Spørsmål og svar

LEDER AN: Kona er nok mye mer synlig, tar større plass og tar lettere beslutninger enn meg, skriver Mann (28).

Kona mi er den fødte leder

Hva gjør jeg?

Publisert Sist oppdatert
  • Artikkelen ble først publisert i januar 2022.

Spørsmål:

Jeg lurer litt på dette med underordning.

Kona, som er flinkere til å lese Bibelen enn meg, har ymtet frampå om at vi burde ta dette med underordning mer på alvor. Når Paulus sier: «Dere kvinner, underordne dere ektemennene deres som under Herren selv», så forstår jeg ikke hvordan dette skal arte seg i praksis. I tillegg synes jeg det er en skikkelig ubehagelig tanke.

Dette ligger ikke i min natur. Kona er nok mye mer synlig, tar større plass og tar lettere beslutninger enn meg. Hun er den fødte lederen, i mine øyne.

Hva prøver egentlig Gud å si meg med dette underordningsopplegget? Må kona og jeg bytte rolle – og nærmest personlighet?

De gamle paternalistiske og hierarkiske rangordninger opphevet i Kristus.

Mann (28)

Svar:

Takk for at du melder deg på med dine tanker i disse tider hvor temaet ‘underordning’ preger avisspaltene, og vi kan nesten få inntrykk av at det er bare én måte å forstå Bibelen på.

Ja, sånn kan vi skaffe oss problemer når vi tolker løsrevne bibelvers og ikke leser dem verken i sin sammenheng eller ut fra den tiden og situasjonen de var skrevet i. Biblisistiske (bokstavtro) bibellesere lener seg tungt til Ef.5,22, mens de glatt hopper over vers 21 som sier at vi skal underordne oss under hverandre. Altså underordning gjelder oss alle, både kvinner og menn.

Slik jeg ser det, er alle de gamle paternalistiske og hierarkiske rangordninger opphevet i Kristus. Til galaterne (3,28) sier Paulus det slik: ‘Her (i Kristus) er det verken jøde eller greker, slave eller fri, mann eller kvinne. For dere er alle én i Kristus Jesus’.

Nytestamentlig tjenestedeling bestemmes altså ikke ut fra verken herkomst eller kjønn, men ut fra utrustning og nådegavetildeling. Alle har vi fått noe, ikke like mye og heller ikke på samme måte, men vi blir alle utfordret til å være tro mot det vi har fått, og samtidig skal vi slippe å late som vi har gaver vi ikke har fått.

Det høres ut som du både anerkjenner og verdsetter de gavene kona di har fått. Du sier det rett ut: ‘hun er den fødte lederen’, og jeg kan nesten lese mellom linjene at du er glad for at det faller så lett for henne å ta beslutninger.

FELLES UNDERORDNING: Vi skaffer oss problemer når vi tolker løsrevne bibelvers og ikke leser dem verken i sin sammenheng, mener Marit Landrø.

Hvis dette er en fordeling dere to imellom som begge er glade for og trives med, så tenker jeg at det må være greit. Pass bare på at beslutningene er basert på drøftinger hvor begges synspunkter kommer godt fram, i spørsmål som gjelder dere som par og familie. Hvis ikke kan den mest beslutningsdyktige fort bli dominerende, og det er verken du eller kona di tjent med.

En sunn underordning fungerer best der begge, både mann og kone, bruker mye tid til å lytte til hverandre og hvor de respekterer hverandre for de gavene/evnene de begge har. Ingen er best på alle områder. Dere skal begge blomstre i det dere dere trives med og har evner og utrustning til. Utfordringen blir da at hver av dere skal både sørge for å fylle eget rom og samtidig gi rom for den andre, slik at begge blir den beste utgaven av seg selv. Jeg kaller det en ‘utfordring’, fordi det aner meg at din tendens kan være at du altfor lett kan overlate det meste til kona di og bare er glad til, at hun ordner opp.

Gjennom slike samtaler vil jeg tro at det vil vokse fram en gjensidig forståelse for hvilke ulike områder som det kan være naturlig å ta ansvar for, for hver av dere, både når det gjelder trivselsoppgaver og mer trivielle gjøremål som også må gjøres i et hjem.

Etter det jeg har sagt så langt, vil jeg tro du har hørt hva jeg vil svare deg på slutt-spørsmålet ditt:

Dere skal begge tjene Gud og hverandre ut fra den personligheten og den utrustningen hver av dere har fått. Sørg bare at dere begge øser fra et felles verdi-arsenal, både ut fra Guds ord og det dere har kommet fram til igjennom gode samtaler. Det gir trygghet for de valga som blir tatt, både sammen og hver for dere.

MARIT LANDRØ: Sjelesørger og tidligere pinsepastor svarer.

Lykke til!

Powered by Labrador CMS