsborger frem til 1994.
Etter 18 år i fengsel er han nå løslatt på prøve, melder SVT. I utgangspunktet ble Fossmo dømt til livsvarig fengsel for å ha medvirket til drap og drapsforsøk.
Da han ble satt fri søndag fikk han selv klippe fotlenken av, sier advokaten hans, Anton Strand, til Aftonbladet.
Han har byttet navn til Helge Iversen, fått jobb og etablert seg i en mellomstor svensk by.
Knutbysaken fikk stor oppmerksomhet, også i Norge, da den var tema i dokumentarserien «Knutby - i blind tro» på HBO i fjor. Der gikk tre journalister blant annet gjennom avhør og rekonstruksjonsvideoen av drapet, og intervjuet både Fossmo og Svensson selv.