Kommuniteten leter etter lokaler utenfor Bjärka-Säby
Men Ekumeniska kommuniteten har samtidig ikke helt gitt opp Nya Slottet.
Samfunnet hvor Peter Halldorf har vært sentral i mange år, står ved et veiskille. I vår ble det kjent at modermenigheten i Linköping sa opp avtalen med Ekumeniska Kommuniteten og selv ville ta over gudstjenestelivet.
I midten av august hadde samfunnet sitt årsmøte, og det ble besluttet å se seg om etter nye lokaler i nærheten av Linköping i Sørøst-Sverige. Det inkluderer både å vurdere overtagelse av en eksisterende bygning eller å bygge nytt. Det melder svenske Dagen.
Samtidig kuttes ikke båndet helt til Nya Slottet. Kommuniteten vil fortsette med å holde retreater på Bjärka-Säby i året som ligger foran.
Inntil videre vil kommuniteten leie lokaler på Vårdnäs stiftsgård, som eies av Svenska kyrkan, og ikke ligger langt fra slottet. Her finnes også et kapell som vil tas i bruk.
– Gudstjenestelivet er selve hjerteslaget for kommuniteten. Vi må være på et sted der hjertet vårt kan slå, sier forstander Jonas Eveborn, som ble Peter Halldorfs etterfølger i 2017.
Ekumeniska kommuniteten er et unikt Guds verk i Norden når det gjelder åndelig fordypning for veldig mange mennesker fra ulike kristne tradisjoner.
Fredrik Lignell Pastor
Behovet for et nav
Ekumeniska kommuniteten vil også etablere regionale møtesteder, men er tydelige på at det er behov for et geografisk sentrum. Derfor er ønsket å finne noe i nærheten av Bjärka-Säby, der mange av kommunitetens medlemmer har valgt å leve.
– I framtiden kan det handle om å bygge nytt eller å ta over noen lokaler som kan romme retreatvirksomheten og en mer bofast kommunitet. Det er klart at de som bor i nærheten vil utgjøre en dugnadsgjeng for hele kommuniteten for å opprettholde bønnen og gudstjenestelivet som er mulig å delta i når man kommer på besøk, sier Eveborn.
Framtiden på slottet
Det såkalte husfolket på Nya slottet, som pinsemenigheten i Linköping er ansvarlig for, har fått for kontinuiteten av de daglige tidebønnene og gudstjenestene i mange år. Dette vil fortsette framover.
Det forestående året har Ekumeniska kommuniteten besluttet å leie seg inn på slottet med rundt 20 ulike retreater og møter, akkurat som før. I sitt månedlige brev skrives det at kommuniteten vil samarbeide med pinsemenigheten i Linköping som eier slottet. De ønsker å gi sitt «bidrag til att Nya slottet fortsatt kan utgjøre et økumenisk miljø».
Modermenigheten tar over ansvaret for søndagsgudstjenestene for å få «en tydeligere kobling til pinsetradisjonen». Samtidig har de signalisert at det er ønskelig å ha Ekumeniska kommuniteten som leietakere.
Vil se utviklingen an
Linköping-forsamlingen innsatte i august Eleonore Gustafsson som ny pastor for forsamlingens arbeid ved Nya slottet Bjärka-Säby. Jonas Eveborn mener det er for tidlig å avskrive et samarbeid som innebærer at de fortsatt kan bruke slottet.
– Det er for tidlig å si. Det handler om hvordan forsamlingen utvikler Nya slottet som miljø, og om vi fortsatt kan være der med noe av det som er vårt. Vi må være i stand til å opprettholde vår virksomhet på våre egne premisser, sier han.
Gudstjenestelivet er selve hjerteslaget for kommuniteten. Vi må være på et sted der hjertet vårt kan slå.
Jonas Eveborn Forstander
Pastor trer inn i støtterolle
Et annet utviklingstrekk er at pastor Fredrik Lignell fra den evangeliske frikirken Ryttargårdskyrkan i Linköping stiller seg til rådighet som rådgiver for Ekumeniska kommuniteten. Denne rollen vil han ha sammen med biskop emeritus Esbjörn Hagberg fra Svenska Kyrkan. Formelt står han utenfor kommuniteten, men han kan gi råd og korreksjoner ved behov.
– Det er kjempespennende med økumenikk. Jesus sier at kristne skal være ett slik at verden kan tro. Samtidig er det supervanskelig. Alle romantiske forestillinger om økumenikk får seg en kilevink i møte med virkeligheten, sier Fredrik Lignell til svenske Dagen.
– Et unikt Guds verk
Pastoren er også en bekjent og tidligere kollega av pinsemenighetens nye pastor på slottet, Eleonore Gustafsson. Han gir uttrykk for et nært slektskap med kommuniteten.
– Jeg ser den som et unikt Guds verk i Norden når det gjelder åndelig fordypning for veldig mange mennesker fra ulike kristne tradisjoner, sier han.
Han er klar over at han trer inn i denne rollen i det som har vært en krevende tid både for kommuniteten og for pinsemenigheten i Linköping.
– Det er sårt og tøft for alle parter, og mange har tatt skade av konflikten. Vi får se hvor dette tar veien. Jeg er ikke talsperson for dette, men er en bakgrunnsfigur og en støtte, sier han.