Meninger

MISTROS: Nasim Alimoradi, en kurdisk konvertitt, har opplevd mistillit fra utlendingsmyndighetene, til tross for sitt aktive engasjement i kristne fellesskap.

Konvertittenes kamp for å bli trodd

TV Inter følger asylsøkere fra Iran som har konvertert til kristen tro i ny serie.

Publisert Sist oppdatert

Noen historier er viktigere enn andre å fortelle. Gjennom et langt liv som tv-produsent, har jeg fått mange henvendelser med historier som kunne og burde vært fortalt, men som likevel ikke blir det. Noen av historiene er imidlertid så interessante – og i noen tilfeller så gripende – at de må fortelles, nesten uansett.

Asylsøker i kirkeasyl

I 2007 jobbet vi i TV Inter med serien TV Pastoren. Vi fulgte blant annet en ung iransk kurdisk asylsøker som hadde sittet i kirkeasyl i over sju år. Gjennom flere episoder dekket vi kampen for at hun skulle bli trodd og få bli i Norge.

Det har gått 17 år siden vi laget programmene om kvinnen som en lokal pinsemenighet i Indre Østfold hadde tatt seg av gjennom alle disse årene. Noe av det som berørte oss, var det engasjementet menigheten, medlemmene der og lokalsamfunnet viste for å hjelpe henne.

OLE KRISTIANSEN: Produsent og regissør i TV Inter.

De trodde på hennes historie om forfølgelse i hjemlandet, og at hennes møte med den kristne troen var ekte. Menighetsfellesskapet gjorde alt de kunne for at kvinnen skulle ha det best mulig gjennom de tunge årene i kirkeasyl.

Konvertitter fra Iran

Denne vinteren gjør vi de siste opptakene til en ny serie om konvertitter fra Iran. I serien følger vi fire asylsøkere som har konvertert til kristen tro.

Nasim Alimoradi, en kurdisk konvertitt, har opplevd mistillit fra utlendingsmyndighetene, til tross for sitt aktive engasjement i kristne fellesskap.

Bakgrunnen for utfordringene konvertitter står overfor, er knyttet til de strenge straffene for apostasi i mange islamske stater. Å forlate islam og konvertere til en annen tro betraktes som høyforræderi og kan føre til forfølgelse, fengsling, eller i verste fall dødsstraff. UNE er klar over risikoen konvertitter står overfor, men vurderer likevel mange av søknadene til avslag.

Kamp for å bli trodd

I løpet av serien følger vi kampen disse fire følger for å bli trodd, og for å få lov til å få bli i Norge. Men vi følger også alle de som kjemper for konvertittene.

Felles for alle fire er at engasjementet fra enkeltpersoner, menigheter og lokalsamfunn for å hjelpe mennesker som befinner seg i en vanskelig situasjon, går langt ut over det man kan forvente. Biskoper, pastorer og helt vanlige menighetsmedlemmer står samlet i kampen for å overbevise myndighetene om farene ved å sende konvertittene tilbake til hjemlandet, og at konverteringen er reell.

På samme måte som i 2007 opplever vi som følger dette utenfra det som viktige historier å fortelle. Både om kampen konvertittene kjemper for å bli trodd, men også det rørende engasjementet som finnes rundt om i menighetene.

Det er mange saker rundt i Kirke-Norge vi er uenige om, men når det kommer til behandling av mennesker som har det tungt og tøft, er min erfaring at Kirke-Norge står samlet i kampen.

Powered by Labrador CMS